Kuntosalilla käynti antaa ikäihmisille puhtia päivään

Sahalahdella lähti 11 osallistujaa mukaan, kun Kangasalan kunta kutsui 75 vuotta täyttäneitä ikäihmisiä harjoittelemaan kuntosalille. Lokakuun alussa käynnistynyt kuntoilu jatkuu kerran viikossa kymmenen viikon ajan. Ryhmäläiset saavat käydä kuntosalilla maksutta.

Vastaava kuntosaliryhmä aloitti myös Kuhmalahdella. Sielläkin kuntoilee 11 ikäihmistä. Kuntosaliryhmät ovat osa Kangasalan kunnan vanhuspalveluiden luotsaamaa Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelmaa.

–Lihasvoiman ylläpitoa, arjessa jaksamista. Tehdään muutakin kuin ollaan kotona, vapaa-aikaohjaaja Outi Munnukka luettelee kuntosaliharjoittelun tavoitteita.

–Myös sosiaalinen puoli on tärkeä. Ja se, että mukaan saataisiin myös niitä, jotka ovat aikaisemmin liikkuneet vain vähän. Monesti kyllä käy niin, että pääasiassa mukaan lähtevät jo ennestään liikuntaa harrastavat ihmiset.

Eila Keskinen (vasemmalla), Riitta Palkee, Jorma Lindholm, Sinikka Lindholm, Maija Ahtiainen ja Leena Heikkilä Sahalahden kuntosalilla ikäihmisten ryhmässä.

 

Kävelylle kolme

kertaa päivässä

 

Liikunnallisuuden kasaantuminen näkyy myös Sahalahden kuntosaliryhmässä. Sen osallistujista ainoastaan yksi oli kurssin alkaessa ensimmäistä kertaa kuntosalilla.

Eila ja Heikki Keskinen jatkoivat hetkeksi katkolle jäänyttä kuntosaliharrastusta uudelleen ikäihmisten ryhmässä.

–Kaksi vuotta kävimme aikaisemmin. Vuosi oli väliä, mutta sitten Jouko huuteli porukkaansa, Heikki Keskinen viittaa ryhmää ohjaavaan ja kannustavaan vapaa-aikaohjaaja Jouko Henttoseen.

–Ei täällä kunto ainakaan huonone. Täytyy aina rauhallisesti ottaa jo tällä iällä. Hyvä, että on neuvoja, niin osaa tehdä oikein eri liikkeitä.

Heikki Keskiselle runsas liikkuminen on osa arkea.

–Kävelen paljon, kolme kertaa päivässä melkein tunnin lenkki. Kuljen teiden varsilla ja välillä metsässä.

 

Kuntosalilla koko

keho vahvistuu

 

Ikäihmisten kuntosaliryhmässä jokainen osallistuja tekee liikkeitä eri laitteilla oman valintansa mukaisesti, omassa tahdissaan. Ohjaaja Jouko Henttosen tehtävänä on katsoa, että laite on kulloisellekin käyttäjälle oikein säädetty ja että käyttäjä tekee liikkeitä oikeanlaisilla vastuksilla.

–Yritän rohkaista heitä kokeilemaan myös uusia laitteita, koska helposti tulee mentyä sille tutuksi tulleelle laitteelle.

–Paineilmalaitteet on hankittu erityisesti naisia ja ikäihmisiä varten. Ne ovat turvallisia käyttää, Henttonen tietää.

Maija Ahtiainen ei voi olkapäävammansa takia tehdä kaikkia liikkeitä ihan täysillä, mutta hän kokee tästä rajoitteesta huolimatta hyötyneensä kuntosaliharjoittelusta.

–Tuntuu selvästi, että koko keho vahvistuu, hän kehuu harjoittelun antia.

 

Ei pääsisi

sängystä ylös

 

Riitta Palkee rientää kuntosalitunnilta pienen tauon jälkeen toiseen liikuntaharrastukseen, kovaksi luonnehtimaansa jumppaan Sariolan koululle. Kuntosalin ja jumpan lisäksi hän käy viikoittain tuolijumpassa ja laviksessa.

–Jos en liikkuisi ja tekisi, niin en varmaan enää pääsisi ylös sängyn pohjalta. En olisi tämmöisessä kunnossa, Palkee otaksuu.

–Jouko täällä neuvoo ja sanoo, että itse teette. Hän ei voi tehdä meidän puolestamme.

Myös Leena Heikkilä kehuu ryhmän ohjaajaa.

–Jouko osaa olla juuri sopivan vaativa ohjaaja. Hän sanoo, että yritäpä vetää sitä taljaa vielä viisi senttiä alemmaksi niskaan, Heikkilä antaa esimerkin kannustuksesta.

Kuntosaliharjoittelun jälkeistä oloaan Heikkilä kuvaa hyväksi ja virkeäksi. Unikin on parempaa.

–Huomaan tällaisen niin sanotun liikuntapäivän jälkeen saavani pitkät ja keskeytymättömät yöunet.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>