Asenne ratkaisee työssä ja työn hakemisessa

Nuoret töihin!

Suurin kynnys monille nuorille töihin hakemisessa on työnantajan lähestyminen. Esimerkiksi työnantajalle soittaminen voi jännittää, jos hakijalla ei ole kokemusta virallisten asioidensa hoitamisesta, eikä hän tiedä, mitä sanoisi. Työpaikan hakemisessa paineita voivat tuoda alhainen palkka ja kavereiden ennakkoluulot. Joskus nuori ei kehtaa edes hakea tiettyjä töitä, joita kaverit eivät arvosta tai joiden tuntipalkka on huonompi kuin muilla.

Nuorilla ei ole samanlaista työkokemuksen määrää kuin aikuisilla, ja siksi töihin pääseminen voi olla hankalaa. Tämän takia monesti pelkkä hyvä asenne ja esimerkiksi jämäkkä kädenpuristus voivat olla ratkaisevia. Pieniltäkin tuntuvat asiat, kuten esimerkiksi purukumin jauhaminen työnantajan kanssa keskustellessa voi estää työn saamisen. Nuortenkin työnhaussa verkostoituminen on tärkeää: on hyvä panna sana kiertämään, että etsii kesätöitä.

 

Kokemukseni on, että työpaikan saaminen ei ole niin vaikeaa kuin monet kuvittelevat. Joka kesä viisitoista vuotta täytettyäni minulla on ollut vähintään yksi kesätyöpaikka.

Ensimmäinen työpaikkani oli Sydän-Hämeen Safareilla sen jälkeen, kun olin ollut siellä TET-harjoittelussa kahdeksannella luokalla. Ensimmäinen kesä safareilla rahoitettiin osittain kunnan maksamalla palkkatuella. Yrittäjille maksettava kunnan tuki on tärkeä, koska se antaa nuorelle mahdollisuuden tutustua työpaikkaan ja yrittäjälle tilaisuuden tutustua nuoreen työntekijään ilman suurta riskiä.

Kesällä 2016 olin seurakunnalla isosena ja toisen kerran töissä safareilla ja 2017 alkukesästä toisen kerran isosena sekä kolmannen kerran Safareilla. Puolitoista kuukautta, sesongin ajan, olin Niitty-Seppälän Kesätorilla.

Waldemar Mäljä Sand

 

Vaikuttaako opiskelupaikka kesätyöpaikan hakemiseen? Voiko lukiolainen hakea esimerkiksi autokorjaamolle töihin, vai vaaditaanko siihen ammattikoulutaustaa?

En ole hakenut tiettyyn paikkaan kesätöihin, mutta hain Pälkäneen kuntarekryn kautta töitä ja pääsin kahdeksi viikoksi Hermannin päiväkotiin, vaikka en ole alalle mitenkään valmistunut. Muuten minun kokemukseni työn hakemisessa on jäänyt lyhyeksi.

Johannes Ylinen

 

Olen saanut kesätöitä esimerkiksi viime vuonna Pälkäneellä nuorille järjestetyn tapahtuman avulla. Tapahtumassa esiteltiin joitain pälkäneläisiä yrityksiä ja työpaikkoja. Sieltä löysin töitä viime kevääksi sekä myös kesän aluksi. Pälkäneen S-markettiin olen päässyt kahdeksi viikoksi töihin täyttämällä kesätyöhakemuslapun ja olemalla asiallinen työhaastattelussa. Olen ollut myös kunnalla pihatöissä pari viikkoa. Sinne pääsin töihin kuntarekryn kautta.

Monet miettivät, voivatko päästä töihin ilman suhteita. Toki suhteista voi olla hyötyä, mutta tärkeintä hakemisessa on oma-aloitteisuus. On myös tärkeää muistaa hakea kesätöitä ajoissa, sillä valinnat tehdään usein yllättävän aikaisin.

Roope Taipale

 

Minun työkokemukseni alkaa yläasteen TET-jaksoilta, jolloin hain Luopioisten K-Market Järvikansaan töihin. Koska työharjoittelu on vain muutaman päivän pituinen, en kerinnyt hankkimaan paljoa työkokemusta. Pääsin silti TET-jakson aikana näyttämään, että työmotivaationi oli kunnossa ja etten laiskottele. Työantajani näki minussa potentiaalia ja palkkasi minut seuraavaksi kesäksi työntekijäksi.

En ole kympin oppilas ja teen joskus tyhmyyksiä. Kovalla työllä saa kuitenkin aikaan hyvän aseman ja sillä, että ei ajattele työtä sellaisenaan vaan ajattelee, että tekee itse töitä niin kuin yrittäjänä itse haluaisi omien työtekijöidensä tekevän.

Motivaatio työn tekemiseen pitää olla aina kunnossa, ja jos jostain syystä työ tuntuu ylipääsemättömän raskaalta tai se ei tunnu oikealta, asiasta kannattaa puhua työnantajan kanssa, jotta hän voi antaa apua tilanteessa ja tarvittaessa jopa vaihtaa työnkuvaa. Kaiken pohjalla on aina se, kuinka paljon ja hyvin tekee oman työsi riippumatta, mitä se on.

Iiro Asikainen

 

 

Lukio kutsui yrittäjät kylään

Pälkäneen lukiolla järjestetään 16.11. kunnan päättäjille ja yrittäjille suunnattu tutustumispäivä. Vieraat on kutsuttu tutustumaan lukion arkeen ja tapaamaan nuoria. Tarkoituksemme on luoda nykyistä parempi verkosto nuorten ja työnantajien välille, jotta kumpikin osapuoli saisi omalla tavallaan vaikutteita toisiltaan.

Nuorille asia on tärkeä, koska pääsemme vihdoin tilanteeseen, jossa työnantaja on paikalla meille tutussa ympäristössä, eikä tällä tavalla tule ylimääräistä stressiä työpaikalla tapahtuvasta haastattelusta.

Työnantaja voi löytää tapaamisen tai vielä ideointitasolla olevan yrityskahvilatoiminnan avulla jopa uuden vakityöntekijän. Toiminnan avulla pystyy hieman valitsemaan omaan työpaikkaansa sopivia nuoria.

Odotamme innolla, että pääsemme kuulemaan työpaikkatarjonnasta. Tästä voi syntyä tapahtuma, jonka nuoret suunnittelevat työnantajille.

 

 

Päättäjien ja yrittäjien lukiopäivän ohjelma 16.11.2017

11.05–11.30 Tervetulosanat ja nykylukion esittelyä koulun auditoriossa

11.30–11.45 Palloilukurssin seuraamista salissa

11.45–12.10 Ruokailu koulun ruokasalissa lukiolaisten kanssa

12.10–12.30 Oppitunnin seuraamista (ruotsi, psykologia tai maantieto)

13.30–12.45 Oppitunnin seuraamista (ruotsi, psykologia tai maantieto)

12.45–13.00 Välitunti: lukiolaisten kanssa jutustelua ja tutustumista lukion tiloihin

13.00–13.20 Oppitunnin seuraamista (englanti tai pitkä matematiikka)

13.25–14.05 Opiskelijoiden ja vieraiden keskustelua lukion ja Pälkäneen tulevaisuudesta luokassa 36

14.05–14.30 Kahvitarjoilu ja vapaata keskustelua pohjakerroksen Alkkarissa

14.30–15.40 Musikaaliharjoitusten seuraamista auditoriossa

15.40 Koulupäivä päättyy

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?