Sappeen kesä: Heikki Paavilaisen On kesäyö -musikaalia tähdittävät muun muassa Ilkka Koivula ja Mira Luoti

Olavi Virta lähtee stetson-miehen matkakumppaniksi

Tuottaja Heikki Paavilainen hehkuu tyytyväisyyttä kertoessaan musikaalista On kesäyö, joka ensi kesänä valloittaa Sappeen Kesäteatterin.

Paavilaisen ohjaama ja käsikirjoittama musikaali kertoo Topi Sorsakoskesta, ja tähän mennessä se on tavoittanut jo yli 60 000 katsojaa Valkeakosken kesäteatterissa ja Vaasan kaupunginteatterissa.

Uudistettuna,  uudella näyttelijäkokoonpanolla, tanssiryhmän ja orkesterin kanssa esitettynä musikaali saa aikaisemmista esityksistä poikkeavan ilmeen, mutta ydin pysyy samana – seurataan muusikon elämän matkaa sen kipeimmästä ja kauneimmasta hetkestä toiseen.

Sorsakoskea esittää sekä isoista teattereista ja valkokankailta mutta myös Sappeen näyttämöltä tuttu Ilkka Koivula. Naisrooleissa esiintyy kaksi tähteä: PMMP-yhtyeen solistina tunnettu laulaja ja näyttelijä Mira Luoti sekä musikaalinäyttelijä, Puoli seitsemän -juontaja Susanna Laine.

Heikki Paavilainen.

Reissukaverukset

Pitkä, kaita, parrakas mies, stetson ja mustat lasit, hymy kätkössä kulkumiesmäisen kuoren alla – näyttelijä Ilkka Koivula on parrasvaloissa kuin elävä Topi Sorsakoski. Aika lähelle hän on jo päässytkin, sillä hän on ollut roolissa niin kauan kuin On kesäyötä on esitetty.

– Topi oli maalaispoika niin kuin minäkin alun perin. Vaikka en ehtinyt tavata häntä paljonkaan, hänen musiikkinsa oli minulle läpikotaisin tuttua ja se jo ohjasi sisään hänen maailmaansa. Topin veljeltä ja ystäviltä sain tukea roolin rakentamisessa, Koivula analysoi.

Sorsakoski oli  aina maanläheinen, helposti lähestyttävä. Hänen juttusilleen rohkeni mennä.

– Hän on helppo samaistumiskohde, Koivula sanoo.

Topi Sorsakoski tuli Agents-yhtyeen solistina tunnetuksi muun muassa ihailemansa Olavi Virran kappaleiden tulkitsijana. Todellisessa elämässä Sorsakoski ei koskaan tavannut esikuvaansa, mutta näyttämöllä se tapahtuu.

Kuvitteellisella matkalla Olavi Virta kulkee Sorsakosken rinnalla, ja Jani Koskinen tekee Virran roolissa paluun Sappeeseen. Koskiselle rooli on niin tuttu, että mustavalkoisessa esiintymisasussaan hän löytää heti oikean tanakan ryhdin ja mestarin eleet.

–  Sappeen ensimmäisestä kesästä jäi upeat muistot, Koskinen kertoo.

Hän sanoo, että Sappeen kesäteatteri ainutkertaisine luonnonympäristöineen on mainio paikka teatterin tekemiselle. Tosin ensi kertaa sinne ajaessaan hän, kuten Ilkka Koivulakin, ihmetteli mielessään, mihin kumman korpeen oltiin matkalla, ja kuinka sinne kukaan tulisi teatteria katsomaan. Nyt he jo tietävät vastauksen.

– Sappeen teatterissa on ihan omanlaisena tunnelma, jollaista ei muualla tavoita, Koskinen sanoo.

– Siellä ollaan keskellä asiaa, Koivula täydentää.

 

 

Vahvat kortit

Heikki Paavilainen luottaa lujasti musikaalinsa kantavuuteen.

Vaasan kaupunginteatterissa On kesäyöstä tuli teatterin historian katsotuin näytelmä. Sappeen ensimmäinen kesäteatteriesitys, Heikki Paavilaisen ohjaama ja Jani Koskisen tähdittämä Olavi Virta -musikaali puolestaan oli menestys, jota moni edelleen huokaillen muistelee.

Nyt ohjaajalla on kädessään molemmat vahvat mieskortit ja heidän rinnallaan uudet naispuoliset tähdet.

– En meinannut uskoa onneani, että sain Miran ja Susannan mukaan! Meillä on upea työryhmä ja Sappee lähtee ennen näkemättömän vahvasti tukemaan meitä,  Paavilainen iloitsee.

Ilkka Koivulan ja Jani Koskisen lähtö ensi kesän kokoonpanoon oli edellytys, että hän ryhtyi uudistamaan ja ohjaamaan musikaalia Sappeeseen. Hän selittää, ettei voisi kuvitella ottavansa rooleihin muita näyttelijöitä

– Ilkka on saanut vahvan otteen Topin elämänasenteesta. Jani taas on niin oikea Olavi Virta kuin näyttelijä ylipäätään voi olla.

Heikki ja Mervi Paavilaisen johtama Suomen Kesäteatteri tuottaa Sappeeseen ainakin seuraavan kolmen vuoden näytelmät. Heidän toiveenaan on saada kesäkotipaikkakuntansa kesäteatteri uuteen nousukiitoon.

– On suuri etu, että voimme heti alkaa tehdä suunnitelmia pitkäksi jaksoksi, he toteavat.

Tällä porukalla on kesäyö lähes koko ensi kesän Sappeessa.

 

 

Artisti, joka tarkoitti mitä lauloi

 

Topi Sorsakoskea pidetään yhtenä suomalaisen sielunmaiseman väkevimmistä tulkeista. Hänen laulussaan oli tunnetta ja rosoa, joka kosketti. Tyyli oli jäljittelemätön, persoonallinen ja ennen kaikkea aito.

On kesäyö -musikaalin tekijät sanovat, että Sorsakoskea on omalla tavallaan helppo tulkita juuri siksi, että hän oli niin aito. Hän jos kuka oli artisti, joka tarkoitti sitä, mitä lauloi.

Topi Sorsakoski, oikealta nimeltään Pekka Erkki Juhani Tammilehto, oli laulajasukua. Hänen isänsä oli tangolaulaja Tapio Tammilehto ja veli Antti Tammilehto tuli jo nuorena tunnetuksi esiintymisestään Juice Leskisen kokoonpanoista.

Sorsakosken laulajan ura  lähti nousuun 1980-luvulla Agents-yhtyeen kakkossolistina. Ykkössolisti oli siihen aikaa Rauli Somerjoki, ja tämän päätettyä yhteistyönsä Agentsin kanssa Sorsakoski nousi yhtyeen ainoaksi solistiksi. Hänen ja Agentsin ensimmäinen yhteinen albumi In Beat ilmestyi vuonna 1986.

Agentsin suosima rokin ja rautalangan yhdistelmä maustettuna Suomi-iskelmillä oli kansan maun mukaista ja saavutti 1980-luvulla suuren suosion. Agentsin kanssa Topi Sorsakoski esitti muun muassa Olavi Virran tunnettuja kappaleita.

Hän jatkoi Agentsissa vuoteen 1992 asti, joskin hän esiintyi samaan aikaan myös sooloartistina ja julkaisi oman levyn.

Agents-kauden jälkeen Sorsakoski aloitti soolouransa ja keikkaili Kulkukoirat-taustayhtyeen kanssa, käväisi vielä myöhemmin hetken aikaa Agentsin miehistössä ja muun muassa perusti oman FINPILE-levyyhtiön.

Sorsakoski julkaisi yksin tai yhtyeen kanssa yhteensä 17 albumia, joista viimeinen, Tummansininen sävel ilmestyi postuumina lokakuussa 2011. Siihen sisältyi Olavi Virran vuonna 1962 levyttämä käännöskappale laulusta Blue Melodie.

Topi Sorsakoski menehtyi 58-vuotiaana elokuussa 2011.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?