Arkin näyttely: Suomea juhlistaa 123 taiteilijaa 32 eri maasta

Postitaide ei ole tiukkapipojen hommaa

Suomen kartta on rakennettu postilähetyksissä käytettävistä Priority-tarroista. Anja Mattila-Tolvanen kiitteleekin opettaja Timo Muolaa, joka avusti kartan siirtämisessä galleriatilan seinälle. – Apua ja tukea olen saanut myös kulttuurisuunnittelija Marketta Vaismaalta ja kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilältä sekä koko Arkin henkilökunnalta. Näyttelyn rakentamisessa kumppaninani toimi Outi Nummi, ja Erika Pohjola puolestaan hoitaa näyttelyn dokumentaation, Mattila-Tolvanen nostaa esiin näyttelyn takana olevia henkilöitä.

Postitaiteessa ei turhia nipoteta, sillä postitse lähetettävän taiteen on tarkoitus ennen kaikkea ilahduttaa. Niinpä Anja Mattila-Tolvanenkaan ei hätkähtänyt, kun Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävään postitaidenäyttelyyn saapui teos, jossa Suomen lipun sini-valkoiset värit olivat vaihtuneet sini-keltaisiksi.

– Sijoitimme kyseisen teoksen lähelle Vaasan seutua Arkin näyttelytilan seinään muodostetulla Suomen kartalla, puhutaanhan sillä seudulla paljon ruotsia, Mattila-Tolvanen kertoo.

Postitaidenäyttelyn kokoaminen vaatii muutenkin omat niksinsä. Mattila-Tolvasen mukaan se on kuin palapelin tekemistä väärinpäin: juuri kun ajattelee, että yksi kokonaisuus on valmis, postin mukana saapuukin uusi teos, joka ei istu lainkaan aiempiin suunnitelmiin.

– Suunnitelma tehdään sitten vain uusiksi. Postitaiteen luonteeseen kuuluu, että kaikki lähetetyt teokset myös ripustetaan osaksi näyttelyä.

Suomea ja suomalaisuutta monella tavalla

Pälkäneen pääkirjasto Arkissa marraskuun ajan esillä olevaan näyttelyyn saapui yhteensä 195 teosta 123 taiteilijalta 32 eri maasta. Taiteilijoista 16 on World Art Games -jäseniä. Pälkäneläisiä on mukana näyttelyssä yhteensä viisi: Katja Ankerman, Aune Mattila, Anja Mattila-Tolvanen, Erika Pohjola ja Paul Tiililä.

Osa teoksista on suoranaisia onnitteluita Suomelle, osa muunlaisia teoksia. Esimerkiksi Argentiinasta saapui Muumi-aiheinen teos, ja eräs yhdysvaltalainen taiteilija oli puolestaan ikuistanut teokseensa Suomen lipun viereen kaksi kynttilää.

– Minusta oli hienoa, että hän oli ottanut selville suomalaisen tavan sytyttää kaksi kynttilää itsenäisyyspäivän kunniaksi, Mattila-Tolvanen pohtii.

Osallistujia ohjeistettiin yksinkertaisesti tekemään haluamansalainen Suomi 100 -aiheinen työ. Ainoa vaatimus oli, että teos soveltuu esille laitettavaksi yleiseen kirjastoon, ja että se on tehty paperille tai kartongille, jotta sen ripustaminen on helpompaa.

– Suosittuja aiheita Suomen lipun ja sini-valkoisten värien lisäksi olivat erilaiset luonto- ja maisema-aiheet, Mattila-Tolvanen mainitsee.

Näyttelyssä on esillä myös virallisempia onnitteluja Ruotsin, Islannin, Itävallan, Iranin ja Meksikon suurlähetystöiltä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?