Vaikea perunasyksy viimevuotista parempi

Lokakuun puolivälissä ruokaperunaa oli Luonnonvarakeskuksen mukaan maatilojen varastoissa 171 miljoonaa kiloa. Määrä on 13 miljoonaa kiloa viimesyksyistä suurempi, mutta selvästi alle pitkän ajan keskiarvon. Keskimäärin lokakuussa on ollut ruokaperunaa varastoissa 184 miljoonaa kiloa. Kun mukaan lasketaan myös ruokateollisuusperuna, oli varastoissa perunaa yhteensä 196 miljoonaa kiloa.

Kulunut kasvukausi oli vaikea perunanviljelijöille; sateet, varhaiset hallat ja yllätyspakkaset piinasivat viljelyä monilla alueilla. Myös sadonkorjuu venyi tavallista myöhäisemmäksi. Siitä huolimatta perunanviljelijät saivat korjattua kohtalaisen sadon.

– Nyt on jo kolmas peräkkäinen vuosi kun sääolot ovat vaikeita ja tässä tilanteessa täytyy kiittää kaikkia viljelijöitä, jotka kesken korjuutöiden vastasivat tilastokyselyyn. Vastausprosentti kohosi tälläkin kertaa 94 prosenttiin, kertoo Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen.

Vaikka syksyn sääolot ovat olleet hankalat, oli viime syksy vieläkin huonompi. Tänä vuonna perunan satotaso oli noin 30 tonnia hehtaarilta, kun edellissyksynä saatiin vain 29 tonnia hehtaarilta. Erityisen suuri vaikutus perunamääriin oli peruna-alaltaan suurimpien eli Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskusten viimevuotista paremmalla satotasolla.

Tämän syksyn ruokaperunamäärän voidaan arvioida riittävän kotimaiseen kulutukseen. Laatuongelmia kuitenkin on, ja sitä kautta lajittelutappioita tulee viimevuotista enemmän, sillä perunoissa esiintyy vihertymistä ja halkeilua.

Syksyn tuonti- ja vientimääristä ei ole vielä saatavissa tietoa Tullin tilastoista, mutta ruokaperunan osalta sekä tuonnin että viennin arvioidaan jäävän vähäiseksi. Syyskuussa ruokaperunan tuottajahinta oli 19,14 euroa sadalta kilogrammalta – esimerkiksi vuoden 2016 syyskuussa hinta oli 16,56 euroa sadalta kilolta.

Luonnonvarakeskuksen tekemässä syksyn ruokaperunan varastotilastoinnissa keskityttiin entistä suurempiin perunatiloihin, joiden tuotanto ja varastot ovat Suomen ruokaperunan tuotannon ydin. Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria. Tällaisia tiloja oli 475 ja niiden ruoka- ja ruokateollisuusperuna-ala oli yhteensä vajaa 11 000 hehtaaria. Viime vuoteen verrattuna tilalukumäärä väheni 19 tilalla eli neljällä prosentilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?