Freshabit-hanke: Ensi kesänä päästään rakentamaan kosteikkoja ja laskeutusaltaita, jotka vähentävät järveen päätyvien ravinteiden määrää

Vesikasvien niitto aloitti Kukkian kunnostuksen

Kukkia on yksi yhdeksästä Pirkanmaan ja Hämeen järvestä, joiden kunnostamiseen saadaan tukea Freshabit-Life -hankkeen kautta. Vuoteen 2021 jatkuvalla jättihankkeella pyritään vähentämään ravinteiden ja kiintoaineen huuhtoutumista vesiin.

Kukkialla hanke käynnistyi tänä kesänä vesikasvillisuuden niitolla sekä kosteikkojen ja laskeutusaltaiden suunnittelulla. Vesikasveja niitettiin Haltianselältä sekä Holjansalmesta ja -lahdesta.

– Haltianselälle levinnyttä karvalehteä on niitetty aiemminkin. Se on yleensä rehevämpien järvien kasvi, mutta viihtyy kirkkaammissakin vesissä, jos saa jalansijaa. Karvalehti pärjää tosi hyvin kilpailussa hyvistä ravinto-olosuhteista. Haltianselällä ei ole juurikaan kilpailua, Eeva Einola Freshabit-hanketta vetävästä Vanajavesikeskuksesta sanoo.

Niiton avulla pyritään estämään kasvin leviäminen muualle. Einola toivoo myös, että karvalehtikasvustot pienenevät, kun niittäminen vie ravinteita sen kasvupaikoilta.

– Kävin pöyhimässä kasoja, eikä karvalehteä tuntunut olevan kovin runsaasti. Nyt kiinnostaisi, oliko sitä runsaammin ennen edellistä niittoa.

Holjansalmessa ja -lahdessa pyrittiin niiton avulla lisäämään veden vaihtuvuutta ja ehkäisemään matalien lahtien umpeenkasvu. Tämänkesäiset niitot tehtiin yhteisillä alueilla, mutta tulevina vuosina myös mökkiläiset voivat tarttua tilaisuuteen, kun koneet ovat valmiiksi järvellä.

– Niitot jatkuvat joka vuosi, mutta yksityisiä mökkirantoja ei hankkeen kustannuksella niitetä. Mikään ei kuitenkaan estä mökkiläisiä tilaamasta konetta myös omaan rantaan, Eeva Einola sanoo.

Niitosta pitää ilmoittaa 30 päivää etukäteen ELY-keskukseen. Ensi kesän ilmoitukset pyritään tekemään niin, että ne mahdollistavat myös yksityisrantojen niittämisen, jos järvellä toimiva yrittäjä ehtii niitä tekemään.

Ensi kesänä päästäneen tekemään myös ensimmäisiä kosteikkoja ja laskeutusaltaita, joiden avulla saadaan sateiden ja sulamisvesien huuhtomat ravinteet kiinni ennen kuin ne päätyvät järveen.

– Maanomistajat ovat olleet kosteikoista ja laskeutusaltaista innostuneita. Heidän ansiostaan lasku-uomia päästään palauttamaan ennalleen: niistä tulee myös lintujen kannalta hienoja alueita, kun matkalle tehdään mutkia ja kosteikkoja, Eeva Einola uskoo.

Isompaa kosteikkoaluetta suunnitellaan Rautajärvelle, josta tulee rehevämpää vettä karuun Kukkiaan.

Freshabit -hanke tuo Kukkian kunnostukseen lähes 100 000 euroa. Suuri osa summasta käytetään konkreettisiin toimenpiteisiin. Niittojen, kosteikkojen ja laskeutusaltaiden lisäksi suunnitelmiin kuuluu lintutorni.

Osa Freshabit -euroista kuluu muun muassa lajistoseurantaan ja muihin tutkimuksiin. Hankkeen vuoksi myös ELY-keskus on tihentänyt Kukkian havaintopisteverkostoaan: nykyisin Kukkian veden laatua seurataan kymmenessä pisteessä, ja sen ansiosta tiedetään entistä tarkemmin, mistä järveen päätyy ravinteikasta vettä.

Niittokone Holjansalmessa. Kuva: Eeva Einola.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?