The Skankbeat: Arttu Tuominen ja Vesa Tiitola hoitavat kielisoittimet puolipälkäneläisessä bändissä

Kitaralla kuritettua räppiä

– Välillä tuntuu että nykyajan metallimusiikki on mennyt vain vanhojen äijien pönötykseksi. Kaikki vaaralliset artistit löytyvät tällä hetkellä räppiskenestä, pälkäneläislähtöinen kitaristi Arttu Tuominen sanoo.

Räppäreiden asenteesta innostunut Tuominen on päätynyt kurittamaan kitaraa The Skankbeatin riveissä. Everybody! -ensialbuminsa kuun lopussa julkaiseva tamperelaisbändi on puolipälkäneläinen, sillä bassoa soittaa Vesa Tiitola.

The Skankbeatin ensisingle Rabbit Hole esittelee bändin tavan lähestyä räppiä. Biisi alkaa Red Hot Chili Peppers -henkisellä pidätellyllä riffittelyllä ja etenee Rage Against The Machine -tyyliseksi nu metalliksi, jonka lomassa kitarasankari Tuominen vyöryttää raskaalla kädellä.

– Ensisingle esittelee bändin rankemman puolen. Mukana on kaikenlaista iskelmästä jyystömättöön.

Kaikkea yhdistää räppi. Julistuksen ja kappaleiden sanoitukset hoitaa Iso E eli Eetu Koro. Hänet houkutteli mukaan rumpali Antti Pulkki.

– Bändiviritelmä lähti pari vuotta sitten, kun satuimme Antin kanssa samaan musikaaliprojektiin. Meillä on molemmilla varusmiessoittokuntatausta, ja huomasimme, että olisi siistiä soittaa jotain niin, ettei asetettaisi itsellemme mitään rajoitteita, vaan edettäisiin pikemminkin epämukavuusalueen kautta.

Kaksikolta syntyi biisejä sellaista tahtia, että tuli tarve kasata bändi.

– Olen tuntenut Vesan nappulasta saakka. Kolmestaan teimme lisää musiikkia, ja meillä oli levyllinen materiaalia, kun Antti sai puhuttua Eetun laulajan tontille.

Nelikon vaikutteet ovat varsin erilaisista musiikkigenreistä. Tuomisen viimeinen bändi Nation Despair soitti äijäheviä, Vesa Tiitolalla on veljensä Pasin kanssa elektronista musiikkia tekevä Tiøla -duo. Eetu on kiertänyt maata bilebändin kanssa ja Antti Pulkki on ennen takonut rumpuja Jay & Entities -yhtyeessä.

Erilaisista taustoista ja musiikkityyleistä syntyy kiehtova keitos. Tyylien lisäksi vaihtelee myös kieli: suomenkielisenä alkava albumi päättyy englanninkieliseen ensisingleen. Lopputulos ei ole kuitenkaan linjaton sotku, vaan yhdistävänä tekijänä toimii rankka räppiote ja kitaravetoisuus.

 

Levy julkaistaan lauantaina 30.9.

Tampereella biotuote- ja prosessitekniikan insinööriksi opiskellut Arttu Tuominen lukee tällä hetkellä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa toista tutkintoa. Hänestä tulee musiikkipedagogi. Opintojen ohessa aika ei riitä kahteen bändiin, ja siksi Nation Despair on telakalla.

– Kaikilla alkoi olla aika tiukalla, kun tuli perheellistymistä ja elämäntilannemuutoksia, Tuominen sanoo.

Myös muut panostavat täysillä The Skankbeatiin, joka on ehtinyt hankkia mainetta arvaamattomilla live-esiintymisillään. Everybody! -debyyttialbumi purkitettiin kesällä Niitty-Seppälän mansikkapeltojen maisemissa Rami Hännisen VK-studiolla. Pasi Tiitolan kuvaama ja Vesa Tiitolan editoima video ensisingle Rabbit Holesta tehtiin samassa paikassa.

Arttu Tuominen ei osaa vielä sanoa, tuleeko koko albumikokonaisuus suoratoistopalveluihin vai tiputellaanko tuotantoa nykymallin mukaisesti kappale kerrallaan. Mutta keikoilta albumia saa. Levyn julkaisukeikka on lauantaina 30.9. kello 22 Hervannan Wanhassa Tapissa.

The Skankbeatissa soittavat Arttu Tuominen (kitara, vasemmalla), Vesa Tiitola (basso), Antti Pulkki (rummut) ja Eetu Koro (laulu).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?