Spirraali: Noora Rosberg palkittiin Positiivisimpana käsityöyrittäjänä

Rakkauvesta rautalankaan

Rakkaus rautalankaan roihuaa yhä 20 vuoden jälkeen, vakuuttaa kesätyöpaikan takahuoneessa aikanaan rautalangan vääntelyn aloittanut Noora Rosberg.

– Positiivisuus syntyy siitä, että saan tehdä sitä mitä rakastan, sanoo Positiivisimman käsityöyrittäjän palkinnon maanantaina pokannut Noora Rosberg.

Pälkäneläisyrittäjä vietti viime viikolla syyslomaa autuaan tietämättömänä siitä, että häntä oli ehdotettu Positiivisin käsityöyrittäjä -kilpailuun.

– Havahduin vasta siinä vaiheessa, kun minulle alkoi tulla onnitteluja, että olen selvinnyt esikarsinnasta kolmen kärkiehdokkaan joukkoon, Rosberg kertoo.

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n järjestämässä kilpailussa sai äänestää Positiivisinta käsityöyrittäjää ja Vuoden uutuustuotetta. Ääniä kertyi 700, ja voittajiksi nousivat Noora Rosbergin Spirraali sekä Jussakan kansallispukukankaista valmistetut laukut ja korut.

– Onhan tämä aivan mieletön meriitti tulla palkituksi positiivisimpana käsityöyrittäjänä, Rosberg kiittelee kilpailun järjestäjiä ja häntä äänestäneitä.

Palkitseminen liittyi maanantaina vietettyyn Suomalaisen käsityön päivään.

 

Puttiikki muutti Nuijalle

Noora Rosberg hyödyntää töissään rautalangan lisäksi myös kierrätysmateriaaleja.

Noora Rosbergin rakkaus rautalankaan syntyi jo parikymmentä vuotta sitten, kun hän alkoi kesätyöpaikan takahuoneessa huvikseen väännellä sitä. Tuotteita alkoi syntyä rautalangasta, lasista ja muista kierrätysmateriaaleista.

Käsityöyrittäjä Rosbergista tuli neljä ja puoli vuotta sitten, kun hän perusti Puttiikin kotitalon piharakennukseen. Reilu vuosi sitten myymälä ja työtila muuttivat Nuijantalon kulmahuoneeseen.

– Käsityöyrittäjän polku on mutkainen, eivätkä kaikki päivät ole helppoja. Olen edelleen onnellisimmillani rautalankaa väännellessäni. Sen lisäksi yrittämiseen kuuluu myös toimistohommia ja myymistä. Aina olen jotakin kautta saanut kaupaksi kaiken mitä kerkiän vääntää, Rosberg sanoo.

Spirraalin tuotteita myydään Nuijantalon Puttiikin lisäksi omassa verkkokaupassa sekä muutamissa käsityö- ja lahjatavaramyymälöissä pitkin maata. Täksi vuodeksi Rosberg tehtaili tuotteitaan myös kirjakauppaketjulle.

Noora Rosberg levittää netti- ja Facebook-sivuillaan hyväntuulisuutta olemalla aidosti oma itsensä. – Olen Oulusta kotoisin, mutta asunut Torniossa, hän perustelee ripauksella tornionjokilaaksolaisuutta maustettua Oulun murretta.

– En ole ehtinyt hirvittävästi markkinoida, mutta jostain tuotteeni on keksitty. Aiemmin kiersin enemmän messuilla ja kädentaitotapahtumissa, mutta puttiikki ja perhe ovat vähentäneet maailmalla rehjaamista.

Spirraali järjestää myös kursseja, joissa osanottajat pääsevät vääntämään jonkun sesonkiin sopivan tuotteen. Osa kursseista kerää Nuijalle väkeä matkojen takaa, osa on tilauskursseja, joita Rosberg käy pitämässä esimerkiksi työ- ja ystäväporukoille.

Rautalangan vääntely ja toimistohommat ovat suurelta osin yksinäistä puurtamista. Puttiikin ja kurssien pitäminen sekä messujen kiertäminen tarjoavat sille hyvää vastapainoa.

– Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Rautalangasta, vanhoista laudanpätkistä, ruosteisista hevosenkengistä, astian sirpaleista ja muista kierrätysmateriaaleista syntyviä persoonallisia lahjatavaroita haetaan ilon ja surun hetkellä.

– Asiakkaiden kanssa on naurettu ja itketty monet kerrat, Rosberg sanoo.

Rosberg tekee myös jonkin verran asiakkaiden ideoimia tilaustuotteita.

 

Nuija herää joulun alla

Rosbergin järjestämillä kursseilla pääsee itsekin vääntämään rautalangasta.

Noora Rosbergin Spirraali on syksyn hiljaiseen aikaan avoinna keskiviikosta lauantaihin. Lähestyvä joulun aika tuo kuitenkin Nuijantalolle vilinää.

Perjantaina 3. marraskuuta kello 17–20 vietetään paikallisten käsityöyrittäjien ja kuvataiteilijan Joulu pop up -myymälän avajaisia. Marras–joulukuun ajaksi Nuijalle asettuvat Maheka design, Roosa B. ja kuvataiteilija Kati Valkonen. Talon kahviota pitää jouluun saakka Maaseutu Maistuu -pitopalvelu.

Pälkäneen Joulun avauksen yhteydessä 24. marraskuuta Nuijan sali täyttyy joulutorista. Nuijan joulun aikaan kuuluvat myös perinteiset Naisten Messut. Partiolippukunta Kostian Kahlaajat järjestää tapahtuman sunnuntaina 17. joulukuuta.

Noora Rosberg palkittiin Positiivisimpana käsityöyrittäjänä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>