Ei olla yleisönä elämälle

Tyttö makaa vatsallaan auton katolla. Sora ropisee lokasuojia vasten, kun auto kaartaa mökkitielle. Tyttö heilahtaa katon toiselle laidalle ja korjaa otettaan suksitelineistä. Nauru kuplii syvältä vatsanpohjasta. Tuuli kasvoja vasten tuo mukanaan huolettomuuden ja vapauden tunteen, jota ei voi selittää. Tyttö elää unelmaansa.

Turvatarkastuksen jälkeen tyttö tajuaa, että on omillaan. Passi mukana, hiukset poninhännällä, takki harteilla, lippu hampaiden välissä. Tuliaiset ovat laukun sivutaskussa, nesteiden sisällöt tarkistettu. Tästä eteenpäin kaksi viikkoa hän selviäisi vain omalla maalaisjärjellään. Kännykkä lentotilaan, vesipullo reppuun ja suunta kohti lentokentän porttia numero 19. Tyttö on matkalla kohti unelmaansa.

Syksyinen viima puhaltaa tytön kasvoja vasten. Hetki tulee hyvin nopeasti. Kolme, kaksi, yksi, mene. Tyttö päästää irti metallitangoista, joita hän on puristanut rystyset valkoisina. Hän levittää kätensä ja kaatuu tyhjyyteen sen enempää ajattelematta. Kiljaisu karkaa huulilta. Maa lähestyy kasvavalla nopeudella, kunnes köysi nilkkojen ympärillä kiristyy ja lennättää hänet jälleen korkealle ilmaan. Tyttö toteutti unelmansa.

Tyttö ja poika, puiden takaa kohoava auringonnousu ja järvenselältä haihtuva usva. Rantaan saapuessaan he menevät seisomaan laiturille. Aurinko nousee. Ensin muutama säde, kunnes kirkas hehku saa heidän kasvonsa loistamaan. Poika siristelee silmiään ja kääntyy tyttöä kohti. Sormet ovat viileät, kun hän hapuilee tytön käden omaansa. Tyttö pitää kädessään unelmaansa.

 

Unelmanuoruus on sitä, mitä itse päätät siitä tehdä. Vain sinä ymmärrät jonkin asian kauneuden, sillä kukaan muu ei tule koskaan näkemään asiaa samalla lailla. Sinä olet ainoa, joka näkee maailman niin kuin nyt näet.

Minun unelmanuoruuteni on niitä valvottuja öitä, kesäiltoja järvenrannalla, kymmenien eri bändien keikkoja, hervottomia naurukohtauksia, matkoja tuntemattomaan, öisiä keskusteluja autossa, noloja tanssi- ja lauluhetkiä, ystävyyden alkuja ja hymy, jota poika ei voi piilottaa.

Millainen on sinun unelmanuoruutesi?

 

Nuoruus tarkoittaa monille ensikännejä, päihdekokeiluja, sääntöjen rikkomista ja niistä nauttimista ystävien kanssa. Joskus niistä seuraa vain tuhottuja unelmia, elämää rajoittavia riippuvuuksia ja unohdettuja hetkiä.

Sanotaan, että ilo ilman viinaa ei ole aitoa. Voiko se kuitenkin olla? Mitkä ovat olleet elämäsi aidosti onnellisimmat hetket?

Aitoa on se, kun kaverisi ostaa suklaata ja sinä vettä, koska tiedät, että hänen tulee jano suklaan syötyään. Eletään unelmanuoruutemme todeksi.

Ei olla yleisönä elämälle. Mennään lavalle ja otetaan siitä kaikki irti.

Heidi Hirmukallio

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?