Dokumenttielokuvat: Mikkolan Navetan dokumenttielokuvien sarja tarkastelee ympäristöä eri näkökulmista

Metsä, suomalainen sielunmaisema?

Sielunmetsä avaa Mikkolan Navetan syksyn dokumenttielokuvien sarjan.

Mikkolan Navetan tämän syksyn dokumenttielokuvat tarkastelevat ympäristöä eri näkökulmista. Ensimmäisenä on vuorossa tulevana lauantaina 14. lokakuuta Anu Kuivalaisen ohjaama Sielunmetsä. Ohjaaja on mukana kommentoimassa elokuvaa. Sarjan on koonnut Eila Ranta, ja se toteutetaan Valkeakoski-opiston tuella.

Sielunmetsän päähenkilö on suomalainen metsä. Elokuva antaa sille äänen. Mukana on myös kymmenen ihmistä, joilla jokaisella on erilainen suhde metsään. Elokuva hahmottelee uudenlaista kuvaa suomalaisesta metsämaisemasta. Joillekin se on samanlainen myyttinen kokemus, jota vanhat mestarit Järnefelt, von Wright tai Halonen kuvasivat, Aleksis Kivestä puhumattakaan. Olennaista elokuvassa on, että metsä merkitsee kovin erilaisia asioita eri ihmisille. Nuoret järjestävät siellä reivejä ja 81-vuotias Pentti Linkola kysyy, olisiko sittenkin parempi räjäytellä paperikoneet tuusan nuuskaksi. Nuori nainen pohtii, kuinka perittyä metsää voisi hoitaa kestävästi.

Sielunmaisemamme muuttuu, pysymmekö mukana?

Moni etsii metsästä mielenrauhaa, mahdollisuutta hiljentyä ja nauttia luonnosta. Mitä ajattelee kesämökkiläinen, jonka tuttu ja rakas metsä kaadetaan? Päällimmäisenä on avuttomuuden tunne, sillä naapureilla ei ole mitään päätösvaltaa asiassa. Kuinka kasvava puun tarve, metsäteollisuuden intressit ja toisaalta metsää hiljentymisen paikkana arvostavien näkemykset voisivat koskaan kohdata?

Kun vähän pintaa raaputetaan, jokaisesta suomalaisesta löytyy metsäläinen. Keski-eurooppalaiselle suuri metsä voi olla pelottava paikka, meille se merkitsee turvaa. Metsään on aina menty vainoja pakoon, sieltä on haettu elanto ja puut, joilla mökki pysyi lämpimänä. Ainutlaatuinen jokamiehen oikeutemme vahvistaa tätä tunnetta. Vai onko tällainen näkemys sittenkin menneen ajan romanttista höpinää, jolla ei ole sijaa tehokkaassa yhteiskunnassamme?

Anu Kuivalaisen Sielunmetsä antaa metsälle äänen ja herättää miettimään, millainen on suomalainen metsä tänä päivänä. Vuonna 2016 valmistunut dokumentti on kuvattu kokonaan metsässä.

Dokumenttielokuvien sarjan seuraavat elokuvat ovat John Websterin Tulevilla rannoilla lauantaina 28.10 sekä Mika Taanilan Atomin paluu lauantaina 18.11.

 

Dokumenttielokuva Sielunmetsä:

  • Ohjaus Anu Kuivalainen
  • La 14.10.2017 klo 14. Vapaa pääsy, puffetti
  • Mikkolan Navetta, Keskitie 5, Luopioinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?