Kyläkirja: Vatialan historiaa ja tarinoita esittelevä teos julkaistaan 7. marraskuuta

Pääosassa asukkaiden arki ja kokemukset

Vatiala. Historiaa ja tarinoita -kirjan tekijöitä Vatialan Puutteenmäentiellä. Vasemmalta Raine Raitio, Osmo Niemi, Jorma Schukoff, Jorma Mäkinen, Raimo Määttä ja Jarmo Lääkäri.

Kaukana kuntakeskuksesta mutta lähellä kaupunkia: Kangasalan Vatialaa leimaa vahvasti läheinen sijainti Tampereen kaupunkiin nähden. Työmatkaliikenne on aina kulkenut Kangasalan länsilaidalta vilkkaasti Tampereelle päin, ja palvelujenkin perässä moni vatialalainen liikkuu ison kaupungin suuntaan.

Marraskuun alkupuolella julkaistavan Vatialan kyläkirjan pääpaino on sotien jälkeisessä ajassa.

– Toisaalta kyllä niitä palveluja haetaan omasta kunnasta ja Vatialastakin. Kylässä oli parhaimmillaan jopa seitsemän kauppaa, itsekin Vatialan Puutteenmäentiellä kauppaa pitänyt Jorma Mäkinen huomauttaa.

Vatialan historiaa ja kunnanosan elämää esitellään 7. marraskuuta julkistettavassa kyläkirjassa. Kirjan painopiste on vahvasti vatialalaisten arjessa ja heidän omissa kokemuksissaan. Teosta varten kerättiin aineistoa paljon yksityisiltä ihmisiltä, ja sitä saatiin lopulta kasaan kiitettävästi.

– Itse asiassa materiaalia kertyi yllättävänkin paljon. Kirjaa varten on muisteltu monessa eri paikassa ja monien henkilöiden voimin. On käyty myös lukemattomia keskusteluja. Valokuviakin saatiin kasaan melko paljon. Lämmin kiitos vain kaikille materiaalia toimittaneille ihmisille, kirjan kirjoittanut Raine Raitio toteaa.

Kyläkirja on ensimmäinen, joka Vatialasta on tehty. Kirjoittajaa avustanut tiimi – Raimo Määttä, Jarmo Lääkäri, Jorma Schukoff, Mikko Ilkka, Osmo Niemi ja Jorma Mäkinen – mainitsee, että nyt olikin jo korkea aika toimia: vuodenvaihteen jälkeenhän kyseessä olisi ollut jo kaupunginosakirja.

– No ihan totta puhuen aika oli oikea etenkin sen takia, että väki ikääntyy ja vielä oli mahdollista saada talteen aikalaismuisteloita 1950–60-luvuilta, Jorma Schukoff sanoo.

Kattava kokonaisuus

Vatialan omakotiyhdistyksen kustantamasta kyläkirjasta pyrittiin kokoamaan selkeä kokonaisuus, jonka punainen lanka säilyy läpi kirjan.

Vatialan kyläkirjan kirjoitti Raine Raitio.

– Tällainen siitä myös tuli. Olemme oikein tyytyväisiä lopputulokseen, Raimo Määttä painottaa.

Tekijätiimiläiset asuvat itsekin Vatialan alueella. Tuliko kirjaprosessin aikana eteen jotakin uutta omasta kotikylästä?

– Jossain määrin kyllä. Ehkä enemmänkin kyse oli meillä jo ennalta olleen tiedon laajenemisesta ja syvenemisestä. Kirjassa pääsee tutustumaan myös muihin Vatialan alueisiin kuin siihen, jolla itse asuu, Jarmo Lääkäri aprikoi.

Myös kirjan kirjoittanut Raine Raitio on asunut aikaisemmin Vatialassa. Hän kirjoitti kyläkirjan kanssa samaan aikaan Kangasalan kaavoituksen 50-vuotishistoriikkia.

– Nämä projektit tukivat itse asiassa jonkin verran toisiaan, vaikkakin asioita katsotaan niissä toki hieman eri perspektiiveistä, Raitio miettii.

250-sivuista kyläkirjaa saa hankittua esimerkiksi Pitkäjärven koulun auditoriossa 7. marraskuuta kello 18–20 pidettävässä julkistamistilaisuudessa. Tilaisuudessa on luvassa Raine Raition esittely kirjasta sekä sen valmistusprosessista.

Julkistamistilaisuuden jälkeen kirjaa myydään 11. ja 18.11. Mäkisen vanhalla kaupalla (Puutteenmäentie 1B) kello 11–14. Paikallisessa Salessakin kyläkirjaa myydään marraskuun aikana, samoin Lentolan Prismalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?