Valtuusto: Myyntipäätös syntyi kolmen äänestyksen jälkeen

Myttäälän koulu laitetaan myyntiin

Myttäälän koulu kaipaa ainakin maalaus- ja kattoremonttia. Kunta toivoo saavansa koulusta vähintään 215 000 euroa.

Pälkäne pistää Myttäälän entisen koulun myyntiin. Vuonna 1929 rakennettu ja 1975 lakkautettu koulu on viime ajat palvellut ryhmäperhepäiväkotina, museona ja yhdistysten kokoontumistilana. Rakennuksesta tuli kunnan toimintojen kannalta tarpeeton sen jälkeen kun ryhmis lopetettiin.

Myttäälän koulu päätyi myytävien kiinteistöjen listalle neljä vuotta sitten talouden tasapainotuksen yhteydessä. Listan kohteista on aiemmin myyty muun muassa Laitikkalan ja Epaalan koulut sekä Luopioisten Pöllölä.

Myttäälän koulun vieressä sijaitseva Salimäen museo lahjoitettiin vuonna 2014 Pälkäne-Seuralle, joka remontoi museoviraston avustuksen turvin Alkmanin talon päärakennusta. Sen lisäksi Salimäen museoalueella on saunarakennus, riviaitta ja jyvämakasiini.

Kotiseutumuseosta vuodesta 1963 asti vastannut kotiseutuyhdistys vetosi kuntaan, ettei koulua myytäisi. Kunta lupaa etsiä koululla olevalle esineistölle uudet säilytystilat ja vetää sähköt Alkmanin talolle.

Myymistä vastustanut Jyri Kankila (vihr) epäili, ettei tarjousten perusteella myytävästä koulusta saada tavoiteltua 215 000 euroa. Kankilaa huoletti, että koulun tuleva omistaja voisi hankaloittaa ulkomuseoalueen toimintaa.

– Se mitä ostaja haluaa tehdä, vaikuttaa ulkomuseoalueen ympäristöön. Sähköistyksen lisäksi on selvitettävä myös kulku Alkmanin talolle.

Kankila huomautti, että Pälkäneellä museotoiminnasta on vastannut pääosin kotiseutuyhdistys toisin kuin Luopioisissa, jossa sen hoiti kunta.

Myttäälän entisestä koulusta kertyi viime vuonna reilun 4000 euron kulut, muttei lainkaan tuloja. Myyntiä vastustanut Vilho Nikkanen (vas) luetteli pitkän listan yhdistyksiä sekä osuus- ja osakaskuntia, jotka tarvitsevat koulua kokouksissaan ja kokoontumisissaan.

– Koulu pitää säilyttää kyläläisten käytössä, koska sillä on monenlaisia käyttäjiä.

Kunnanjohtaja Janita Koivisto vakuutti, että kunnassa riittää kokoontumistiloja. Käytettävissä ovat muun muassa Kostiakeskuksen ja Pirtin tilat. Tie Alkmanin talolle voidaan hänen mukaansa tehdä Saarioisten peltojen laitaa pitkin.

 

Neljä valtuutettua vastusti myyntiä

Vilho Nikkanen vertasi Myttäälän koulua Sappeen kouluun, jota kylätoimikunta vaalii ja käyttää. Hänen mielestään myös Myttäälässäkin asunto voitaisiin laittaa sellaiseen kuntoon, että siihen saataisiin vuokralaiset.

Myttäälän koululla tarvitaan muun muassa maalaus- ja kattoremonttia.

– On rakennuksenkin kannalta parasta, että sille saadaan yksityinen omistaja, joka laittaa koulun kuntoon. Kunnan pitää myydä, kun tarjolla ostaja, joka tarjoaa kiinteistöstä rahaa, Tom Hirmukallio (sd) sanoi.

Hän uskoi, että koululla oleville tavaroille löytyy korvaavat tilat muualta. Jyri Kankila muistutti, että museoesineistön lisäksi Myttäälässä säilytetään kyläyhdistyksen lankkupenkkejä, joita vuokrataan Pälkäneen kesätapahtumiin.

Myttäälän koulun myymisestä päätettiin kolmen äänestyksen jälkeen, sillä ennen myyntipäätöstä käsiteltiin asian pöydälle jättämistä sekä Pälkäne-Seuran vetoomusta, jossa toivottiin, ettei koulua myytäisi.

Myyntiä vastustivat Jyri Kankila (vihr), Vilho Nikkanen (vas), Raimo Giren (kesk) ja Risto Lindholm (sd). Timo Ailio (sd) äänesti tyhjää ja Teemu Helmikkala (kok) kuunteli asian käsittelyä esteellisenä käytävän puolelta.

Koulun myynti palaa valtuustoon, kun korkeimman tarjouksen tehnyt ostajaehdokas on selvillä.

Myttäälän koulu on viime vuodet palvellut museona ja kokoontumistilana.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>