Atomin paluu seuraa kymmenen vuoden rakennusfarssia

Mikkolan Navetan syksyisessä dokumenttielokuvien sarjassa nähdään tulevana lauantaina kello 14 Mika Taanilan ja Jussi Eerolan ohjaama Atomin paluu. Se kertoo jo vuosikymmenen ajan rakenteilla olevasta Olkiluoto 3 -ydinvoimalasta, jonka vaiheista ei puutu komiikkaa eikä tragediaa. Ohjaaja Mika Taanila on mukana Navetalla keskustelemassa. Eila Ranta johdattelee ja esitys toteutetaan Valkeakoski-opiston tuella.

Elokuva valmistui vuonna 2015 ja sai ensiesityksensä seuraavana vuonna. Pian sen jälkeen YLE rajoitti elokuvan esitysoikeuksia – liikaa ikävää julkisuuttako? Olkiluoto 3 -ydinvoimalasta povattiin ydinvoiman uutta tulemista Tshernobylin katastrofin jälkeisessä maailmassa. Atomin paluu seuraa jättimäiseksi rakennusfarssiksi muodostuneen ydinvoimalan syntyprosessia lähes kymmenen vuoden ajan. Ydinvoimala sijaitsee pienessä Eurajoen kunnassa, jonka elämää Atomin paluu seuraa antaen puheenvuoron niin ydinvoiman puolustajille kuin vastustajillekin.

Vastoinkäymisten voimala

”Suomen sähköisin kunta” Eurajoki otti ydinvoimalahankkeen ilolla vastaan uskoen, että voimalasta saatava taloudellinen hyöty takaisi pienelle kunnalle vakaan tulevaisuuden. Vastoinkäymisten takia epäonninen voimala on muuttunut niin Eurajoen kuin koko Suomen puheenaiheeksi. Tämän hetken ilmoituksen mukaan projekti valmistuu aikaisintaan 2019. Hankkeen osapuolet Teollisuuden Voima (TVO) ja  ranskalainen Areva etsivät nyt toisistaan syntipukkeja pieleen menneelle rakennusprojektille.

Koska ydinvoimalahanke on ollut jo syntyhetkellään kovin ristiriitainen ja tunteita herättävä, ei dokumenttikaan ole säästynyt voimakkailta mielipiteiltä. Siinä käytännössä myös puhdistetaan ydinaktivisti Arto Laurin maine, hän kun lähes ainoana uskalsi astua hanketta vastustamaan omalla kuvallaan ja nimellään ja sai sen vuoksi osakseen paljon ikävyyksiä. Lopulta hänet saatiin erotetuksi voimalatyömaalta väärin perustein vuonna 2008.

Mika Taanila on seurannut ydinvoimalan vaiheita lähes vuosikymmenen ja tuntee aiheensa. Elokuvan katsojista on käsittämätöntä, miten ydinvoiman kaltainen vaarallinen ja kiistanalainen hanke ontuu vuodesta toiseen. Katsojille tulee olo, että salaliittoteorioille saattaa olla aihetta, sillä kaikki osapuolet peittelevät ja kaunistelevat asioita.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?