Pälkäne hyväksyi jätehuoltolautakunnan pitkin hampain

Pälkäneen kunnanvaltuusto hyväksyi pitkään pallotellun sopimuksen jätehuollon viranomaislautakunnasta. Osa Pirkanmaan kunnista ei ole allekirjoittanut uutta sopimusta, koska se toisi Tampereelle enemmistön lautakunnassa. Myös Pälkäne täydensi päätöstään ponnella, jossa kaupunkia vaaditaan käynnistämään neuvottelut paikkajaosta vielä tämän vuoden aikana. Pälkäne edellyttää, että millään kunnalla ei saa olla lautakunnassa enemmistöä.

Kiistaa lautakunnan paikkajaosta on kärjistänyt lietekuljetusten keskittämispäätös, joka vie työt maaseudun pieniltä loka-autoilta ja traktorikuskeilta. Pälkäne on valittanut ratkaisusta, ja parhaillaan odotetaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua.

Pälkäneen edustajana jätehuoltolautakunnassa toimivalla Virpi Pohjolalla (kok) ei ole ollut kokouksissa äänioikeutta, koska kunta ei ole allekirjoittanut sopimusta. Lisäksi lautakunta on jättänyt käsittelemättä pälkäneläisten kiinteistönomistajien jätehakemuksia. Kunnan mielestä tälle ei ole oikeudellisia perusteita, ja siksi valtuusto vaatii, että pälkäneläisten hakemukset käsitellään välittömästi.

Vilho Nikkanen (vas) olisi lykännyt sopimuksen tekemistä ja mennyt vanhojen sopimusten mukaan siihen saakka, että lautakunnan epäoikeudenmukainen paikkajako on korjattu.

– Monen traktorilla ja kuorma-autolla likakaivoja tyhjentävän yrittäjän leipä on katkolla, kun Tampere yrittää määrätä asioista.

Timo Ailio (sd) mietti ponnen merkitystä ja kyseli, miten se velvoittaa Tamperetta.

– Raukeaako sopimus, elleivät kunnan asettamat ehdot täyty.

– Me hyväksymme sopimuksen ja muut asiat menevät toivomuslistalle. Tampere on kuitenkin luvannut käydä neuvottelut jäsenmäärän tasapainottamisesta, Jukka Lindfors (kesk) sanoi.

Virpi Pohjola toimii Pälkäneen ja ympäryskuntien edustajana jätehuoltolautakunnassa. Hän ei kuitenkaan ollut äänivaltainen ensimmäisessä kokouksessa, koska kunta ei ole allekirjoittanut uutta sopimusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?