Luja-Lukko: Perjantaina nähdään, miten aiemmasta poikennut kauteen valmistava harjoittelu heijastuu joukkueen otteisiin

Tulokset tulevat oman tekemisen kautta

Pälkäneen Luja-Lukko lähtee pelaamaan perjantaina kolmatta kakkossarjakauttaan – ja nimenomaan pelaamaan, ei pelailemaan.

– Treenaan Luja-Lukon lisäksi Lempäälän Jyryn A-junioreiden kanssa. Salilla ja lenkillä käyn sen mukaan, mitä kroppa sanoo. Fysiikka alkavalle kaudelle on kuitenkin rakennettu jo kesän aikana, joukkueen nuorimpiin pelaajiin lukeutuva Akseli Viitala summaa.

Heinäkuussa jokaiselle pelaajalle oli tarjolla vajaan kuukauden ”omatoimijakso” – käytettäväksi siten kuin jokainen parhaaksi katsoo. Joukkueen koko nuoriso-osasto kuitenkin katsoi parhaaksi keskittyä senkin ajan harjoitteluun.

– Mieluummin minä halusin kehittyä kuin pitää kolme viikkoa taukoa, uskon sen pätevän kaikkiin muihinkin nuorisokaartissa. Tähtäin on kaikilla varmaan vielä korkeammissa sarjatasoissa. Monesti olemme jääneet treenien jälkeen keskenämme vielä tunniksi harjoittelemaan vähän ylimääräistä.

Ennen kauden alkua on siis paiskittu hommia, ja päävalmentaja Petteri Miettisen mukaan sen myös huomaa.

– Esimerkiksi Aksu on mennyt tosi paljon eteenpäin jo ihan viime kevääseen verrattuna, hän kehaisee.

Lentopallon ohessa Viitala ja muut nuoret vievät eteenpäin opintojaan lukiossa ja kauppaoppilaitoksessa. Kauden mittaan kalenteria täyttävät lisäksi Luja-Lukon aiempaa useammat pelit ja A-junioreiden SM-sarjaturnaukset.

– Tuleehan siinä aika pitkiä päiviä välillä, kun matkoihinkin menee aikaa. Esimerkiksi nukkumisesta onkin tärkeää pitää huolta jaksamisen kannalta, Viitala huomauttaa.

Aikaa jää silti kavereille ja Playstationille – sellaiselle ”perusnuorenmiehen elämälle”.

 

Potentiaalia lunastamassa

Akseli Viitalan lisäksi Luja-Lukon nuorisokaartiin kuuluvat A-junioreissa pelaavat Valtteri Tynys ja Niilo Nurmi; myös ylempiin sarjoihin jo harpannut Luja-Lukosta tuttu Tomi Perkiö pelaa Lempäälän Jyryn junioreissa.

Alkavalle kaudelle Luja-Lukolla onkin koossa pääosin nuori mutta urotekoihin valmis joukkue, jota kokeneet pelaajat voivat vaikeilla hetkillä kantaa harteillaan. Harjoituspeleissä pälkäneläisjoukkue antoi kunnon vastuksen ykkössarjajoukkueillekin. Isoa kokoonpanorulettia pyörittänyttä päävalmentaja Miettistä miellytti etenkin se, miten hyvin pelaajat suoriutuivat urakastaan eri pelipaikoilla.

Akseli Viitala näkee osasyynä harjoituspelien hyville otteille joukkueen muuttuneen harjoittelun – viime vuonna kauteen valmistauduttiin tiukalla kuntokuurilla, nyt keskityttiin enemmän lajiharjoituksiin.

– Olemme olleet nyt paljon valmiimpia pelaamaan, kun pallovarmuus ja muu on parantunut. Etenkin junioriosastoa runsaampi pallon kanssa harjoittelu on vienyt eteenpäin, hän tuumaa.

Juuri reipas tekemisen meininki vahvuus on eittämättä yksi joukkueen vahvuuksista; kun treeneissäkin yritetään täysillä, siirtyy yritys pelikentällekin helpommin.

Itse pelikirja ei ole mikään tiiliskivi. Siinä on päävalmentaja Miettisen mukaan sovittu esimerkiksi tietyistä syöttö- ja vastaanottopeliin liittyvistä seikoista.

– Muuten pelaajat saavat soveltaa ja ottaa itse sitä vastuuta.

Soveltamaan ja nopeasti reagoimaan niin pelaajat kuin valmennusjohtokin joutuvat, kun vastaan asettuu iso liuta entuudestaan outoja joukkueita. Kun useimpien vastustajien taso ei ole täysin tiedossa, on pälkäneläisleirissä pidättäydytty asettamasta tarkkoja tulostavoitteita.

– Pelillisesti tavoittelemme sitä, että pystymme pelaamaan omalla tasolla ja hyvällä sykkeellä läpi ottelun. Viime kaudella ailahtelua oli paljon ja jäimme kauas omasta potentiaalista, Miettinen sanoo.

Näkymät ovatkin nyt monin tavoin valoisammat kuin raskaan kauden päätteeksi viime keväänä. Tuolloin valmentajakysymys oli vielä ratkaisematta ja Miettinen myöntää pohtineensa, onko seuraavan kauden läpi viemiseksi riittävästi innokkaita pelaajia. Nyt Luja-Lukolla on kokoonpanossa yksitoista pelaajaa, yhteistyövirityksiä LP Kangasalan suuntaan ja edessä viimeinen kausi yhteiskoulun salissa ennen siirtymistä kokeneitakin pelaajia motivoivaan uuteen liikuntahalliin.

Luja-Lukon päävalmentaja Petteri Miettinen johdattaa luottavaisena Aleksi Viitalan ja muut joukkueen pelaajat kakkossarjaan, vaikka kausi tuo vastaan tukun outoja vastustajia.

Lukon kotiottelut

29.9.2017 Lukko-Raision Loimu I

20.10. Lukko-Aitolahden Riento II

3.11. Lukko-Tapanilan Erä

10.11. Lukko-Loimaan Jankko

1.12. Lukko-Hollolan Salpis

 

12.1.2018 Lukko-Lapin Narvi-Pallo

19.1. Lukko-Lempäälän Jyry

2.2. Lukko-Turun Toverit

16.2. Lukko-Tammelan Ryske

2.3. Lukko-Raision Loimu II

9.3. Lukko-Mouhijärven Äijät

23.3. Lukko-Oripään Urheilijat

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?