Sanojesi vaikutus näkyy minussa vuosienkin jälkeen

Kuinka laihduttaa monta kiloa lyhyessä ajassa? Miten pitää elimistö liikuntakykyisenä iän kertyessä? Kuinka silottaa ryppyjä kasvoista?

Tänä päivänä korostetaan erityisesti fyysistä terveyttä ja ulkonäköä. On tärkeää näyttää hyvältä ja hyvinvoivalta, oli se sitten kulissia tai ei. Todellisuudessa kukaan muu ei voi tietää, mitä sisäistä sotaa toinen ihminen käy mielensä sisällä.

Tuntuu, että pelkkä mielenterveysongelma-sana saa ihmiset kavahtamaan. Se tuo monille mieleen vain ihmisen pakkopaidassa, suljettuna neljän seinän sisälle pehmustettuun huoneeseen. Tällaiset mielikuvat on aika kumota, sillä ikävä tosiasia on, että mielenterveysongelmat ovat yhä yleisempiä 13–19-vuotiaiden joukossa. Mitä kaikkea karmiva sana pitääkään sisällään?

Mielenterveys – ja siihen liittyvät ongelmat – tuntuvat olevan jonkinlainen tabu. Nuoruudessa mielenterveysongelmat ovat kaksi kertaa yleisempiä kuin lapsuudessa. Tällaisia ongelmia ovat esimerkiksi runsas ahdistuneisuus ja masennus sekä erilaiset syömishäiriöt.

Ongelmien muoto ja vakavuus vaihtelee ihmisestä riippuen. Valtaosa psyykkisesti oirehtivista nuorista kärsii kahdesta mielenterveysongelmasta samaan aikaan. Esimerkiksi kaloreitaan tarkkaileva anorektikko saattaa masentua, koska näkee oman kehonsa mielestään virheellisenä.

Nuoren mielenterveyden epävakauteen johtavat yksilölliset syyt. Ei ole kiveen kirjoitettu, että esimerkiksi kaikki henkisen väkivallan uhrit sairastuisivat masennukseen. Sen sijaan se voi saada ihmisen kokemaan olonsa epämukavaksi kehossaan: jos päivästä toiseen joutuu kuulemaan olevansa ”ruma” ja ”läski”, siihen saattaa helposti alkaa uskoa itsekin. Tällöin nuori alkaa tarkkailla ruokavaliotaan, karsii jotain pois tai on kokonaan syömättä. Pitkällä aikavälillä tämä saattaa johtaa vakavaan sairauteen: anoreksiaan.

Nuoruus on kriittistä aikaa itsensä etsimisen ja määrittämisen kannalta, ja jos minäkuva vääristyy pahoin, sen vaikutus ylettyy aikuisuuteenkin asti.

Koulukiusaaminen on hyvin yleinen syy mielenterveysongelmien kehittymiseen. Kiusaaja ei välttämättä edes tietoisesti huomaa kiusaavansa, koska nuorten keskuudessa usein ”heitetään läppää”, joka saattaakin loukata jotakuta. Esimerkiksi hyvin yleisiä humoristiseksi tarkoitettuja haukkumasanoja ovat homo, autisti tai huora. Nämä sanat tuntuvat kuuluvan nuoren normaaliin sanavarastoon, ja usein niitä käytetään jopa huomaamatta.

Aihe on vakava, ja se ansaitsee tulla tiedostetuksi ja näkyville. Tilanne ei ole täysin toivoton, sillä muutoksen avaimet ovat aina meidän käsissämme. Jotta vääränlaiset mielikuvat mielenterveysongelmista saataisiin kumottua, olisi tärkeää puhua aiheesta enemmän.

Ihmisten kyllä kuullaan puhuvan ulkoisista ongelmista, kuten diabeteksesta tai selkäkivusta, mutta mieleen liittyvistä ongelmista vaietaan edelleen. Loppujen lopuksi ne eivät ole sen ihmeellisempiä kuin päämme ulkopuolella olevat sairaudet tai säryt. Ihmisten tietoisuus ongelmasta on ensimmäinen askel muutokseen, ja ehkä tämän päivän jälkeen näitä muutokseen pyrkiviä on jälleen muutama lisää.

Hanna Rantanen ja Jani Pääkkölä

 

Lähteet:

Duodecim terveysportti

http://www.ebm-guidelines.com/dtk/shk/avaa?p_artikkeli=ttl00585 Tieto haettu 10.10.2017

Savon sanomat

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Nuorten-mielenterveysongelmat-r%C3%A4j%C3%A4ht%C3%A4neet-k%C3%A4siin-l%C3%A4hetteiden-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4-kaksinkertaistui/996337 Tieto haettu 10.10.2017

Medium

https://medium.com/@HeimoCo/mik%C3%A4-koskee-melkein-kaikkia-mutta-siit%C3%A4-ei-voi-puhua-689e19733006 Tieto haettu 3.11.2017

 

Faktalaatikko

Anoreksia on laihuushäiriö, jossa henkilö pudottaa painoaan kriittiselle tasolle.

Bulimia on syömishäiriö, jossa syömisen jälkeen käydään oksentamassa katumuksen seurauksena.

Ahdistus on tunnetila, jossa tunnetaan pelkoa, tuskaa, paniikkia ja huolestuneisuutta. Ahdistus ei itsessään ole mielenterveydenongelma, vaan ohimenevä tunne. Jatkuva ahdistuneisuuden tunne, joka haittaa jo henkilön normaalia arkea, on nimeltään ahdistuneisuushäiriö.

Ahdistuneisuushäiriössä henkilö kokee ylitsepääsemätöntä ahdistuneisuutta, pelkoa ja jännitystä. Ahdistuneisuushäiriön fyysisiä oireita ovat hikoilu, huimaus, pahoinvointi, erektiohäiriöt ja sydämentykytys.

Masennuksessa on eri vaikeusasteita, mutta kaikkia yhdistää elämänilon katoaminen, tyytymättömyys, itsetuhoisuus ja alakuloisuus.

Lähde:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Etusivu

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?