Suomi 100: Pälkäneläiset pistivät pikavauhtia pystyyn valtavat havuseppeletalkoot

300 sankarihaudalle lasketaan havuseppele

Facebookin Mielipiteitä Pälkäneellä -ryhmässä innostuttiin pyhäinpäiväviikonloppuna ideoimaan, miten Pälkäneellä voitaisiin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi muistaa sankarivainajia.

Pallon pyöräytti liikkeelle Eero Mäki-Mantila, joka kyseli, saataisiinko Pälkäneelläkin itsenäisyyspäiväksi jokaiselle sankarihaudalle kunniavartio. Ainakin Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Kuopiossa, Lahdessa ja Lappeenrannassa jokaista sankarihautaa vartioi sen ikäinen henkilö kuin talvi- tai jatkosodan sankarivainaja oli kaatuessaan. Tämä havainnollistaa sitä, miten suuren joukon nuoria miehiä pienet paikkakunnat sodissa menettivät.

Tampereella kunniavartioon tarvitaan 749 henkilöä. Heidän löytämisensä on helpompaa kuin Pälkäneellä tai Luopioisissa.

– Luopioisista ei taida löytyä lähes kahtasataa nuorta miestä. Luopioisissa oli sotien aikaan kaksinkertainen määrä asukkaita nykyiseen verrattuna, Tomi Riihiranta kommentoi.

Anna-Mari Henriksson-Helmikkala jakoi ryhmässä hämeenlinnalaisen Esa Jaatisen idean.

– Kenttäoloissa monasti aseveljet suojasivat kaatunutta havuilla, vaikka tiedettiin, että kaatunut ei enää mitään tarvitse. Mutta se oli symbolinen juttu, viimeinen tervehdys aseveljelle. Niinpä ajattelin, että tehdään seppele havuista. Kiitoksena ja kunnianosoituksena annetaan se itsenäisyyspäivänä, Jaatinen kertoi Ylen uutisessa ideastaan.

Nyt havuseppeletalkoita järjestetään eri puolilla maata. Metsänomistajat lahjoittavat havuja ja näppäräsormiset sitojat tekevät niistä seppeleitä, jotka lasketaan itsenäisyyspäivänä sankarihaudoille. Tarkoituksena on, että havuseppele saadaan kaikille 95 000 sankarivainajalle. Seppeleprojekti nostaa esiin itsenäisyyden hinnan ja sankarihaudat, jotka saattavat unohtua, kun sodasta on kulunut riittävän kauan.

 

Tekijöitä löytyi Facebookin kautta

Pälkäneelle ja Luopioisiin haudattujen 298 sankarivainajan havuseppeleisiin tarvitaan valtavasti havuja. Talkooporukka toivoo maanomistajilta kuusen oksia tai 10–15 havun pätkiä.

Pälkäneläinen Hanna Al-Saedi tarttui havuseppeleideaan ja alkoi selvittää paikallisia metsänomistajia, jotka voisivat lahjoittaa havut sekä osaajia, jotka opastavat talkooporukkaa seppeleiden sitomisessa. Tomi Riihiranta laski, että seppeleitä tarvitaan 298, sillä Pälkäneen 189 sankarivainajasta 166 on haudattu Pälkäneen sankarimaahan. Luopioisten 212 sankarivainajasta 132 lepää Luopioisten sankarihautausmaalla.

Hanna Al-Saedi alkoi koota väkeä Facebook-tapahtuman avulla. Kymmenet pälkäneläiset ilmoittautuivat saman tien talkoisiin mukaan. Niitty-Seppälä lupasi Kesätorin sitomistalkoiden pitopaikaksi ja Jarmo Salonen lupautui avustamaan havujen hankkimisessa. Noora Rosberg lahjoitti rautalankaa sidontaan ja Aapiskukon väki Mirkku Merikarin johdolla muonituksen.

Lisäksi järjestyi muun muassa kuljetusapua, pöytiä, pajuvitsoja ja talkooväkeä, joka valmistelee varsinaista talkoopäivää puolaamalla rautalankaa ja sitomalla valmiita seppelepohjia. Seppeleitä tehtaillaan Niitty-Seppälän Kesätorilla lauantaina 18.11. kello 10 alkaen.

 

 

Pälkäneläiset sitovat sankarivainajille 300 havuseppelettä

Käsivarsia kutittaa ja sormet ovat oudokseltaan hellinä, koeseppeleitä vääntänyt Hanna Al-Saedi sanoo.

Suomi 100-juhlan merkeissä kutsumme seppeletalkoisiin kaikki pälkäneläiset ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Osoitamme kunnioitustamme sankarivainajillemme Pälkäneen ja Luopioisten hautausmailla sitomalla jokaiselle vapautemme puolesta kaatuneelle havuseppeleen. Osallistua voit ilman aikaisempaa kokemusta, jokaisen panosta tarvitaan työn eri vaiheissa.

Ota mukaasi havujen käsittelyyn sopivat käsineet sekä lämmin, säänmukainen vaatetus. Suotavaa olisi ottaa mukaan sivuleikkurit ja/tai puutarhasakset. Jos sinulla on helposti mukaan otettava pöytä (puutarhapöytä tmv.) olisi siitä apua.

Ensimmäinen talkoopäivä on lauantaina 18.11. alkaen klo 10 Niitty-Seppälän kesätorilla. Tarvittaessa järjestämme toisen tapahtuman viikon kuluttua tästä. Seppeleitä tarvitaan yhteensä noin 300 kappaletta (Pälkäne 165 ja Luopioinen 132).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?