Lottaperinne: Pälkäneen Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Aili Huhtinen luennoi lottien perinnön merkityksestä Suomen naisten turvallisuus- ja maanpuolustustoiminnassa

Lottapuku ei pyyhkinyt pois naisen elämän lainalaisuuksia

Pälkäneen lottia viestintäkurssilla.

Pälkäneen lottia sotilaiden seurassa suojeluskunnan leiripäivillä.

Sotatoimialueelle ensimmäistä kertaa siirtynyt lotta oli Suomen sotien aikana uudessa tilanteessa. Taakse oli jätettävä tuttu ja turvallinen koti ilman tarkkaa tietoa siitä, mitä kaikkea edessä odotti. Perillä oli tutustuttava uuteen yhteisöön, jonka tavat saattoivat poiketa rajustikin kotioloista – ja sota on poikkeustilanne.

Lotat eivät yksinomaan tukeneet sotatoimia konkreettisesti, vaan heidän olemisensa tunnetasolla oli suurta – sodassa taistelleet miehet arvostivat heidän läsnäoloaan.

Pälkäneen Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja, KT Aili Huhtinen haluaa korostaa näkemystä siitä, että lotat olivat kokonaisia toimijoita. Kullakin lotalla oli oma historiansa, omat kokemuksensa ja omat toiveensa elämän suhteen, joita se seikka, että Suomi oli sodassa, ei pyyhkinyt pois.

Itua itsenäistymiseen

Sotatatoimialueella lotat olivat työssä sidontapaikoilla ja kenttäsairaaloissa sekä kaatuneiden evakuointikeskuksissa. He toimivat myös erilaisissa kanslia- ja viestintätehtävissä, ilmavalvonnassa ja kanttiinien hoitajina. Lotat vapauttivat sodan aikana noin 100 000 miestä puolustustehtäviin ja siirtyivät ottamaan vastuun yhteiskunnan monista kotirintaman tehtävistä.

Sodan aikana lottien ”elämänreppuun” kertyi myös taakkaa kannettavaksi.

– Toiminta oli henkisesti raskasta. Elämän vaikeat asiat olivat korostuneesti esillä, ja ne oli myös kohdattava, Huhtinen sanoo.

Lottana toimiminen antoi kuitenkin monelle naiselle itsenäistymisen halua. Työ Lotta Svärd- järjestössä opetti monia taitoja, mikä antoi naisille pohjaa sodanjälkeiseen opiskeluun.

KT Aili Huhtinen luennoi otsikolla ”Lottapuku ylle ja reppu selkään” Pälkäneen yhteiskoulun auditoriossa sunnuntaina 19.11. kello 15–16.30. Tilaisuudessa kuullaan myös runoja Merja Vaittisen lausumana. Tilaisuuden järjestää Valkeakoski-opisto.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?