Ammattitaitokilpailu: Isak Lukkarinen edusti Abu Dhabissa

Nuori puuseppä säilyttää mieluummin hyvän harrastuksen kuin kyllästyy

Isak Lukkarinen valmistautui Worldskills-kisoihin kotiverstaallaan ja Lahden Salpauksessa.

Kangasalalainen Isak Lukkarinen edusti Suomea ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa Abu Dhabissa viime viikolla. Ennen MM-kilpailua Lukkarinen oli voittanut Suomen mestaruuden Taitaja 2016 -kilpailussa sekä hopeaa Taitaja 2015 -kilpailuissa. 19-vuotias Lukkarinen valmistui puusepäksi Tampereen seudun ammattiopistosta (Tredu) keväällä, ja hän kisasi Arabiemiraateissa huonekalupuusepän lajissa.

Finalistit saivat etukäteen piirustukset lipastosta, jonka rakenteiden tiedettiin muuttuvan liki kolmanneksella, jotta kilpailijoiden kyvyt tulisivat paremmin esiin. Lukkarisen mukaan kilpailijoiden väliset erot ovat perinteisesti olleet pieniä, mutta 18. sija 29 kilpailijan joukossa ei tyydyttänyt.

– Ei mennyt odotusten mukaan. Alusta asti tuli pieniä virheitä, joista osa johtui itsestä, osa koneista, Lukkarinen toteaa nelipäiväisestä yhteensä 22 tuntia kestäneestä kilpailusta.

Tammisessa kisatyössä edellytettiin useita erilaisia liitoksia. Kuva Marko Varjos.

Järjestelyt olivat nuoren miehen mukaan hyvät. Ilmastoiduissa työtiloissa 40 asteen helle ei haitannut. Mukavat joukkuekaverit ja vierailu aavikkoleirillä kameliajeluineen jäivät matkasta mieleen.

Välineet käden mukaan

Kilpailu-uralle Lukkarinen lähti opettajan ehdotuksesta. Omiksi vahvuuksikseen puuseppä mainitsee nopeuden ja tarkkuuden.

– Innostuin, koska kisaaminen oli kivaa, ja niistä sai hyviä palkintoja. Osa nykyisistä työkaluista on saatu palkinnoksi, hän selittää kotiverstaallaan Liuksialassa ennen matkaa.

Jokainen puuseppä teroittaa talttansa mieleiseen kulmaan ja työstää kahvat käteen sopiviksi.

– Työvälineillä on järkyttävän suuri merkitys. Harjoituskilpailuun Irlantiin otettiin keväällä vain sen verran käsityökaluja mukaan, mitä matkatavaroihin mahtui, ja sen kyllä huomasi lopputuloksesta, Lukkarinen puuskahtaa.

Jokainen puuseppä teroittaa esimerkiksi taltat itselleen mieleiseen kulmaan ja muokkaa kahvat sopivan pituisiksi.

Abu Dhabiin pienet sähkötyökalut laivattiin, ja lisäksi matkatavaroihin otettiin kymmenien kilojen käsityökalut. Lisäjännitystä toi Air Berlinin konkurssi, kun lentoyhtiön vaihto pompautti lisäkilojen hinnan 140 eurosta 600 euroon. Lopulta lentoyhtiö tulkitsi joukkueen lisäkilot sopuisasti ja Tredu maksoi paluumatkan lisämaksut.

Laahaaminen sapetti

Ennen loppukilpailua Lukkarinen treenasi nelisen viikkoa Lahden Salpauksessa, jossa häntä valmensi kilpailuihin erikoistunut opettaja.

– Lohenpyrstöliitosten teko ainakin tuli paremmaksi. Kesällä harjoittelin kotona.

Ylipäätään Lukkarinen on tyytyväinen, että lähti ammattitaitokilpailuihin. Ilman niitä valmiudet ammattiin olisivat voineet jäädä heikommiksi.

– Aika vetelää sakkia ammattikoulussa on. Joillekin tulee paljon poissaoloja, ja he eivät edisty, ellei opettaja kertaa. Joitakin ei kiinnosta, ja se häiritsee niitä, joita kiinnostaa, koska koko ajan laahataan hitaimpien mukaan, Lukkarinen toteaa.

Hänen mukaansa Tredussa aloitti kolme vuotta sitten 21 opiskelijaa, joista oli enää 12 jäljellä kolmannella luokalla. Lopulta vain yksi kaveri valmistui hänen lisäkseen määräajassa.

Oma verstas saattaa jäädä harrastukseksi

Isak Lukkarinen harjoitteli erityisesti lohenpyrstöliitoksia ennen kisamatkaa.
Japanilainen saha tekee tarkan jäljen, ja terä sahaa vedettäessä.

Lukkarisella on käytössään oma verstas vanhempien pihapiirissä.

– Kaikki kesä- tai tilaustöistä saadut rahat ovat menneet koneisiin, tai niitä on saatu kisasponsoreilta tai -palkintoina.

Tärkeä palkinto oli kesätyö Raision puusepillä ensimmäisenä opiskelukesänä. Toisen vuosikurssin jälkeinen kesä meni verstasta rakentaessa.

Lukkarisen käsissä on syntynyt komeita tilaustöitä, ja puu materiaalina viehättää. Silti  nuoren ammattihaaveet ovat jo muualla.

– Jos aikoo puuseppänä elättää itsensä joutuu tekemään kovasti töitä tienatakseen. Vastapuolella kun ovat ikeat ja muut. Tykkään tehdä puusta mielenkiintoisia töitä, mutta kyllästyn, jos pitää tehdä vain lastulevykeittiötä. Mieluummin pidän tämän mieluisena harrastuksena. Olen hakenut Finnairin lentäjäkoulutukseen, Lukkarinen kertoo ja aikoo aloittaa pääsykokeisiin valmistautumisen.

Taitajalla on kuitenkin takataskussaan vakituinen työpaikka kangasalalaisessa puusepänverstaassa.

22-tuntisessa kisassa ei ollut aikaa hukattavaksi. Kuva Marko Varjos.

Yksi Isak Lukkarisen tekemistä tilaustöistä on petsattu koivusta valmistettu kirjakaapisto. Kuva Isak Lukkarinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?