15-vuotisjuhla: Aitoo-Kaukkalan kyläyhdistys selvitti kyselyllä asukkaiden toiveita

Aitoon keskusta kaipaa kohennusta

AiKa ry:n 15-vuotisjuhlaan Kankahovissa kokoontui tuvan täydeltä innostuneita kyläläisiä.

Aitoo-Kaukkalan kyläyhdistys Aika ry tekee juhlavuoden kunniaksi paluun juurille. Yhdistys uusi kyläkyselyn, jollainen toteutettiin myös yhdistyksen perustamisvuonna 2002. Tuoreen puheenjohtajan, Aitoon kesäasukas Paula Syväniemen mukaan yhdistys hakee uutta suuntaa pienen suvantovaiheen jälkeen.

– Aiemmin on kohennettu ympäristöä ja tehty monenlaisia rakennustöitä. Nyt on uudenlaista innostusta ilmassa ja yhdessä pohditaan miten yhdistyksen toimintaa jatketaan, Syväniemi kertoo.

Keväällä yhdistys avasi omat nettisivut, ja viikonloppuna 15-vuotisjuhlissa Kankahovissa julkaistiin 50-sivuinen yhdistyshistoriikki sekä tuoreen kyläkyselyn tulokset.

­– Vastauksissa nousivat esiin keskustan viihtyisyys ja kaupan ympäristön elävöittäminen. Myös kylän yritysten, sekä luonto-, matkailu- ja perinnekohteiden markkinointia ja näkyvyyttä toivottiin lisättävän niin kyläläisille kuin ulkopuolisillekin, Syväniemi avaa kyselyn kertomaa.

Kouvalanjärven uimaranta ja Jumponranta ovat olleet yhdistyksen suojeluksessa jo pitkään. Kesäisin yhdistys pitää laivarannassa kesäkioskia nuorten voimin. Laivarannassa yhdistys ylläpitää ja vuokraa Kankahovia, kunnan omistamaa kokoontumistilaa ja saunaa. Talkoot ovat kaiken toiminnan selkäranka, ja tarkoitus on myös tiivistää yhteistyötä muiden alueen yhdistysten kanssa.

­– Aitoon Kirkastusjuhlat ovat kylän suurimmat talkoot. Ei ole sellaista kyläläistä tai heidän sukulaistaan, joka ei olisi siihen iloon päässyt mukaan, Syväniemi naurahtaa Aitoon VPK:n Kirkkareiden merkitystä koko kylälle.

Syväniemen mukaan keväisessä yhdistystapaamisessa pohdittiin yhteistyön  mahdollisuuksia, ja lokakuussa käsitellään ensi vuoden tapahtuma-aikataulutusta päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Keskiössä ihmiset ja viihtyisyys

Syväniemi  ja asukkaat kantavat huolta väestön ikääntymisestä ja asumusten autioitumisesta. Tyhjilleen jäävät talot ja kesämökit vaikuttavat koko kylän ilmeeseen. Yhdessä aiotaan etsiä keinoja, jotta tyhjiä tiloja saataisiin vuokrattua tai myytyä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

– Toiminta alkoi aikanaan, kun VPK:n tueksi  tarvittiin lisäresursseja ja ympäristöä haluttiin kohentaa. Alussa raivattiin ja istutettiin, kunnostettiin rantoja, perustettiin jätepisteitä ja tervetuloportit sisääntuloväylille sekä niin sanottu Lippulinna tuloväylälle. Nyt on hyvä aika arvioida yhdessä, mitä tehdään seuraavaksi ja miten hankitaan toiminnalle tarvittavat resurssit. Edelleen keskiössä ovat kylän ihmiset ja ympäristön viihtyisyys, Syväniemi summaa.

Vasemmalta Martti ja Leena Huhtamäki, Jarkko Pihkala.

AiKa ry julkaisi historiikin kyläyhdistyksen toiminnasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?