Valoa pimeyteen

Hartauskirjoitus

Syksyinen pimeys on selvästi jo saapunut. Iltakahdeksan jälkeen tekee kummasti mieli siirtyä sisätiloihin, laittaa tuli takkaan ja juoda kuumaa teetä. Pimeässä kun on ihan turha yrittää haravoida tai tehdä muita pihatöitä. Kaikki näyttää ihan erilaiselta kuin päivänvalossa. Illan hämäryyden laskeutuessa on vaikeaa kulkea, voi kompastua tai eksyä ihan tutussakin lähimetsässä. Pimeys häivyttää tututkin polut ja maamerkit. Kotitiekin tuntuu puolet pitemmältä hämärässä kuin päivänpaisteessa.

Me suomalaiset olemme kuitenkin oppineet selviytymään myös läpi pimeän vuodenajan. Lyhtyjä sytytellään valaisemaan ja luomaan lämpöisen pehmeää tunnelmaa. Tunnelmavaloja viritellään puutarhaan ja taskulamput ja heijastimet vilkkuvat lenkkeilijöiden rivakasti askeltaessa. Taajamissa katuvalot halkovat pimeää ja tienreunat tulevat näkyviksi heijastavilla aurausviitoilla. Kyllä suomalainen keksii keinot!

Elämässä voi olla kuitenkin toisenlaistakin pimeää. Tuntemattomasta tai ihan omasta syystä. Omien väärin valintojenkin takia voi ajautua aivan väärille raiteille, sellaiselle katvealueelle, johon ohiajavien valot eivät yllä. Silloin polku ei enää näytäkään tutulta vaan on helppo eksyä. Mistä löytää apu sellaiseen pimeyteen? Mistä löytää taas polun pää?

Raamatun Psalmien kirjassa todetaan: ”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani (Ps.119:105).” Elämän keskellä harhailevalle, siis meille jokaiselle, on tarjolla apua ja valoa Jumalan sanasta. Raamattu onkin varsin hyvä navigaattori, joka opastaa oikeaan suuntaan ja pysymään oikealla polulla. Elämän pimeinäkin hetkinä toivo loistaa Sanasta kuin pieni lämpökynttilän liekki. Ehkä aluksi heikosti, mutta siitä sitkeästi voimistuen ja valaisten yhä laajemmalle ja laajemmalle. Meidät jokainen on myös kutsuttu olemaan valona maailmalle. Loistamaan maailman kaiken pimeyden keskellä toivon ja rakkauden liekkinä. Heijastamaan eteenpäin sitä valoa, jonka olemme nähneet ja kokeneet.

Sytytetään tänäänkin siis kynttilä syksyn pimeyteen ja kutsutaan kaikki eksyksissä olevat lämmittelemään sen liekin lämpöön.

Katja Verho

Pastori, Vuolijoki

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>