Kaukoviisautta

Käydessäni aamulla postilaatikolla ja tyhjentäessäni rutiininomaisesti sademittarin päivittäisestä 10–20-millisestä tuli pyytämättä ja tilaamatta mieleeni Väinö Linnan Sotaromaanin (myös Tuntemattomana sotilaana tunnettu) ensimmäinen virke, jossa Jumalan kerrotaan olevan kaukaa viisas. Voi olla, mutta löytyy sitä toki kaukoviisautta muualtakin, vai mitä on sanottava Pirkanmaan vesistöjä, muun muassa Kukkiaa hallinnoivista virkahenkilöistä, jotka kesällä ymmärsivät passata Kukkian pinnan sellaiseen tasoon, että viimeaikaiset tihkut ovat mahtuneet ongelmitta järveen eikä järvi ole vielä likimainkaan täynnä.

Asioilla, parhaillakin, tahtoo vain olla myös varjopuolensa. Tämän sain kokea syyskuussa Kukkian veden vapaan varastointikapasiteetin ollessa suurimmillaan, kun ajoin pikkubusterini keskellä järveä ainakin minulle ennen kokemattomaan kiveen. Kymmenen senttiä lisää vettä olisi matalakulkuiselle pikkuveneelleni riittänyt, mutta turha valittaa. Ei muuta kuin kassan kautta ja 1500 erkkiä, kitoos!

Muuten, seuraavaksi virkahenkilöt voisivat kohdistaa ponnistelunsa siihen, että Kukkiastakin saataisiin kunnon syvyyskartta. Johtaahan järvelle jo syväväylä, syvyydeltään ”ilmeisesti alivirtaamakausina noin 1,5 m” (sanatarkka lainaus Kukkianvirran ”kunnostuksen” suunnittelijan kirjallisesta lausunnosta). Siinä on huviveneilystä huvit kaukana, kun syväväylän Kukkialle houkuttelema XXXL-vene kohtaa Kukkian kivenkovan todellisuuden!

 

Hannu Uusikartano

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>