Vanhainkoti: Viranhaltijoiden mukaan mahdollisuus hoivakotiin pääsemiselle järjestyy tarvittaessa hoivamaksujen alentamisella

Köyhä ei jää taivasalle Harjutuulen lakkautuksessa

Vanhustyön johtajan Mia Kanniston mukaan pälkäneläisvanhuksilla ja heidän omaisillaan ei ole aihetta huoleen, vaikka Harjutuulen vanhainkoti ollaan asteittain tyhjentämässä asukkaista ensi toukokuuhun mennessä.

Kangasalan kunta hoitaa myös Pälkäneen vanhukset, ja aiemmin tehty kilpailutus edellyttäisi tehostettua palveluasumista tarvitsevien vanhusten sijoittamista ensisijaisesti Mikevan, toissijaisesti Attendon ja kolmanneksi Esperi Caren yksiköihin. Harjutuulen väelle löytyy kuitenkin paikka kotikunnasta; Mikevan paikat Kangasalla ovat täynnä ja vastaavasti Attendon uuteen palvelutaloon Pälkäneelle mahtuvat halutessaan kaikki Harjutuulen asukkaat.

Uuden hoitopaikan valinta pohjautuu kuulemismenettelyyn, jossa kuullaan sekä asukkaan että hänen omaistensa toiveita. Samalla neuvotellaan esimerkiksi muuton ajankohdasta.

– Pälkäneen Attendon Satumetsään pääsevät ne vanhukset, jotka täyttävät ympärivuorokautisen hoivapaikan kriteerit riippumatta omien tai omaisten tuloista tai varallisuudesta. Kaikille, jotka muuttavat asumaan Satumetsään, tehdään Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksen vanhuspalveluissa päätös hoivapaikan osoittamisesta sekä asiakasmaksusta, summaa vanhushuollon sosiaalityöntekijä Salla Laiho.

Hoivakodit tekevät asukkaan, hänen läheisensä tai asioidenhoitajansa kanssa vuokrasopimuksen sekä hoito- ja palvelusuunnitelman. Asukas – tai omainen – voi hakea Kelasta asumistukea vuokrakuluihin. Vuokran suuruus riippuu vuokrattavan asunnon koosta.

– Asiakasmaksua voidaan alentaa välttämättömien terveydenhuoltokustannusten vuoksi, mikäli asukkaan tulot eivät riitä niitä kattamaan. Entisen asunnon menoja voidaan ottaa huomioon enintään kolme kuukautta. Asukas tai hänen läheisensä voivat hakea hoivamaksun alentamista kunnan viranhaltijalta, vanhustyön johtaja Mia Kannisto huomauttaa.

Hoivakotia on tietyin edellytyksin mahdollista vaihtaa myöhemmin, jos asukas niin haluaa. Vaihto voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos omainen asuu lähempänä jotakin toista hoivakotia, joka kuuluu kunnan ostopalvelusopimuksen piiriin.

 

Kodin kaltaista tai kotihoitoa

Muutoksiin ajavat uudistetut lakipykälät. Vanhuksille halutaan taata aiempaa enemmän yksityisyyttä, ja siksi edellytyksenä on jokaiselle asukkaalle oma pesuhuoneellinen ja kalustettavissa oleva huone. Tähän Harjutuulen ei nähdä riittävän helposti – ja halvalla – taipuvan.

Tulevaisuudessa terveyskeskuksen vuodeosaston on tarkoitus olla vain hoitoa tarvitsevien potilaiden tilapäisessä käytössä, ja kotihoitoon ohjataan lisää paukkuja. Esimerkiksi Harjutuulesta neljä työntekijää siirtyy vahvistamaan kotihoidon palveluja; muilla työntekijöillä on mahdollisuus hakea sisäisessä haussa muita kunnan avoimia paikkoja Pälkäneeltä ja Kangasalta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?