Rajalanniemi: Rapistuvista rakennuksista tulossa turvallisuusriski ja maisemahaitta

Unohtiko kunta purkaa vanhat vuokramökit?

Mäntykelo on rojahtanut mökin katolle. Turvallisuusriski tämäkin.

Luopioisten Rajalanniemessä, Kukkiajärven rannalla kyhjöttää viisi vanhaa, asumatonta kesämökkiä. Ne ovat jäljellä entisen Luopioisten kunnan yhdeksästä vuokramökistä, joiden asukkaat irtisanottiin, kun Rajalanniemen etelä- ja lounaisrannan kaavamuutos pientaloalueeksi käynnistettiin vuoden 2007 tienoilla.

Lähitienoilla asuvat ovat alkaneet huolestua ränsistyvistä rakennuksista. Alueen lapset ja nuoret ovat löytäneet mökeistä mieleisiä ajanviettopaikkoja, eivätkä tönöt ole säästyneet nousevan polven tuhoamisvimmalta. Särjetyt ikkunalasit ja lahoavat rakenteet tarjoavat mahdollisuuksia vakaviinkin vahinkoihin.

Autiot mökit nököttävät Pälkäneen kunnan maalla. Rakennuksista osa kuului vuokralaisille, mutta kukaan häädetyistä mökkiläisistä ei halunnut ryhtyä purkutöihin, kun kunta ilmoitti, että monien kohdalla vuosikymmeniä kestänyt vuokrasuhde päättyy.

Yhdeksästä mökistä neljä jäi uuden kaavan mukaisten rantatonttien sisään. Nämä tontit ovat jo myyty ja rakennettu. Pääosa niillä sijainneista mökkirakennuksista on jo purettu, pääosin tontin ostaneiden toimesta. Kunta velvoitti ostajat purkutöihin myydessään tontit.

Jäljellä olevat viisi mökkiä sijoittuvat kaavan mukaiselle lähivirkistysalueelle. Niistä neljä on niemen lounaisrannalla ja yksi aivan eteläkärjessä rakennettujen tonttien välissä Rajalannokaksi kutsutussa niemekkeessä. Vielä myymättömillä tonteilla ei rakennuksia ole.

Energiaa on kohdistettu sisätiloissakin rakenteiden avaamiseen.

Rytöläjät rumentavat maiseman

Kierros Rajalanniemessä vahvistaa, että mökkien kunto alkaa tosiaan olla huolestuttava. Ikkunoita on rikottu, seinälautoja revitty ja ovet murrettu auki. Sisätiloissa on toimenpiteitä jatkettu monenlaisella särkemisellä ja sotkemisella. Asukkailta on lähtiessä jäänyt mökkeihin monenlaista tavaraa, jopa pesemättömiä ruoka-astioita ja leipäveitsiä, puhumattakaan patjoista ja petivaatteista.

Ikkunalasien sirpaleita ja rikottua terassin lattiaa piisaa.

Pitkäkyntisille tiedoksi, että jos arvoesineitä onkin ollut, ne on joku jo korjannut talteen.

Mökit sijaitsevat aivan upeilla paikoilla. Järvinäkymät Kukkialle ovat vertaansa vailla. Pienet rakennukset ovat sulautuneet rantamaisemaan, mutta hoitamattomina ja osin rikki revittyinä ne näyttäytyvät vuosi vuodelta ikävämpinä häpeäpilkkuina järvellä liikkujille. Rannoilla ulkoileviakaan eivät rytöläjät taatusti ilahduta.

Kenelle vastuu purkamattomista mökeistä sitten kuuluu? Vaikea on keksiä ketään muutakaan vastuullista kuin maanomistaja, eli Pälkäneen kunta. Täytyy kai kunnan huolehtia omalla maallaan olevista rakennuksista, kun kerran tonttien ostajillekin määrättiin purkuvelvoite omalta osaltaan.

Rajalanniemen kaavamuutos pantiin vireille jo Luopioisten kunnan toimesta. Pian 1.1.2007 toteutuneen kuntaliitoksen jälkeen julkistettu kaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma sisälsi maininnan mökkien purkamisesta.

”Alueen rannoilla on 9 pienehköä kesämökkiä… kaavoituksen yhteydessä (vuokra)sopimukset on tarkoitus purkaa, jolloin myös mökit ja muut rakennukset puretaan…”

Huhtikuussa 2008 kunnanvaltuuston käsittelyyn tulleesta kaavaluonnoksesta maininta purkamisesta oli kuitenkin hävinnyt. Tuskin itsestään, mutta tahallisesti vai vahingossa? Lopullista kaavatekstiä ei ollut juttua tehdessä käytettävissä, mutta on ilmeistä, ettei siihen ole palautettu purkulauseketta.

Osa mökeistä on kuin evakkomatkalle lähdön jäljiltä. Astiat ja vesiämpäri ovat jääneet tiskipöydälle.

Yhtä pitkää kuin leveätä

Pikainen soittokierros päättäjille ja viranhaltioille ei juuri anna lisävalaistusta siihen, onko kunta tekemässä mökeille jotain tai onko asiaa käsitelty kunnan organisaatiossa.

Hiljattain virkaansa tullut rakennustarkastaja Esa Hirvojärvi on kyllä tietoinen mökkien olemassaolosta, mutta ei ole ymmärrettävästi vielä asiaan ehtinyt paneutua. Teknisen lautakunnan rakennus- ja ympäristöjaoston tuore puheenjohtaja Reijo Keskinen ei ole asiaan missään vaiheessa törmännyt eikä ympäristönsuojelusihteeri Hannu Niukkasta tavoitettu.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Timo Ailio tietää luopioislaisena Rajalanniemen mökit ja kertoo keskustelleensa aiheesta joskus teknisen johtajan Matti Vesavan kanssa.

– Kyllä ne on tarkoitus purkaa, mutta se on niitä asioita, jotka tahtovat olla yhtä pitkää kuin leveätäkin. Siellä voi joku loukata itsensä pahastikin, ja pitäisi virkistysaluekin tietysti saattaa asianmukaiseen kuntoon. Kunnan pitää hoitaa vastuunsa, vaikka ainainen rahan puutekin tietysti kiusaa, Ailio harmittelee.

Ailio nostaa esiin myös Kankaanmaan koemetsän alueen talot, jotka myös pitäisi purkaa, ja lupaa edistää asiaa omalta osaltaan.

Rajalanniemen mökeistä neljä jäi osaksi Kukkian rantaan kaavoitettujen omakotitontteja. Rajalannokan ja Uritunrannan virkistysalueelle jääneet viisi tonttia ränsistyvät kunnan mailla.

Kommentit (4)

 1. Nimellinen

  Olen myös kovasti huolissani. Nimittäin siitä että yhteiskunnassa vapaana vaeltaa yksilöitä jotka oikeasti ovat huolissaan mahdollisista tapaturmista noissa elämän raiskaamissa mökeissä. Epäilen kyllä vahvasti että kirjoitus on tehty kieli poskessa ja piloillaan.
  Mutta mikäli kirjoitus on rustattu kieli keskellä suuta ja kulmat kurtussa, niin se sopii loistavasti sateiden runtelemille pelloille kasvua vauhdittamaan.
  Terveellä järjellä ei enää ole sijaa yhteiskunnassamme ja ensimmäinen asia joka putkahtaa mieleen minkä tahansa negatiivisen asian tiimoilta, on kysymys että kuka vastaa??? Kitarisat lepattaen huudetaan jonkun muun päätä pölkylle, jonkun muun kuin hölmöilleen itsen.

  Kaikki huono on jonkun muun syytä ja vastuuseen pitää saada vaikka rautakauppias jos lyö vasaralla sormeensa. Lauma kakaroita murtautuu mökkiin ja pikku Rauni-Kalevi ikkunaa rikkoessaan saa haavan sormeensa tai repii juuri ostetun untuvatakin. Sehän on tietenkin kunnan vastuulla kun ei ole purkanut mökkiä ja jättänyt sen vastuuttomasti Rauni-Kalevin saataville. Todellisuudesta vieraantuneet vanhemmat elävät kuplassaan, olettaen lapsensa kasvavan vanhempien ajatusten mukaisesti. Vaan kun ne eivät normaalisti niin kasva. Samoja typeryyksiä juolahtaa mieleen kuin varhaisempaa saapumiserää edustavilla aikanaan. Ja kun näitä hölmöyksiä toteutetaan, vanhempien tärkein tehtävä on opettaa sitä yksilön vastuuta ja kertoa että teoilla on myös seuraukset. Eikä huutaa muita vastuuseen. Eikä opettaa jälkikasvua elämään elämäänsä teflonilla vuorattuna syitä muista etsien. Tämä valitettava ilmiö on kasvatuksessaan pahasti epäonnistuneiden vanhempien lahja muun muassa koululaitokselle. Päivittäinen koulutyö on jo muuttunut uskomattomaksi sekoiluksi jokaisen pikku piltin ollessa se palava pallo minkä ympärillä maailmankaikkeus pyörii. Ja jos se joskus hetkeksi pysähtyy, vanhemmat säntäävät ristiretkelle koulumaailmaan ja varmistavat että homma muuttuu entistä kaoottisemmaksi.
  Ne on teidän pentuja jotka siellä mökeissä koluavat, ja jos jotain sattuu sille kullanmurulle siellä luvattomalla vierailulla, se on hänen oma vikansa. Sattui sitten miten pahasti tahansa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?