Mahdollisuuksien talo: Pälkäneen Pienteollisuustalo uudistuu tarpeen mukaan

Korjaamokeskittymä keskeisellä paikalla

Tero Nikkasen yritys Pälkäneen Pienteollisuustalo Oy on omistanut vanhan Tammetin hallin vuodesta 2006 lähtien.

Hyvä sijainti lähellä valtatietä ja lounaspaikkoja saa kehuja kaikilta Pienteollisuustalosta toimipisteensä vuokranneilta yrittäjiltä. Myös sujuva yhteistyö vuokraisännän kanssa saa arvostusta osakseen.

Motormaster JP Oy, Aku Kalliola ja Helmikkalan Liikenne Oy täyttävät Lastenlinnan alueella sijaitsevan talon alakertaa, lisäksi iso halli on tällä hetkellä varastohotellina.

– Tiloja kehitetään tarpeen mukaan ja isompaa voi pilkkoa pienemmäksikin, hallin omistava Tero Nikkanen Pälkäneen Pienteollisuustalo Oy:stä kertoo.

Muun muassa Motormaster JP Oy:n vuokraama tila uusittiin yrityksen tarpeisiin sopivaksi muutama vuosi sitten, kun yritys aloitti vuokralaisena. Yritys työllistää toimitusjohtaja Jari-Pekka Tainion lisäksi kaksi työntekijää, jotka tulivat töihin alun perin oppisopimuksella.

– Nyt kun he saivat opintonsa päätökseen, aloitan itse opiskelemaan autoalan työnjohtajan erikoisammattitutkintoa, Tainio kertoo.

Yrityksen henkilökunnan keski-ikä on vähän reilut 30 vuotta. Myös muut Pienteollisuustalon alakerran vuokralaiset ovat nuoria yrittäjiä. Tulevaisuus näyttää siis lupaavalta. Toisaalta talo on aiemmin palvellut kasvuyritysten ponnahduslautana Tampereen suuntaan.

Kaksi kasvuyritystä muutti muualle

Heavy-Sepät Oy jätti Pälkäneen siinä vaiheessa, kun toiminta ei enää mahtunut silloisiin vuokratiloihin.

– Olisimme jääneet Pälkäneelle, jos meille olisi osoitettu tontin paikka. Olisimme voineet rakentaa omat tilat, toimitusjohtaja Vesa Hiitiö kertoo.

Maansiirtokaluston korjauksiin erikoistunut yritys lähti viitisen vuotta sitten Sääksjärvelle, ensin Lempäälän ja sittemmin Tampereen puolelle.

– Enää en tulisi takaisin Pälkäneelle, sillä meillä on täällä paljon uutta asiakaskuntaa, jota nykyinen sijaintimme palvelee, Hiitiö sanoo.

Myös Rautajärven Konehuolto Oy toimi aiemmin Pienteollisuustalossa. Yritys hankki laajentuessaan toimitilan Kangasalta ja toimii nykyisin myös pääkaupunkiseudulla. Pälkäneen Pienteollisuustalossa yritys toimi vuosina 2011–2016.

– Tarvitsimme isomman ja itsellemme sopivamman tilan. Lisäksi meidän asiakaskuntamme on enemmän Tampereen suunnalla, toimitusjohtaja Henri Raivonen perustelee yrityksen ratkaisuja.

Uusi, Lahdentien toiselle puolelle suunniteltu yritysalue toivottavasti pitää kasvuyritykset jatkossa paremmin Pälkäneellä.

Motormaster JP Oy on toiminut Pälkäneen Pienteollisuustalossa kolme ja puoli vuotta. Toimitusjohtaja Jari-Pekka Tainio (vasemmalla) sekä työntekijät Ossi Stenman ja Jesse Kaukonen korjaavat pääasiassa henkilö- ja pakettiautoja.

Bonuksena iso piha-alue

Aku Kalliola ja Helmikkalan Liikenne Oy ovat Pälkäneen Pienteollisuustalon uusimpia vuokralaisia. Yrityksen ovat vuokranneet toimitilaa Pienteollisuustalosta reilun vuoden verran.

– Tämä oli ainoa riittävän iso tila, jota oli tarjolla. Lisäksi piha-alueella on erittäin hyvin tilaa kaluston varastointiin, Kalliola kertoo.

Hänen yrityksensä tekee kiinteistönhuoltoa, ulkoalueiden sekä teiden kesä- ja talvikunnossapitoa ja maanrakennustöitä. Aiemmin kalusto oli varastossa omalla maatilalla, mutta Pienteollisuustalo tarjoaa paremmat puitteet paremmalla paikalla.

– Huollamme kalustoa itse ja täällä muun muassa öljynvaihdot, työkoneiden ja niiden laitteiden korjaaminen ym. huoltotyöt onnistuvat hyvin. Jonkin verran olen turvautunut myös Motormasterin palveluihin.

Paitsi varastointiin ja huoltoihin, hallin tilat taipuvat tarvittaessa myös rakennustöihin.

– Teimme hallissa muun muassa rivitaloasuntojen väliset aidat. Ulkona maalaaminen olisi tänä syksynä ollut aika iso riski, mies toteaa.

Toimitilakeskittymä luo yhteisöllisyyttä

Helmikkalan Liikenne Oy varastoi, huoltaa ja siivoaa kalustoaan vuokraamassaan tilassa. Yritys on ollut Pienteollisuustalon vuokralaisena nyt vuoden verran.

– Koko kalusto eli viisi linja-autoa ja pikkubussi mahtuvat tarvittaessa kaikki halliin tarkalla sijoittelulla, toimitusjohtaja Juho Helmikkala hymyilee.

Suurimman osa linja-autojen korjaustöistä yritys tekee itse.

Pälkäneen Pienteollisuustalo ja sen piha-alue tarjoavat erinomaiset tilat Aku Kalliolan yritystoiminnalle.

– Pikkubussia huollatamme myös Motormasterilla.

Vastaavasti Helmikkalan Liikenne Oy tarjoaa varaosien kuljetusapua Motormaster JP Oy:lle.

Alakerran yritysten lisäksi Pienteollisuustalon vuokralaisina on useita harrastajia, jotka varastoivat ja huoltavat kalustoaan yläkerran tiloissa.

– Pääosin harrastajaporukka on täällä iltaisin ja viikonloppuisin, Tero Nikkanen toteaa.

Osa porukasta on myös perustanut oman toiminimen, jonka puitteissa he tekevät pienimuotoista korjaamotoimintaa.

Harrastajat ovat jonkin verran tekemisissä myös Motormaster JP Oy:n kanssa.

– He käyvät juttelemassa ja kysymässä neuvoa sekä ostavat myös korjauspalvelua, Jari-Pekka Tainio kertoo.

Kehittäminen jatkuu

Tero Nikkanen osti nyt 50 vuotta vanhan hallin Eridomicilta vuonna 2006. Silloin koko alakerta oli tyhjänä, mutta vuosien mittaan vuokralaisia on riittänyt aika hyvin.

– Yrityksiä tulee ja menee. Jotkut aloittavat tässä ja hankkivat myöhemmin omat tilat, toiset viihtyvät pidempäänkin kuin mitä ovat alun perin suunnitelleet, hän kertoo.

Suunnitteilla oleva yritysalue vaikuttanee jonkin verran myös tilojen kysyntään jatkossa. Omistaja katsoo tulevaisuuteen avoimin mielin. Rivitalojen keskellä sijaitseva tontti olisi hyvä paikka asuinrakentamiselle.

– Hallilla on elinkaarta jäljellä 10-20 vuotta, vähän riippuen siitä, miten asuntomarkkinat alkavat vetää.

Toistaiseksi Nikkanen on kuitenkin kiinnostunut hallin kehittämisestä nykykäytössä. Iso 700 neliömetrin kokoinen halli kaipaa vuokralaista.

– Pälkäneellä olisi edelleen tilausta erityisesti raskaskonekorjaamolle, sillä pihassa pyörii kyselijöitä tämän tästä, Nikkanen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?