Talousarvio: Valtuusto ei poikennut annetusta raamista, jonka niukka ylijäämä voi sulaa jo palkankorotuksiin

Perheneuvolan ahdinko kuultiin valtuustossa

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen ja talousjohtaja Seppo Saarinen esittelivät maanantaina Kangasalan valtuustolle niukasti ylijäämäistä talousarviota ensi vuodelle – niin niukasti, että Auvinen toivoi kunnan talouden olevan tasapainossa vielä budjetti-illan jälkeenkin.

Talousarvion mukaan kunta jää ensi vuonna plussalle 0,8 miljoonaa euroa ja investoi 22 miljoonalla eurolla kunnallisveroprosentin pysyessä nykyisellään 21:ssä. Myöskään kiinteistöveroja ei koroteta, ja lainamäärä asukasta kohden nousee 1781 euroon asukasta kohden.

Talousjohtaja Saarinen kertoi, ettei arvioon ole laskettu mukaan minkäänlaista palkankorotusvaraa. Talousarvion laadinta oli muutenkin hankalaa valtioneuvoston hinkattua ratkaisujaan edestakaisin muun muassa päivähoitomaksujen ja kiinteistöverojen kanssa. Lisäksi tuoreimmat tiedot kertoivat, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa Kangasalan kunnalta siirtyisi maakunnalle kustannuksia 79 miljoonaa ja tuloja 88 miljoonaa euroa.

– Luulen, että meillä on kahden vuoden päästä aika iso tuska tässä salissa, Saarinen ennakoi.

Nyt Kangasalla saatiin kuitenkin vahvistettua ensi vuodelle työllisyydenhoitoa, opetusta ja päivähoitoa; henkilöstöä lisätään muun muassa koulupsykologilla, kahdella erityisopettajalla ja kolmella luokanopettajalla.

Ranja Aukee luovuttamassa puheenjohtaja Hanna Laineelle muutosesitystä, joka maanantain valtuustokokouksessa ainoana läpäisi tiukan seulan talousarvioon ensi vuodelle.

Kunnanjohtajan mukaan Kangasala ei halunnut jättää sote-palveluihin satsaamistakaan tekemättä, vaikka kuluja suitsiva valtio kaavailee, että kunnat hyötyisivät nyt tekemistään sote-säästöistä tulevia valtionosuuksia mietittäessä. Esimerkiksi lastensuojeluun osoitettiin puolen miljoonan euron lisäraha.

Kun ensimmäistä talousarviotaan käsitellyt valtuusto ei intoutunut joidenkin vuosien takaisiin menolisäyksiin, kunnanjohtajan toive tasapainon säilyttämisestä toteutui varsin hyvin. Salissa tehdyistä ehdotuksista ainoastaan Ranja Aukeen (vas) esitys erityissosiaalityöntekijän palkkaamisesta perheneuvolaan hyväksyttiin, ja sekin äänestyksen jälkeen puoltoäänin 29–21 yhden äänestettyä tyhjää.

Lisäksi kunnanhallitus työnsi noin 60 000 euron menoerän kaivamisen sosiaali- ja terveyslautakunnan tehtäväksi nykyisestä budjettiraamista. Sen suurempia muutoksia ei valtuusto kunnanhallituksen esittämään talousarvioon raapustanut.

 

Rahaa ennaltaehkäisyyn

Valtuutettu Aukee perusteli esitystään muun muassa sillä, ettei vuodesta 1986 toiminutta perheneuvolaa ole juuri vahvistettu sen perustamisen jälkeen, vaikka kunnan asukasmäärä ja perheneuvolan asiakasmäärä ovat kasvaneet huomattavasti vuosien saatossa. Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne myönsikin oikeaksi Aukeen tiedot, joiden mukaan perheneuvolan jonossa on jopa viitisensataa asiakasta, joista osa on odottanut sisäänpääsyä alkukeväästä asti.

Ryminällä kasvaneisiin lastensuojelukustannuksiin osoitettiin talousarviossa ensi vuodelle 500 000 euroa, mutta sosiaali- ja terveysjohtajan mukaan niistä ei ole apua niin sanotulle ennaltaehkäisevälle puolelle – vain jo syntyneiden tulipalojen sammuttamiseen.

Kunnanjohtaja muistutti uuden viran palkan lisäksi kunnalle lankeavista sivu- ja oheiskuluista ja nosti esiin jo aiemmin mainitsemansa valtionjohdon esittämän leikkurin, joka saattaa rankaista kuntaa sosiaali- ja terveyspalveluihin satsaamisesta. Valtuutetut pitivät kuitenkin ennaltaehkäisevään toimintaan satsaamista ja jonossa olevan 500 asiakkaan auttamista tärkeämpänä kuin mahdollisia tulevia sanktioita. Vasemmistoliiton Iikka Nikkinen muistutti yhdenkin syrjäytyneen tuovan mukanaan arvioiden mukaan miljoonan kustannukset ja uskoi monen muun tapaan perheneuvolan vahvistamisen voivan kääntää siitä aiheutuvat lisäkustannukset säästöiksi ja kuntalaisten hyvinvoinniksi.

Jussi Jokilampi (ps) esitti 30 000 euron siirtoa museoavustuksista liikuntaseurojen avustuksiin, mutta monelle liian yllättäen eteen tullut esitys kaatui äänin 37–12 kahden äänestettyä tyhjää.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>