Tuottajat puolustavat kyliä

Tämän lehden välissä jaettava Omasta maasta -liitelehti on uudenlainen aluevaltaus. Liitteestä osa on valtakunnallista sisältöä, joka jaettiin tällä ja viime viikolla sadan paikallislehden välissä. Osa sisällöstä kertoo paikkakunnan omien tilojen kuulumisia.

Paikallislehtien ensimmäisen valtakunnallisen liitelehden kumppanina toimii tuottajajärjestö MTK. Jatkossa samanlaisella mallilla voidaan avata esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan uudistuksia.

 

Paikallislehtien asema on vahva maaseudulla. Siksi MTK on niille luonteva kumppani.

Tuottajajärjestöllä on ärhäkkä maine tilojen edunvalvojana. Sydän-Hämeessä tilanne on varsin erilainen. Esimerkiksi Pälkäneellä MTK tukee rahallisesti monenlaista kylien hyväksi tehtävää työtä. Satsauksia helpottaa se, että Hämeen Sähkön osakkeilla vaurastuneen yhdistyksen ei heti tarvitse miettiä, mistä hankkeisiin löydetään rahaa.

Pälkäneen MTK on ollut muun muassa pelastamassa Pälkäneen Nuijantaloa. Monelta muulta paikkakunnalta ei löydy yhtä konkreettista monumenttia kylien kehittämisestä.

Pieni osa maaseudun asukkaista on tuottajajärjestön jäseniä, mutta käytännössä kaikki hyötyvät sen tekemästä työstä. Esimerkiksi kylä- tai kotiseutuyhdistyksillä ei ole yhtä laajalti ja tehokkaasti toimivaa keskusjärjestöä puolustamassa maaseudun etuja.

 

Tuottajien ja kuluttajien intressit ovat yhteiset muun muassa kaupan hyllyllä.

Kuluttajan on entistä vaikeampi tunnistaa kotimaiset tuotteet. Ympäristöystävällisestä ja vastuullisesta tuotannosta kertovien pakkausmerkintöjen kirjo on päässyt villiintymään niin, että tuotteen alkuperää tarkemmin tutkiva saattaa yllättyä. Maitohyllyllä vielä erottaa kotimaisen vaihtoehdon tuontitavarasta, mutta juustoissa, jogurteissa, rahkoissa ja monenlaisissa muissa maitotuotteissa syö tietämättään ulkomaista maitoa.

Kaikki tuottajatkaan eivät jaksa innostua kotimaisen ruuan kampanjoista, sillä menekin kasvu ei välttämättä näy heidän pussissaan. Esimerkiksi osuuskauppojen halpuutuskampanjaa kritisoitiin siitä, että ruuan hintaa alennettiin tuottajahintoja laskemalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?