Sateet vaikeuttivat lannan levitystä

Syksy on ollut maatiloille poikkeuksellisen työläs ja kuormittava.

– Koko syksy pitänyt kytätä, milloin pääsee puimaan. Sateiden vuoksi sadonkorjuutöissä jäätiin normaalitahdista yli kuukausi jälkeen, ja vasta nyt tiloilla on päästy puhdistamaan puimureita ja kuivureita, MTK Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski sanoo.

Sekä maassa että maakunnassa on suuret vaihtelut siinä, miten suuri osa sadosta jäi vettä tulviviin peltoihin.

– Vaikka sato olisi saatu talteen, niin työmäärä ja korjuukustannukset olivat paljon normaalisyksyä suuremmat. Se näkyy tilojen jaksamisessa.

Sateinen syksy ja sadonkorjuun viivästyminen ovat vaikeuttaneet lannan levitystä.

Karjanlannan levitystä säädellään tiukasti, jotta peltojen ravinnehuuhtoutumat saataisiin kuriin. Lanta pitää levittää lokakuun loppuun mennessä. Runsassateisena vuonna voi hakea jatkoaikaa marraskuulle.

Tuottajajärjestö esitti, että tänä vuonna poikkeuslupa myönnettäisiin valtakunnallisesti. Siihen ei kuitenkaan suostuttu, ja siksi jokainen tila joutuu perustelemaan poikkeuslupaa omilla olosuhteillaan. Tilojen hakemukset tuottavat ylimääräistä työtä sekä tiloille että kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille.

Syksyn puintipulmiin apua toivat karjatilat, jotka säilövät viljaa hapon avulla kosteana siiloihin. Korsivilja voidaan korjata, vaikkei pelto ole ehtinyt tuleentua puintikuntoon.

– Viljaa ei tarvitse kuivattaa kalliilla, sillä miksi poistaa siitä vettä, jota pitää juottaa lehmille valtava määrä, Jyrki Ahola kysyy.

Luopioislaisisäntä teki tänä syksynä murskesäilöviljaa edellissyksyjä enemmän. Lähitienoolta hankitun korsirehun ansiosta tilalle ei tarvitse ajattaa juurikastehtaalta saatavaa tuoreleikettä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?