Sahalahden väki juhli iloisesti seurakunnan merkkivuotta

Tuolijumppaa laululeikin tahdissa.

Minna ja Jussi Pyysalo esiintyivät juhlassa.

Elina Peltonen (vasemmalla), Anja Tuokko ja Jukka Laurila miettivät tehtävärastilla, kuka olikaan Sahalahden ensimmäinen kirkkoherra.

Sahalahden leijonamiehistä Timo Salonen (vasemmalla), Aimo Aakkula ja Taisto Lahtinen grillasivat makkaroita. Omaansa nauttimassa Janne Kyrönlahti.

Johanna Miettinen (vasemmalla) ja Sanni Jalava jakoivat lapsille ilmapalloja.

Sanni Pesonen (vasemmalla), Kerttu Suikkanen ja Seppo Rinne kertoivat seurakuntayhteydestään.

– Saatko kielesi rullalle?

– Oletko syönyt kaksi hampurilaista peräkkäin tai tykkäätkö hämähäkeistä?

Tällaisiakin kysymyksiä kyläjuhlan osallistujat esittivät toisilleen Kontulassa viime lauantaina, kun sahalahtelaiset juhlistivat yhdessä Kangasalan seurakunnan merkkivuotta. Kysymyksillä haettiin vastauksia tehtäväpaperin kahteentoista kohtaan, joihin jokaiseen piti saada eri, paikalla olleen juhlijan nimi. Tehtävän onnistuneesti suorittaneiden kesken arvottiin kirjapalkintoja.

Hauskan ja vapaaehtoisen tehtävän perimmäisenä tarkoituksena oli saattaa toisilleen tuntemattomatkin ihmiset keskenään puheisiin. Hyvänä alkulämmittelynä iloisille kohtaamisille toimi kyläpappi Kari Mikkosen juhlan alussa antama kehotus, jonka mukaan jokainen osallistuja kätteli mahdollisimman monta vieruskaveriaan 30 sekunnin aikana.

Koko väki Kontulan täydeltä, pikkuisista ikäihmisiin, lähti antaumuksella mukaan, kun juhlassa esiintyneet oman kylän muusikot Minna ja Jussi Pyysalo teettivät lauluunsa liittyvää tuolijumppaa. Kaiken yhteisen ilon täydensi loistava syyssää, joka salli juhlijoiden viihtymisen myös pihalla pomppulinnassa ja makkaragrillin äärellä.

 

Ihmisyyteen kuuluu yhteys toisiin

Juhlassa puheen pitänyt kyläpappi Kari Mikkonen pohti ihmisyyden ja yhteisön keskinäistä suhdetta, suomalaisuutta ja sahalahtelaisuutta.

– Ihmisyyteen sisältyy osallisuus yhteiseen suurempaan kokonaisuuteen. On tärkeätä, että saamme kuulua johonkin. Minulla kyynel valuu aina poskelle, kun urheilujuhlassa soitetaan Maamme-laulu.

– Pitää olla ylpeä myös sahalahtelaisuudesta, Mikkonen kehotti juhlaväkeä.

– Kun teemme työtä yhteiseksi hyväksi, on osallisuus vieläkin tärkeämpi asia. Jos moni ei olisi pannut lusikkaansa yhteiseen soppaan, tämä ei olisi ollut mahdollista, hän viittasi yhteistyön hedelmänä valmistuneeseen kyläjuhlaan.

Kyläpappi muistutti, että seurakunta on olemassa Jumalan ja ihmisen yhteyttä varten. Kaste vahvistaa tämän jäsenyyden.

– Seurakunta kutsuu palvelevaan osallisuuteen, mikä tarkoittaa sitä, että  kutsumuksen mukaan tehdään seurakunnan hyväksi työtä.

 

Nuoria perheitä mukaan joukkoon

Kolmen eri sukupolven edustajat, Kerttu Suikkanen, Seppo Rinne ja juhlan juontanut Sanni Pesonen, kertoivat yleisölle muisteloita siitä, mitä seurakunnan jäsenyys Sahalahdella heille on merkinnyt.

– Tulin Pakkalaan viisivuotiaana vuonna 1937. Samana vuonna pääsin jouluaamun kirkkoon. Tienvarsitalojen ikkunoilla paloivat kynttilät, jouluvirret ja urut soivat kirkossa. Siitä sain jäädä elinikäiseen riippuvuuteen joulukirkkoihin, Suikkanen aloitti.

Konfirmaatiokirkossaan hän lupasi Jumalalle vastata myönteisesti vasta myöhemmin Hänen esittämäänsä kutsuun. Uusi kutsu tuli, kun Suikkanen oli kolmissakymmenissä.

– Seuraava aamu oli elämäni paras aamu, viikon taistelun jälkeen Jumalalle myönteisesti vastannut ja syntinsä anteeksi saanut aktiiviseurakuntalainen iloitsi.

Seppo Rinne oppi kulkemaan kirkkotietä kodin perintönä.

– Vuosittain merkittävin ja tärkein hetki minulle on kiirastorstain iltakirkko. Siinä on jotakin, mikä kerta kerran jälkeen koskettaa syvältä. Kun tietää, että ehtoollisen jaon, alttarin riisumisen ja kirkon mustiin pukemisen jälkeen seuraa aina pääsiäinen.

Kolme vuotta sitten Sahalahdelle perheensä kanssa muuttanut Sanni Pesonen iloitsi pienestä kappeliseurakunnasta, jossa hän on päässyt ja pääsee itse tekemään työtä sen hyväksi.

– Minun näkyni on, että saataisiin vielä enemmän nuoria perheitä mukaan. Meitäkin olisi sitten 50 vuoden kuluttua teidän laillanne  runsaasti mukana tällaisessa juhlassa, Pesonen viittasi pääosin varttuneesta väestä koostuneeseen yleisöön.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>