Keskustelutilaisuus: Säätiö etsii uutta toimintamallia

Mitä Nuijantalolle tapahtuu?

Pälkäneen Nuijantalo hiljeni kesän päätteeksi, kun Keltainen Talo sulki kahvilakauppansa. Neljän vuoden ajan Nuijalla toiminut Heli Rapatti jatkaa kahvilayrittäjänä Tampereella. Nuijalle jäi Noora Rosbergin Spirraali, joka täyttää yhden huoneen suuresta talosta. Lisäksi yläkerran asunto on toistaiseksi vuokrattu.

– Tässä kohtaa on katsottava, mitä Nuijan kanssa tehdään. Säätiö ei halua jatkaa nykymallilla, koska se ei ole taloudellisesti kannattava, Nuijantalosäätiön hallitusta johtava Jukka Kittilä sanoo.

Pälkäneen MTK:n, kunnan ja Luja-Lukon muodostama säätiö pelasti perinteikkään talon kymmenen vuoden takaisessa remontissa.

– Säätiön ansiosta talon remontoimiseen saatiin merkittävästi ulkopuolista rahaa. Mutta nyt MTK on leiviskänsä hoitanut, Jukka Kittilä sanoo.

Vuonna 2004 perustettu säätiö vapautti Luja-Lukon rakennuksesta, joka sitoi urheiluseuran voimavaroja. Nyt myöskään tuottajayhdistys ei halua käyttää Nuijaan enää rahaa. Ollaanko siksi taloa myymässä vai siirtyykö se kunnalle?

– Tästä on tarkoitus keskustella. Nyt kaikki vaihtoehdot ovat auki, Kittilä sanoo.

Nuijantalosäätiö järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden Nuijan kohtalosta maanantaina 2.10. kello 18. Nuijan tilaisuuteen toivotaan kaikkia, joilla on ideoita tai ajatuksia siitä, mikä talon merkitys on pälkäneläisille ja millaisessa käytössä sen pitäisi olla.

– Juhlatalon pyörittäminen ei kuulu kunnan ydintehtäviin, kuten nykytrendin mukaisesti sanotaan. Mutta on sekin karua, että perinteikkäitä seurojentaloja myydään ulkopuolisille. Nuijantalo on kuitenkin paraatipaikalla keskellä kylää. Siitä alkaa kylänraitti, Kittilä miettii.

 

Kunta vuokralaisena puolet vuodesta

Neljä vuotta sitten Nuijalle asettuneen Keltaisen Talon uskottiin herättävän henkiin juhlatalon, jonka myynnissä ja kehittämisessä säätiö ei ollut päässyt toivottuihin tuloksiin. Juhlatalon ja kahvilan toimiminen saman katon alla osoittautui kuitenkin hankalaksi, sillä talon viikonlopuksi vuokraava hääseurue haluaisi tuoda keittiön omat ruokansa ja kokkinsa. Ennen juhlaväen saapumista keittiöstä pitäisi siirtää kahvilayrittäjän tavarat ja viikonlopun jäljiltä se pitäisi siivota kahvilaa varten.

Suuren talon sähkö- ja lämmityskustannukset ovat sen verran isot, ettei sen toimintaa ole saatu kannattavaksi. Kunta tuli apuun pari vuotta sitten ja ryhtyi vuokraamaan juhla- ja kokoustiloja tammi–huhtikuuksi ja syys–lokakuuksi 10 000 eurolla. Järjestelyn ansiosta kesä- ja joulumyymälää Nuijalla pitänyt Keltainen Talo vuokrasi koko talon enää kuudeksi kuukaudeksi.

Kunnan vuokraamat tilat saatiin joustavammin juhla- ja kokouskäyttöön, mutta talon käyttöaste on edelleen turhan alhainen. Nuijasta ei ole tullut arkisin järjestöjen ja harrastustoiminnan tukikohtaa, kuten remontin aikaan suunniteltiin. Kokoustilat ovat olleet vähällä käytöllä, ja siksi osa niistä muutettiin Keltaisen Talon majoitustilaksi.

– Säätiön ansiosta Nuija on remontoitu, ja perinteikkäälle talolle saatu jatkoaikaa. Tällä hetkellä toiminta ei kuitenkaan ole kannattavalla tasolla, ja siksi pitää avoimesti keskustella, mitä Nuijan kanssa tehdään, Jukka Kittilä kutsuu väkeä maanantaina 2.10. kello 18 alkavaan keskustelutilaisuuteen.

Joulun alla Nuijantaloa vilkastuttaa 3.11. avaava Joulu Pop Up -myymälä, jossa on tarjolla kädentaitoa, kuvataidetta ja kahvila.

Pullan tuoksu palaa Nuijalle, Sydän-Hämeen Lehdessä maalailtiin neljä vuotta sitten, kun Keltainen Talo oli asettumassa Nuijantalolle. Uutista kuvassa kertomassa Keltaisen Talon Heli Rapatti (vasemmalla) ja Sari Yli-Salomäki, kunnanjohtaja Esko Arasalo sekä Nuijan säätiön edustajat Eero Laesterä ja Jukka Kittilä. Keltaisen Talon lähdettyä Nuijan toimintamalli on mietittävä uusiksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?