Kirkas pimeys tuo valoa Adventin ajan odotukseen

Annukka Laine, Mikael, yksityiskohta triptyykistä Immanuel.

Kirkas pimeys – sydämen valon odotus on kuvataiteilija Annukka Laineen Adventin ajan kuvakertomus, joka on esillä Kangasala-talon galleriassa 9. 11.–3.12. Maalaukset kertovat luomisen ja taivaallisen rakkauden, Jumalan Pojan syntyhistoriaa sen eri näkökulmista ennen ja jälkeen kirkkojen eroamisen jälkeen. Maalaukset ovat osa Laineen julkaisua Pyhät kuvat – Ikkunoita kirkkovuoteen (2012) sekä hänen tekemiään alttarimaalauksia.

Maalaaminen ja visuaalisuus on Annukka Laineelle keino hahmottaa itseä, maailmaa ja elämää. Osa teoksista syntyy oman elämän vaihtelevista tunnelmista ja ne ovat olleet kanavana erityisesti sisäisten kipujen, mutta myös ylistyksen ja kiitoksen ilmaisemisessa. Yhdeksänvuotiaana Laine löysi turvan Tampereen tuomiokirkosta ja sen maalauksista. Teoksista Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli toi lohdutusta ja puhutteli Lainetta voimakkaasti.

– Viimeiset vuosikymmenet olen keskittynyt pääasiallisesti kutsumukselleni kirkkotaiteen parissa. Olen saanut maalata muun muassa kirkkojen alttarimaalauksia. Lisäksi teen seurakuntavierailuja valottaen myös kirkkotaiteen historian kuvien kautta kirkkovuotta ja pelastushistoriaa – länsimaisen kuvataiteen taustaa – meidän ajallemme näkyväksi, Laine kertoo.

Laineen mielestä on tärkeää, että nykyajan ihminen oppisi tuntemaan Raamatun kertomuksia, jotta länsimaisen kulttuurin ja taiteen eri osa-alueet avautuisivat rikastuttamaan ja antamaan merkityksiä elämään.

Kuvataiteilija Annukka Laine.

Taiteilijan tuotanto käsittää niin värikylläisiä maisemia kuin myös sinisävyisiä maisemia naisfiguureineen. Laineen töiden vahva innoittaja on kirkon kuvaperinne, joka on tehty ennen idän ja lännen kirkkojen eroamista vuonna 1054, ja jota Laine on tutkinut vuosikymmenien ajan.

Annukka Laine on ylöjärveläinen taiteilija, jonka debyyttinäyttely nähtiin Tampereella 1983. Laineen teoksia on nähty 2000-luvulla muun muassa Hollannissa, Lontoossa ja New Yorkissa. Hänen taiteelliseen toimintaan kuuluvat esimerkiksi liturgisten tekstiilien suunnittelu ja kuvitustyöt. Laine on sekä Suomen että Tampereen taiteilijaseuran jäsen ja hän kuuluu Suomen taideterapia yhdistykseen. Hänen teoksiaan on lukuisissa kuntien ja seurakuntien kokoelmissa.

Näyttely on osa Kangasalan seurakunnan ja Reformaation juhlavuotta, ja se avataan galleriassa kuluvan viikon torstaina kello 17.30. Avajaiset ovat kaikille avoimet, ja niihin on vapaa pääsy.

Näyttelyyn liittyy myös taiteilijatapaaminen, jonka yhteydessä kuullaan Laineen kuvaluento aiheesta Marian sydän. Luento järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa keskiviikkona 15. marraskuuta kello 17 alkaen.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>