Laivarannan laavun avajaisia vietettiin lauantaina

Laavulle tultiin illan jo hämärtyessä.
Kuva: Johanna Kantonen

Lyhdyt, lamput, jätkänkynttilät, rakovalkea ja nuotiot valaisivat lauantai-iltana Laivarantaa Salmentakana, kun siellä vietettiin laavun avajaisia. Syksyn parina viikonloppuna rannassa ahkeroivat talkoomiehet ja -naiset saaden valmiiksi nyt avajaisiaan viettävän laavun. Salmentaan VPK tarjosi kuljetusapua ja Pohjois-Pälkäneen maa- ja kotitalousseuralaiset paistoivat makkaraa ja lättyjä. Puheenjohtaja Tarja Saarenheimo-Penttilä toivotti vieraat tervetulleiksi Luikalan-Pohjalahden ja Salmentaan kyläyhdistyksen puolesta.

Tapahtumaa markkinoitiin halloween-nimellä, ja lapsilla olikin kaameita naamareita ja olipa joku aikuinenkin varustautunut samaan teemaan. Lapset etsivät pusikkoihin piilotettuja heijastimia taskulamppujensa avulla, mutta selvisivät hyvin, eikä kukaan saanut vastaansa kummituksia. Kummitusten sijaan jokainen lapsi sai palkaksi karkkipussin. Lapset paistoivat myös nuotiolla tikkupullia ja kävi joku aikuinenkin paistamassa pullan nokipannukahviensa kylkiäiseksi.

Puheissa mainittiin, että suomalainen vastine halloweenille olisi entisaikojen kekri, jota monin paikoin on ryhdytty uudelleen viettämäänkin. Myös halloweenin alkuperäinen ajatus ”kaikkien pyhien aatosta” osui samaan viikonloppuun. Pyhäinpäivän vuoksi Laivarannassa oli sytytetty kynttilä poisnukkuneiden läheisten muistolle, ja Suomen juhlavuoden kunniaksi paloivat myös sinivalkoiset tulet.

Väkeä tapahtumassa oli paikalla noin kolme-neljäkymmentä henkeä eli enemmän kuin Salmentakana vakituisesti on asukkaita. Laavun toivottiin olevan tukikohtana niin veneilijöille, hiihtäjille kuin rannassa käyville uimareille. Lapsiperheille se antaa mukavasti suojaa, jos sattuu sadekuuro paikalle. Kaikki kävijät olivat tyytyväisiä mukavaan säähän ja tapahtuman järjestelyihin ja yleensäkin siihen, että laavu on saatu aikaiseksi, vaikka syksyllä olosuhteet olivatkin huonot, eikä juuri isäntiä tai muitakaan oikein kehdannut talkoisiin tahtoa. Muutamat pälkäneläiset pankit ja yritykset sponsoroivat laavun rakentamista, muun muassa Parru ja Putki Salmentakaa antoi aggregaattinsa, koneensa ja laitteensa käyttöön veloituksetta talkooperiaatteella.

Arja Pahkasalo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?