Roskajuttu 2.0

S-HL:n kertoman mukaan aluejätepisteiden käyttömaksut nousevat ensi vuodelle, ei paljon, mutta nousevat kumminkin, vaikka palvelu sen kun huononee. Aluejätepisteitä suljetaan ja jäljelle jääneiden tyhjennysväli on liian pitkä, minkä johdosta astiat pursuavat usein yli.

Vakituisen asutuksen ja mökkien taksoissa on edelleen räikeä epäsuhta. Jos jätettä kertyisi kummassakin tapauksessa samaan tahtiin, pitäisi karkean laskelmani mukaan mökkiläisen mökkeillä noin 203 päivää, 14 tuntia, 6 minuuttia ja 9,5 sekuntia. Ei taida toteutua.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että kotikaupungissani vuoden mökkitaksalla tyhjennettäisiin 240 litran jäteastia torpan nurkalta kymmenen kertaa! Siis noin puolen vuoden roskat talon nurkalta, kun taas mökkikunnassa joutuu usein ajamaan seuraavaan pisteeseen, kun ensimmäisessä ei ole tilaa edes meikäläisen pikkunyttöselle. Maalla keräilyreitistä voi toki kertyä enemmän ajomatkaa, mutta Hämeenlinnaan asti ne meidänkin kaupunkiroskat roudataan.

Taidanpa seuraavaksi kysellä taksojen määräytymisperusteita suoraan Pirkanmaan jätehuollosta. Kysymys ei ole rahasta, vaan periaatteesta. Vähintäänkin yhtä sekavalta vaikuttavaan sakokaivo-gateen saatan ottaa kantaa sitten kun ensimmäinen (lähes tyhjän kaivon) pakkotyhjennys on tehty ja lasku saatu.

Hannu Uusikartano

Valkeakoski/Puutikkala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?