Vanhalle hoitelua ja voiteluakin

Mummon murinat

Joskus tulee katsotuksi peiliin kirkkaassa päivänvalossa. Yleensä moista pyrkii välttämään, koska näky vie mielenrauhan ja masennus uhkaa. Kaikilla ei ole samoin. Saatamme nähdä televisio-ohjelmissa tai lehtien kuvissa, miten joku nainen on yhä sulotar, vaikka hänen valinnastaan Miss Suomeksi olisi jo kuusikymmentä vuotta.

Nykyäänhän on keksitty monia kohennuskonsteja. Lääkärit tekevät ihmeitä. On leikkauksia ja lääkkeitä, joilla vetreytetään monia ruhomme osia. Tällaiset takapajuiset mummot eivät noista paljon tiedä. Mahtaisiko tulla nuorennushoidetuksi, vaikka tietäisikin. Kallista lystiä varmaan.

No jätetään marinat sikseen ja todetaan, että myönteistäkin kehitystä on. Eivät kaikki nykyajan aineet tähtää pelkkään ulkonäön kohentamiseen, vaan niillä helpotetaan arjen elämää. On voitelevia ja kosteuttavia aineita joka läpeen. Ei tarvitse kärsiä suun kuivuudesta yöllä havahtuessaan. Voi napata kosteutuspillerin, ja taas saa nukutuksi. Kuivia silmiä ei tarvi hieroskella, lääkkeen tiputus tuo avun. Ja monenmoista muutakin voimme tehdä olomme helpottamiseksi.

Valtakuntien huipputasolla on aikojen saatossa ollut monia ihmisiä, jotka ovat vanhoinakin olleet hyvässä terässä. Televisiossa oli äskettäin filmi prinsessa Dianan kohtalosta, ja siinä Helen Mirren esitti hyvin uskottavasti kuningatar Elisabetia. Aika vauhdikas mummo tuo taisi olla, ajeli 70-vuotiaana maastoautolla metsästysreissuilla. Saaneekohan hän jotain nuorennushoitoa, kun yhdeksänkymppisenä yhä jaksaa?

On muuten ollut se Elisabet virassa ja vallassa jo kuusikymmentäviisi vuotta. Hänen isoisänsä isoäiti kuningatar Viktoria ylsi melkein samaan. Aloitti hallintahommat alta kaksikymppisenä ja pysyi valtaistuimellaan vuodesta 1837 vuoteen 1901. Oli varmaan rankkaa tuon ajan hoitokeinoilla olla kahdeksankymppisenä julkisuudessa. Hormoneista ei taidettu silloin saada apua. Osasivatko hovineidot kuningatarta edes välttävästi meikata?

Suomessa presidentin puoliso on melkein kuin kuningatar. Edustushommia joutuu tekemään. Pääosin nämä vaimot (ja Pentti) ovat olleet aika kypsässä iässä, paitsi Jenni. Vaan nuori oli myös Signe Relander, vasta 38-vuotias, kun hänestä tuli valtakunnan ykkösnainen. Ei muuten ollut miehensäkään, Lauri Kristian, paljon vanhempi . Täytti neljäkymmentäkaksi valintavuotensa toukokuussa.

Valtakunnan huipputasolla on nähty ja yhä nähdään ikääntyneitäkin pirteitä miehiä. Harrastavat urheilua ja kai hyvää hoitoa lääkäreiltä saavat. Ilmiötä esiintyy maaseudullakin, Luopioisissakin on nuorukaiselta näyttäviä ikämiehiä, jotka juoksevat lenkillä ja pelailevat vauhdikkaasti. Kuntosalillakin käyvät. Moni myös hirvimetsällä.

Vieläkin köyhyys alentaa elinikää ja ihmisen kuntoa monissa maissa. Aamulehdessä oli juuri järkyttävä juttu siitä, miten paljon Jemenissä kuolee koleraan nuoria ihmisiä ja pieniä lapsiakin. Suomessamme on onneksi aika hyvä sosiaaliturva, ja köyhäkin saa hoitoa. No jaa, hammaslääkärikäynnit jäävät monelta pienituloiselta väliin. Sitten on paljon niitäkin, jotka luulevat kurkunkostutusnesteiden helpottavan oloa, mutta ei suinkaan aina niin ole. Esimerkiksi alkoholijuomat osoittautuvat vääräksi lääkkeeksi. Suun kuivuus voi olla entistä pahempi ainakin seuraavana aamuna.

Mymmeli

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>