Mika Hippeläinen: Pellot, navetta, saha, rakennustarvikeliike ja loka-auto olivat liikaa yhdelle miehelle

Leipä kootaan pienistä paloista

Koskueen tilalla oli 40 lypsävää ja saman verran vasikoita. Kuvassa isäntä Mika Hippeläinen ja kahden viikon ikäiset vasikat Nolla ja Nougat.

Jos nuori haluaa elää maalla, työpaikka pitää yleensä luoda itse. Kotitila voi tarjota jälkipolvelle työtä, muttei välttämättä riittävää toimeentuloa, jos sukupolvenvaihdoksen yhteydessä kertyy velkaa. Tuloja on hankittava myös tilan ulkopuolelta.

Rautajärveläisen Mika Hippeläisen kotitilalla oli viljapeltoja, navetassa nelisenkymmentä lehmää ja pihassa saha, jossa myös höylätään ja painekyllästetään puutavaraa. Niiden lisäksi nuori isäntä kiersi tyhjentämässä sivukulmien asukkaiden ja mökkiläisten saostus- ja umpikaivoja.

– Siinä alkoi olla liikaa yhdelle miehelle. Mihinkään ei pystynyt keskittymään kunnolla, ja aloin uupua työtaakan alle.

Keskitettyyn lietekuljetukseen siirtynyt Pirkanmaan Jätehuolto vei työt pienyrittäjiltä. Hippeläinen myi lokakärrynsä ja työtaakka keveni tältä osin.

Paljon suurempi ratkaisu oli lehmistä luopuminen.

– Sukupolvien ketju tuo väkisinkin omat paineensa. Menneiden polvien toimintaa pitää kunnioittaa, mutta ei faktoja voi sivuuttaa. Jokaisen on mietittävä, mitä pystyy ja haluaa tehdä.

Hippeläinen viihtyi ja pärjäsi lehmien kanssa, mutta navetta alkoi olla siinä iässä, että se olisi tarvinnut isoja investointeja.

– Rahat olisivat olleet kiinni seinissä. Laitteita ja kalustoa varten otetut velat olisivat nielleet ison osan tilan tuotosta. Eläinten lähtö perustui raakaan matematiikkaan, Hippeläinen sanoo.

 

Pienikin pärjää erikoistumalla

MKH Rakennustarvike tuottaa rakennusmateriaaleja oman ja lähialueen metsien puista. kuvassa Mika Hippeläinen sekä pyöräkuormaaja, metsätraktori ja harvesteri.

Mika Hippeläisen mielestä tilakoon kasvu ei ole mikään luonnonlaki. Pienempikin yksikkö pärjää erikoistumalla ja tekemällä hommansa hyvin.

– Ei isoillakaan mitenkään loistavasti mene. Maatalous on tässä maassa epävarma ala. Vaikka suomalaisia kuinka kannustetaan ostamaan suomalaisia tuotteita, niin ei viljelijän saama siivu siitä kasva.

Esimerkiksi osuuskauppojen halpuutuskampanjaa on arvosteltu siitä, että se on pienentänyt viljelijähintoja entisestään.

– Kustannukset nousevat, mutta katteet tippuvat. Vaikka elämme markkinataloudessa, niin tuottaja ei pysty itse hinnoittelemaan tuotettaan. Silti pitäisi uskaltaa tehdä miljoonainvestointeja.

Hippeläisen kotitilalla riittää edelleen töitä, vaikka navetta on tyhjennetty ja remontoitu varastotilaksi. Pellot kasvavat kauraa ja öljykasveja.

– Peltoviljely ei sido samalla tavalla kuin eläimet. Vuodessa on tietyt kiireajat, mutta viljelyn pystyy sovittamaan paremmin yhteen rakennustarvikekaupan kanssa.

Hippeläinen on uudistanut sahalinjaa ja tuonut rinnalle rakennustarvikeliikkeen, joka palvelee sekä yksityisasiakkaita että ammattilaisia.

– Puunjalostus ja rakennustarvikemyynti ovat laajentuneet ja monipuolistuneet. Pystyn käyttämään niihin enemmän aikaa, kun ei enää ole eläimiä hoidettavana.

 

Työllistämistä pitäisi helpottaa

Mika Hippeläinen pyrkii asiakaspalvelussa sekä nopeuteen että yksilöllisyyteen.

Mika Hippeläinen ei ole kaveripiirinsä ainoa eläimistä luopunut nuori isäntä tai emäntä.

– Koulussa oli samaan aikaan paljon tilallisten lapsia, joilla oli eläimiä kotona. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin enää yhdellä tai kahdella taitaa enää olla eläimiä.

Niiden tilalle on kehitetty monenlaista työtä. Tilan ulkopuolella tehdään esimerkiksi koneurakoita ja timpurin töitä.

– Ja tarvitaanhan maaseudulla monenlaisia palveluita, esimerkiksi kirjanpitäjiä. Ei digitalisaation ajalla ole mitään järkeä ajaa Tampereelle toimistoon tekemään töitä, joita voi yhtä tehdä kotona.

Hippeläinen uskoo, että moni itsensä työllistävä voisi kasvattaa yritystään ja palkata myös työntekijöitä, jos se olisi helpompaa ja halvempaa.

– Pienyrittäjät sortuvat työtaakkansa alle. Moni tarvitsisi apukäsiä, mutta ihmisten palkkaaminen on liian kallista ja vaikeaa.

Mika Hippeläinen on kehittänyt sahaa ja rakennustarvikemyymälää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?