Veronkorotuksille ”ei” Pälkäneellä

Veronkorotusten mahdollisuutta pohtinut Pälkäneen kunnanhallitus päätyi lopulta näkemykseen, jonka mukaan verotaso pidettäisiin nykyisellään. Hallituksella oli arvioitavana sekä kiinteistöverojen pieniä nostoja että tuloveroprosentin puolen prosenttiyksikön korotus. Nämä päätettiin kuitenkin jättää toteuttamatta, koska niiden vaikutus – yhteensä arviolta hieman yli 600 000 euroa – nähtiin joka tapauksessa riittämättömänä ensi vuoden talousarvion kääntämisessä plussan puolelle. Lisäksi kunnalla on vielä taseessaan aiemmilta vuosilta kertyneitä miljoonia kattamaan häämöttävää alijäämää.

Jos valtuusto asettuu hallituksen kanssa samoille linjoille, on Pälkäneen kunnallisveroprosentti ensi vuonnakin 21,0.

Veronkorotusten sijaan kunnanhallitus päätti perustaa talouden tasapainotuksen ohjausryhmän. Sen tehtävänä on selvittää, miten vuoteen 2020 mennessä kunta olisi tilanteessa, jossa alijäämää ei tehdä. Selvitystyön tarve nostettiin esiin Pälkäneen valtuustoseminaarissa lokakuun puolivälissä. Arvioitavaksi tulevat esimerkiksi toimintatuottojen perusteet, palveluverkon laajuus ja toimintakulujen supistaminen.

Pälkäneen kunnanhallitus on linjannut elokuussa, että ensi vuoden talousarviokehys tulisi suunnitella ylijäämäisenä ja vuosien 2019–20 taloussuunnitelma tasapainoisena. Nyt tulevat vuodet näyttävät jäävän pakkaselle joka vuosi noin 1,2–1,5 miljoonaa euroa, ja tämäkin vuosi on jäämässä miinukselle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?