Leipomo & kahvihuone Paula avaa ovensa Suksian tilalla

Paula Suksia toivottaa asiakkaat tervetulleeksi uuteen Leipomo & Kahvihuone Paulaan.

Leipomo & kahvihuone Paula avaa ovensa uudestaan. Yritys on muuttanut Suksian tilalle Kuohijoen kylään.

– Tämän piti olla eläkeprojekti, mutta tästä tulikin totta jo nyt. Seuraavaksi Kahvihuone on auki joulun alla. Kokouksia ja juhlia on jo pidetty tilauksesta ja kokopäiväisesti aloitan työt keväällä, 33-vuotias yrittäjä Paula Suksia kertoo.

Suksia piti leipomo-kahvilaa aiemmin Luopioisten Pytingissä.

– Yritys meinasi kasvaa liian isoksi ja sitä kautta työtä oli liikaa. Piti lähteä pienemmälle kylälle, että sai pidettyä homman kasassa, Suksia kertoo.

Suksian tilan leipomo- ja kahviorakennuksella on mielenkiintoinen historia. Se on rakennettu navetaksi vuonna 1952. Lehmien lähdettyä se palveli viimeiset kolmekymmentä vuotta autotallina.

Nyt autotallin isojen ulko-ovien tilalla on lasi-ikkunat. Navetan vanha rehutornikin on otettu hyötykäyttöön, sillä se toimii vessana.

– Vessa on erikoisuus. Siellä on vaihtuva värimaailma, joten sanomme paikkaa rehutornirevontulivessaksi. Pidin yhden pop-up päivän täällä ja huomasin että monet olivat jakaneet vessasta kuvia someen, Suksia nauraa.

 

Ulkomaalaisvieraat ihastuivat tunnelmaan

Paula Suksia kertoo virolaisille ja latvialaisille yrityksensä toiminnasta.

Nelisenkymmentä virolaista ja latvialaista maaseutuyrittäjää olivat osana kansainvälistä maaseutuyrittäjyyden – ja yhdistystoiminnan kehittämishanketta opintomatkalla Suomessa ja kävivät tutustumassa Paulan Suksian maaseutuyritykseen. Yhtenä opintoreissun järjestäjänä toimi Leader-ryhmä Pirkan Helmi.

Ulkomaalaisissa vieraissa ihastusta herättivät erityisesti suussasulavat käsinleivotut kakut sekä tunnelmallinen ja kodikas sisustus.

– Ihmiset ovat tosi kiinnostuneita missä, miten ja kuka on ruokaa tehnyt. Se on minullekin tärkeää. Leipä on myyntituotteista tosi tärkeä artikkeli. Keskustan myymälässä asiakkaani oppivat sen, että minulta voi ostaa myös kakkuja. Samaa pätee edelleen, Paula Suksia vinkkaa.

Pihan aitauksessa olevat kanit saivat myös huomiota.

– Toivon, että kanien lisäksi meille tulisi ainakin kanoja ja lampaita.  Haluan, että tästä tulisi kiva päiväretkikohde perheille.

Suksia ei suostu pelkäämään yritystoiminnan riskejä.

– Uskon, että vanhat asiakkaani, kylän asukkaat, kesämökkiläiset ja turistit löytävät paikan. Vaikka sijainti on maaseudulla, niin tämä on kuitenkin vain noin tunnin ajomatkan päässä neljästä kaupungista.

Leipomo ja kahvihuone jää tuskin Paulan ainoaksi projektiksi.

– Kaikenlaisia ideoita on paljon mielessä. Ehkä seuraava konkreettinen ajatus on lähteä tekemään tilan aittarakennuksiin bed & breakfast -toimintaa. Haluaisin tulevaisuudessa huomioida jotenkin myös karavaanareita.

 

Vastavierailu Viroon ja Latviaan

Kansainvälisen hankkeen vieraat majoittuivat Lautsian lomakeskuksessa ja kiertelivät kahden päivän ajan oppien Pirkan Helmen ja Hämeenlinnan seudun Leader-yhdistys Linnaseudun alueen yrityksistä ja yhdistystoiminnasta Suomessa.

Leipomo & kahvihuone Paulan lisäksi Pirkan Helmen alueella vierailtiin muun muassa Sarkasen tilalla, Käki-Golfissa, Mikkolan navetan käsityökeskuksessa ja grammarimuseossa, Rönnvikin viinitilalla, Voipaalan taidekeskuksessa, Nuutajärven lasikylässä, Ilolan maatilalla ja Hopping Brewstersin panimolla.

Luopioisten yrittäjien kehitys- ja matkailutyö on saanut Pirkan Helmen kautta Leader-rahoitusta, samoin muun muassa Sarkasen tilan uusi jäätelökone, Voipaalan taidekeskuksen taideharrastustilat ja panimon uusi pullotuskone.

– Kokonaisuutena neljän päivän opintomatka onnistui hienosti! Oli erityisen palkitsevaa nähdä oman alueen yrittäjien ja vieraiden verkostoituvan ja löytävän konkreettisia yhteistyöideoita tulevaisuutta silmällä pitäen. Hankkeen kautta oman toimialueemme yrittäjillä on myös mahdollisuus lähteä vastavierailulle tutustumaan Viron ja Latvian maaseutuyrityksiin ja -yhteisöihin ja odotan innolla mitä kaikkea tästä vielä seuraakaan, Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho kertoo.

Vilja Pylsy

Kirjoittaja on Pirkanmaan Leader-ryhmien tiedottaja

Sarkasen tilan Elina Mäkinen esittelee uutta jäätelökonetta (takana keskellä), johon hän on saanut Pirkan Helmen kautta Leader-rahoitusta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>