Ykkösaamun antia

Ykkösaamussa (TV1) Seija Vaaherkummun vieraana oli 9.9. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, ja 23.9. Jari Korkki haastatteli SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä. Vihreiden gallup-kannatus oli nousussa, SDP:n kannatus sitä vastoin alamaissa.

Sujuvasanainen Touko Aalto maalaili tärkeiksi asioiksi itselleen läheiset ihmiset, liikunnan ja luonnon. Hän totesi myös, että politiikan teko ei ole ”pikamatka”, siihen pitää suhtautua maratonin tavoin. Hyvä joukkue, yhteiset tavoitteet ja katse tulevaisuuteen kantavat puoluetta menestykseen.

Hallituksen työllisyysastetavoite 72 prosenttia on Aallon mukaan oikea suuntainen, pitää vain kehittää työn tarjontaan liittyviä solmukohtia, joilla työn tekeminen muuttuu kannattavaksi. Aalto korosti yli vaalikauden kattavia toimia ja ohjelmia, yhtenä tärkeänä hän mainitsi vero-ohjelman, joka hänen mukaan tarvitsee uudistamista.

Kaiken kaikkiaan Touko Aalto tarjoili ajatuksia ja periaatteita, jotka toteutuessaan nostaisivat kansantalouden uuteen kukoistukseen. Ei kuitenkaan riitä hänen oivalluksensa, että kaikissa puolueissa on hyviä ihmisiä, tarvitaan yhteistyötä kaikkien varteen otettavien puolueiden kesken.

 

Kun seuraan eduskunnantyötä vaikkapa televisioruudun kautta, en ole vakuuttunut pyrkimisestä yhteisymmärrykseen, koska puolueiden valtapyrkimykset ohittavat järkevien päätösten syntymisen. Myös hallituksen sisäiset jännitteet on pysyvä ilmiö.

Ympäristöasiat ja koulutus ovat Vihreiden ykkösasioita. Ville Niinistö profiloi puolueen myös huono-osaisten etujen ajajaksi ohi Vasemmistoliiton. Populismi-leima on ilmeinen.

Vihreillä on myös asioita, jotka aiheuttavat vaikeuksia yhteistyölle. Ydinvoiman uudet rakennushankkeet ovat kieltolistalla, lähinnä Fortumin Loviisan laitosten uudistamiset vaikeutuvat.

Turvapaikkakeskusteluun Touko Aalto suhtautuu ”suurella humaanisuudella”. Hän ei luota suomalaiseen oikeuskäytäntöön, vaan vaatii lainsäädäntömuutoksia. Hän hyväksyy kansalaistottelemattomuuden, jos se perustuu henkilön omaan harkintaan. Rohkea kannanotto puolueen puheenjohtajalta.

 

Antti Rinteen sanoma noudatteli hänelle tyypillistä linjaa. Eriarvoisuus on pysähdytettävä, hallituksen toimet kustannusten leikkaamisessa epäoikeudenmukaisia, ei syrjiviä elementtejä, kaikki pidettävä mukana, tuloerojen kasvu leikattava, hyväosaisten verotusta kiristettävä ja huono-osaisten asemaa parannettava. Kaiken tämän lisäksi Rinne kaipaa arvokasta keskustelua ja toisen kunnioittamista.

Ei kuitenkaan yhtään myönteistä sanaa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa toteutetuista uudistuksista. Missä arvokkuus ja toisten kunnioittaminen? Edellisellä vaalikaudella kaikki oli paremmin, kun SDP oli hallitusvastuussa.

Antti Rinteen asenne hallituksen toimiin on täysin kielteinen. Verotustiedot ovat myös Rinteen käytettävissä. Arvokasta olisi ollut hänen lausumana tieto, että verovelvollisista 27,4 prosenttia maksaa 70,6 prosenttia kaikista tulo- ja pääomaveroista, ja että noin kolmannes suomalaisista ei maksa lainkaan veroja sekä yli 150 000 euroa vuodessa ansaitsevia kansalaisia on 0,6 % väestöstä.

Antti Rinne arvioi hallituksen Eurooppa-politiikan olevan ”ajopuu” tilassa. Tarvitaan arvopohjaista keskustelua. Presidenttikin sai osansa, lähiasiat on hoidettu hyvin, mutta tarvitaan myös laajempia näkymiä.

Hyvä ohjelma tuo Ykkösaamu.

Kirjoittaja on Kukkian rannalla kasvanut Holjan kesäasukas.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>