Valoa ja väriä palvelutalon väelle

Aina ehtii vaihtamaan muutaman sanan maalauksen valmistumista seuraavien asukkaiden kanssa.

– Onpa komea. Oikein hieno. Kyllä sinä vain osaat, ruokailemaan tuleva ikäihminen huikkaa kuvataiteilija Rea Nurmelle.

Nurmi kiittelee ja jatkaa työtään palvelutalo Kanervassa Pälkäneellä. Ruokailutilan seinään piirtyy ensin taivasta, sitten pilviä, metsää, kukkia, järvi ja ruohikkoa. Seinällä sijaitseva lamppu saa kupuineen jäädä paikalleen: siitä muodostuu valoa antava aurinko maalauksen keskelle. Tämän tästä työ keskeytyy ja Nurmi uppoutuu juttelemaan vanhusten kanssa.

– Ihanaa olla tässä ja keskustella heidän kanssaan. Olen kuullut taas niin paljon tarinoita ikäihmisten elämästä, Nurmi kiittelee.

Rea Nurmi on erikoistunut maalaamaan luontoaiheita erityisesti hoitolaitosten seiniin: Hän haluaa maalauksillaan tuoda valoa ja väriä sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Nurmen seinämaalauksia löytyy varsinkin sairaaloista, vanhainkodeista, palvelutaloista ja vankiloista. Vanhainkoteihin vuodesta 1973 asti Yhdysvalloissa asunut Nurmi maalaa tavallisesti perinteisiä, realistisia maisemia: metsiä, järviä, lintuja ja kukkia.

– Ikäihmiset pitävät niistä, ja niiden avulla tilaan saa väriä valkoisten seinien sijaan, Nurmi sanoo.

Hän suunnittelee seinämaalaustensa aiheet vasta paikan päällä tilan nähtyään.

– Seinään piirtyy se, mitä seinä haluaa minun sinne maalaavan.

Lintuja vaille valmis. Rea Nurmi viimeistelee uusinta työtään, palvelutalo Kanervan seinään syntynyttä maisemaa.

Taiteilija työssään.

Tuottelias kuvataiteilija

Nurmen töitä on ollut säännöllisesti esillä vuodesta 1987 alkaen. Tuottelias kuvataitelija on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja eri puolilla Yhdysvaltoja. Vaikka Nurmi asuu Yhdysvalloissa, hän on maalannut eniten juuri Suomessa. Nurmen kädenjälki näkyy Pälkäneellä myös Kostiakodissa, jonne hän maalasi kesäisen maiseman pari vuotta sitten.

Seinätyönsä taiteilija maalaa yksin tai potilaiden, asukkaiden ja myös hoitohenkilökunnan kanssa. Hän myös luennoi kansainvälisissä terveysalan konferensseissa taiteen vaikutuksesta laitosympäristössä.

Viime vuonna Nurmelta ilmestyi kirja Parantavat seinät. Kirjassa hän kertoo töidensä muuttamista tiloista ja ihmisistä sekä kertoo, kuinka seinämaalauksia voi tehdä itse.

– Joskus maalaus tulee sellaiseen tilaan, jossa ei ole lainkaan ikkunoita. Silloin tuon maalauksellani ulkoilman sisätiloihin.

Seinämaalauksensa Nurmi tekee tavallisella seinämaalilla. Vesiliukoisena ja tuoksuttomana se sopii hoitolaitosoloihin. Seinämaali myös kuivuu nopeasti.

– Tämä on tärkeää, sillä en voi tukkia esimerkiksi sairaaloissa jotakin käytävää pitkiksi ajoiksi. Seinämaali on siitäkin kiitollista, että sitä voi korjailla, mikäli työtä tehdessä tulee pieniä virheitä tai haluan muuttaa jotakin, Nurmi kertoo.

Palvelutalo Kanervaan Nurmen toi ystävyys pälkäneläisten Aune ja Esko Mattilan kanssa.

– Mattilat olivat ideoimassa myös Kostiakodin seinämaalausta, ja kun Aune ehdotti, että teetkö maalauksen myös palvelutaloon, olin tietysti heti valmis, Nurmi kertaa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>