Tunnustus: Pälkäneen vuosisadan yritys on Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy

Perheyrittäjyys on voimavara

Terhi, Virpi ja Kyllikki Pohjola sekä Noora Sihvola vastaavat Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy:n toiminnasta ja hallinnosta.

– Tasaista tämä taival ei ole ollut, mutta vankka pohja on pelastanut tiukoista tilanteista, Kyllikki Pohjola summaa Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy:n kehitystä viiden vuosikymmenen ajalta.

Luotettavuus ja hyvät asiakassuhteet ovat ne kulmakivet, joihin yrityksessä on aina panostettu.

Kyllikki ja Jaakko Pohjola aloittivat yrittäjinä vuonna 1967. Toiminta alkoi yhdellä autolla, jota Jaakko itse ajoi. Pian Kyllikki jäi pois omasta työstään pankissa ja ryhtyi yrityksen toimitusjohtajaksi. Jaakko viihtyi paljon tien päällä ja jatkoi kuljetusten ajoja pitkään.

Nykyisin yritys toimii seuraavan sukupolven johdolla. Virpi Pohjola on ollut toimitusjohtaja vuodesta 2001, ja taloushallintoa pyörittää Terhi Pohjola.

– Äiti ja isä ovat edelleen paljon mukana, eivät he osaa olla poiskaan, Terhi hymyilee.

Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy on sisaryhtiöineen kasvanut vuosikymmenten varrella noin 60 henkilöä työllistäväksi, alallaan hyvin arvostetuksi toimijaksi. Tästä kertoo myös Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien myöntämä tunnustus vuoden 2017 kuljetusyrityksenä. Tunnustus tuli erityisesti suomalaisen työllisyyden ja työn arvostuksen hyväksi tehdystä työstä.

Riskien hallintaa monella tasolla

– Meillä on tällä hetkellä 40 autoa ja 80 perävaunua. Kuljetamme elementtejä ja kappaletavaraa sekä teemme erikoiskuljetuksia. Kalustomme taipuu monenlaisiin tarpeisiin, Virpi Pohjola kertoo.

Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy:n lisäksi yritysryppääseen kuuluu neljä muutakin yritystä. Näillä jokaisella on oma liiketoimintansa, muta ne kaikki liittyvät läheisesti toisiinsa. Yritykset ovat Vehoniemen Kuljetus Oy, Kankaanmaan Autorakenne Oy, Kankaanmaan Kuljetuspalvelut Oy sekä Pekka Järvinen Oy.

– Osa yrityksistä on tullut yrityskauppojen myötä, osa on varta vasten perustettu omiksi yhtiöikseen.

Yritysten yhdistämistä on pohdittu paljon, mutta erityisesti riskien hallinnan vuoksi ne on päädytty pitämään erillään.

– Venäjän kaupan tyrehdyttyä 90-luvun alussa meillä on satsattu paljon riskien hajauttamiseen. Emme halua, että kaikki on yhden kortin varassa, Virpi korostaa.

Nykyisin asiakaskunta on laaja ja monimuotoinen. Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy on tunnettu erikoiskuljetusten luotettavana suorittajana.

– Meillä neljä viidesosaa liikevaihdosta tulee viidesosalta asiakaskuntaa. Keskitymme siihen, missä olemme hyviä. Teemme vain kannattavaa liiketoimintaa ja panostamme laatuun. Virolaisten ja puolalaisten hintakilpailuun emme lähde.

Myös itse kuljettaminen on laadultaan riskialtista.

– Riskien hallintaa olemme tehneet muun muassa panostamalla kalustoon ja henkilökunnan kouluttamiseen, Virpi kertoo.

Perimä ja kasvatus siivittävät kestävää uraa

Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy:n perustajasukupolvella oli yrittäjätoimintaan varsin hyvät lähtökohdat. Kyllikki Pohjola on kotoisin aitoolaisesta maatalosta ja tottunut kovaan työhön jo pienestä pitäen. Merkonomin koulutus ja ura pankissa antoi hyvät perustiedot yrityksen talouden hallintaan.

– Opin pankissa työskennellessäni varsinkin sen, että velkaa ei saa koskaan olla liikaa.

Virpi, Terhi ja Kirsi Pohjola oppivat tarkan taloudenpidon jo pieninä.

– Kyläkaupassa ostoksilla käydessä kukkaron pohjalle piti aina jäädä rahaa, Kyllikki muistelee.

Jaakko Pohjolalla on tytärten mukaan ollut yrittäjälle tärkeää riskinottokykyä sekä intuitiivinen kyky nähdä parhaimmat ratkaisut kussakin tilanteessa.

– Hänellä on myös uskomaton päässälaskutaito. Edelleen isä toimii täällä visionäärinä ja neuvonantajana.

Ahkeruus ja töiden tunnollinen hoitaminen ovat perheenjäsenille itsestään selvää.

– Kyllä heti aamusta tullaan töihin ja kotiin lähdetään sitten, kun päivän työt on tehty, Kyllikki toteaa.

Tuleva sukupolvi oppii edellisiltä

Myös kolmas sukupolvi on mukana toimistolla, sillä Virpin tytär Noora Sihvola tekee siellä töitä. Hän saa tunnustusta niin isoäidiltään kuin tädiltään.

– Nooralla luistaa kaikki työt. Hän on näppärä työntekijä, jolla on asenne kohdallaan.

Nuoren naisen urahaaveena on kuitenkin valmistua eläinlääkäriksi. Nykyinen työ valmentaa häntä paitsi perheyrityksen asioihin, myös yrittäjyyteen.

– Emme velvoita nuoria jatkamaan perheyritystä, vaan he saavat tehdä omat uravalintansa, Virpi Pohjola sanoo.

Noora Sihvolan lisäksi perheyrityksen jälkikasvua ovat Maria ja Kiira Sihvola sekä Alma Kämppi. Myös he ovat päässeet aloittamaan työuransa Jaakko Pohjola Oy:n toimistolla.

– Perheyrityksen töihin kasvetaan ja jokaisen on ryhdyttävä työhön kuin työhön. Täällä toimistolla tehtävät aloitetaan yleensä keittiön kaappien siivoamisesta ja vähitellen opitaan kaikki muukin, Kyllikki Pohjola kertoo.

Virpi, Terhi ja Kirsi oppivat aikoinaan myös kuljettamisen salat ollessaan isänsä mukana viemässä rahteja paikasta toiseen.

– Oli todella mukavaa olla isän kanssa reissussa. Meille jopa teetettiin samanlaiset haalarit kuin Tammetin miehillä, kun kuljetimme heidän tuotteitaan. Ajoreissut olivat yhteisiä seikkailuja isän kanssa, Virpi muistelee.

Yrittäjyys kulkee aina mukana

Perheyrityksessä yrittäjyyteen kasvetaan, mutta osa yrittäjiltä vaadittavista ominaisuuksista on myös periytyviä.

– Meidän suku on sellaista, että joko olemme töissä tai puhumme töistä, Virpi Pohjola naurahtaa.

Suvun yhteiset tapaamiset luisuvat helposti keskusteluun yrityksen asioista.

– Kokoonnumme kerran kuukaudessa syömään yhdessä ja olen monta kertaa sanonut, että työasioihin ei näissä tapaamisissa saa keskittyä, Kyllikki Pohjola huomauttaa.

Läheisten kanssa työskenteleminen vaatii toisinaan kärsivällisyyttä ja perheyrittäjyys tuo myös paineita.

– Meillä on haasteena se, ettemme tuhoa sitä, mitä edellinen sukupolvi on saanut aikaan, Virpi toteaa.

Kun työ vie suuren osan elämästä ja siinä on mukana koko suku, on työstä irrottautuminen joskus hankalaa.

– Lomalle täytyy aina lähteä pois kotoa, muuten ei töistä pääse irti.

Perheyritys tuo yrittäjien elämään kuitenkin enemmän myönteisiä asioita kuin haasteita.

– Etenkin vaikeissa tilanteissa perheyhteisö on tukena. Töitä myös jaetaan tarpeen tullen. Esimerkiksi Terhi on kiireellisissä tilanteissa ollut ajamassa erikoiskuljetusten saattoautoa, vaikka hänen varsinainen vastuualueensa on taloushallinto, Virpi kehuu.

Pitkäjänteinen työ perheyrityksessä on vuosikymmenten saatossa tuottanut vakaan ja edelleen kasvavan yrityksen, joka on seudullamme merkittävä työllistäjä.

– Olemme ylpeitä yrityksemme osaamisesta ja henkilökuntamme ammattitaidosta, naiset summaavat.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?