Soutamalla kauden viimeiselle retkelle

Hietasalo hiekkainen satama.

Hietasaloon on vajaan kilometrin venematka. ”Hietasalonportti” on Kuohijärven rannalla, kun jatketaan muutama kilometri Kuohijoen Tervaniemestä etelään. Hietasalon ”satama” on saaren länsirannalla.

Järvien pirstomassa maassamme on aina ollut tarvetta liikkua vesitse. Pienemmillä lammilla on ollut lauttaa, kopukkaa ja ruuhta. Suurempien selkien ylityksiin on käytetty soutuvenettä. Sen periaatteellinen malli ei ole sanottavasti muuttunut kautta vuosisatojen.

Puisella soutuveneellä on edelleen tarunhohtoinen maine. Niitä pidetään liukasliikkeisinä ja hyvinä soutaa. Asiassa voi olla perääkin, mutta olen kokeillut useita puisia veneitä, joista ei ole kuin kukkapenkiksi ja siihenkin vain varauksin. Tosin sama koskee osaa guttaperkkapaateista.

Hankin syksyllä soutuveneen, jonka toivoin olevan kohtuullisen kunnollinen. Kokeilemaan sitä piti päästä hetimmiten.

Olisihan sitä voinut soudella Kostiallakin. Kuohijärven keskivaiheilla oleva Hietasalon retkeilyalue kutkutti tällä kertaa enemmälti.

Onkkaalasta Hietasalonportiksi nimettyyn rantaan tulee etäisyyttä melko tarkasti viitisenkymmentä kilometriä. Tältä kohdin on edessä olevaan Hietasaloon ja sen ”satamaan” alle kilometrin soutelu.

Saaren rannat ovat kivisiä ja rantautuminen on parasta tehdä juuri tuohon satamaan. Paikka ei näy selälle, vaan se on pienen saaren katveessa. Siellä on muutaman metrin hiekkainen kohta, jolle on mukava rantautua.

Tulijaa tervehtii mallikas nuotiopaikka penkkeineen ja keitinvarsineen. Opastetaulusta selviää saaren muut tulipaikat, polut ja näköalakallion sijainti. Lisäksi opastetaulun ja polttopuukatoksen välissä on WC-kyltti. Minulta on aina jäänyt tarkistamatta pitääkö tieto paikkaansa, mutta rohkenen epäillä, että siellä on PuuCee.

Näköalakallio on hieno paikka. Itse kierrän sinne idän puolelta. Tuolta polulta on hieno ihailla kallion jyrkkää seinämää. Nousu etelän puolelta teettää hieman enemmän työtä, mutta on sen arvoista.

Mikä Hietasalossa viehättää? Minulle siellä on aina tarjoutunut tilaisuus kuunnella hiljaisuutta, viettää aikaa ja antaa kehon imeä energiaa luonnosta.

Mikko Forsten

Maisemaa Kuohijärvelle Hietasalon näköalakalliolta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?