Laulujoutsenia havaittiin 3000 vähemmän kuin kolme vuotta sitten

Laulujoutsenet kokoontuivat ruokailemaan pellolle viime lauantaina Tiihalassa. Kuva: Ingrid Tiitre

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin BirdLife Suomen valtakunnallinen joutsenlaskenta. Pirkanmaalta ilmoitettiin yhteensä 4200 laulujoutsenta. Kolme vuotta sitten pidetyssä vastaavanlaisessa laskennassa Pirkanmaalta kirjattiin noin 7000 laulujoutsenta, joten lintuja havaittiin nyt huomattavasti vähemmän.

Pirkanmaalta laulujoutsenia löytyi eniten Sastamalasta (876), Orivedeltä (602) ja Virroilta (564). Pälkäneeltä joutsenia löytyi 225 ja Kangasalta 309. Suurin kerääntymä löytyi Virtain Liedepohjasta, jossa laskettiin 330 joutsenta.

Joutsenten määrät ovat riippuvaisia sääolosuhteista ja sopivien ruokailupeltojen sijainnista, joten määrät voivat vaihdella alueellisesti suuresti vuosittain. Useasti kuitenkin joutsenia löytyy perinteisiltä tutuilta paikoilta joka vuosi.

Laulujoutsenten ikäjakautuma Pirkanmaalla laskettuna iälleen määritetyistä linnuista osoittaa, että nuoria tänä vuonna syntyneitä lintuja on noin 23 prosenttia kaikista joutsenista. Vuoden 2014 valtakunnallisessa laskennassa nuoria lintuja oli 27 prosenttia Pirkanmaan joutsenista. On kannettu huolta, että ainakin joillakin Suomen alueilla olisi yllättävän vähän nuoria lintuja joutsenten joukossa. Nuorten joutsenten määrät voivat vaihdella eri parvissakin suuresti.

Pirkanmaalla lepäilevät laulujoutsenet ovat maakunnassamme pesiviä tai pesimättömiä lintuja, tämän vuoden poikasia tai maakuntaan suurin joukoin pohjoisesta tai idästä Venäjältä muuttomatkallaan poikenneita.

Koko maassa laulujoutsenia havaittiin yhteensä noin 52 100.

Pirkanmaan laulujoutsenmäärät kunnittain:

 • Akaa 262
 • Valkeakoski 148
 • Vesilahti 149
 • Punkalaidun 6
 • Pälkäne 225
 • Lempäälä 100
 • Pirkkala 26
 • Kangasala 309
 • Tampere 4
 • Nokia 88
 • Sastamala 876
 • Ikaalinen 266
 • Hämeenkyrö 28
 • Parkano 23
 • Ylöjärvi 48
 • Kihniö 0
 • Ruovesi 141
 • Juupajoki 0
 • Orivesi 602
 • Virrat 564
 • Urjala 230
 • Mänttä-Vilppula 86

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?