Yömies astuu päivänvaloon: Kusti Vuorisen Tampo julkaisee kolmannen levynsä

Haitarivetoista maailmanmusiikkia

Kusti Vuorinen (etualalla) julkaisi kolmanen Tampo-levyn.

Kuhmalahtelaismuusikko Kusti Vuorisen Tampo julkaisee marraskuussa kolmannen levynsä. Huiluilla ja oboella maustettu erityiskokoonpano soittaa levynjulkaisukeikan Tampereen Telakalla perjantaina 17. marraskuuta. Seuraavalla viikolla Tampoa pääsevät kuulemaan sahalahtelais- ja kuhmalahtelaiskoululaiset Sariolan koulukonsertissa.

Uusi Yömies astuu päivänvaloon -levy on kansia ja äänityksiä myöten käytännössä kokonaan Kusti Vuorisen käsialaa.

– Lähes kaikki kappaleet ovat minun. Lisäksi mukana on Tampo-versio Dallape-orkesterin 1930-luvun alun iskelmästä Odaliskin tanssi, Vuorinen kertoo.

Levyn äänityksiä on tehty parin vuoden aikana Tampereen Myllypurossa sijaitsevalla studiolla, jossa on purkitettu myös Faarao Pirttikankaan ja Talmud Beachin uutta tuotantoa. Vuorinen soittaa Pirttikankaan Kuhmalahden Nubialaiset -kokoonpanossa, ja Pirttikangas puolestaan julkaisi äskettäin kiitellyn yhteislevyn Talmud Beachin kanssa.

Uuden Tampo-levyn äänitykset on hoidettu pääosin itse ja mahdollisimman analogisesti. Levy myös julkaistaan perinteisenä vinyylinä, eikä CD:nä.

– Minä olen aina tykännyt vinyyleistä, ja nyt myös levy-yhtiöt julkaisevat mielellään vinyylejä, sillä CD ei enää myy entiseen malliin, kun musiikin kuuntelu on siirtynyt netin suoratoistopalveluihin.

 

Uuden kokoonpanon ensimmäinen levy

Yömies astuu päivänvaloon -levyn kansikuva henkii Kusti Vuorisen unikuvamaista maailmaa.

Yömies astuu päivänvaloon -levy on uuden Tampo -kokoonpanon ensimmäinen julkaisu. Alkuperäismiehistöstä on Kusti Vuorisen lisäksi mukana edelleen lyömäsoittaja Simo Laihonen, joka kuuluu myös Black Motor -yhtyeeseen.

Vuorinen siirtyi Tampossa koskettimien äärelle, kun haitariin saatiin Eero ”Safka” Pekkonen. Suomirockin legenda on soittanut muun muassa Juice Leskisen klassikkokokoonpanoissa ja sekä Hassisen koneessa, Eppu Normaalissa ja Popedassa.

Sähköbassoa Tampossa soittaa Ville Vallila ja lyömäsoittimia sahalahtelaislähtöinen Sebastian Grühn sekä Janne Moilanen.

Levy on purkitettu kuuden miehen kokoonpanolla, mutta joitain kappaleita värittävät lisäksi huilut ja oboe, jotka saadaan mukaan myös levynjulkaisukeikalle.

Kusti Vuorinen on mestari luomaan luomurockin ja etnojazzin välimaastossa liikkuvaa ajatonta maailmanmusiikkia. Värikylläiset beduiinirytmit luovat kiehtovaa ristiriitaa nostalgisen urku- ja haitarisoundin kuljettamaan Tampo-soundiin. Pelkistetyt, jumittavat haitari- ja urkusävelet edustavat kurttuotsaista körttimeininkiä, mutta rytmiryhmä sen sijaan pulppuaa hypnoottista elämän virtaa.

Yömies astuu päivänvaloon ei ole puhdas instrumentaalilevy, vaan parissa kappaleessa kööri tempautuu laulaen tunnemaan.

 

Kaurismäkeläistä elokuvamusiikkia

– Tykkään soittaa vanhoja ja eksoottisia iskelmiä, Kusti Vuorinen sanoo.

Uudelle Tampo-levylle lähes 90 vuoden takaa lainattu Dallape-iskelmä edustaa oman aikakautensa eksotiikkavillitystä, kuten Kuningaskobra Annikki Tähden aikaan. Tampon käsittelyssä maailmanmusiikki muuttuu elokuvalliseksi kaurismäkeläisessä mielessä.

Musiikissa saattaa kuulla Siionin virsien hengellisiä sävyjä ja nähdä hämärän tanssilattian, jossa parin laahaava askel kevenee tangoksi, salsaksi tai joksikin Karibian ja Afrikan rytmien sävyttämäksi ikiaikaiseksi askellukseksi.

Muun muassa Faarao Pirttikankaan kanssa keikkailevalla Kusti Vuorisella on tällä hetkellä työn alla elokuvamusiikkia. Tampon keikka- ja julkaisutahti on pysynyt melko verkkaisena. Bändin nimeä kantava esikoislevy ilmestyi vuonna 2009 ja kakkoslevy Vaiston Varassa pari vuotta sitten.

Tampon lisäksi myös Kusti Vuorisen toinen oma kokoonpano Rakka soittaa samantyylistä haitarivetoista maailmanmusiikkia.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>