Suomi 100: Jokaiselle sankarihaudalle lasketaan havuseppele itsenäisyyspäiväksi

Koskettavat seppeletalkoot yhdistivät pälkäneläisiä

Seppeletalkoot täyttivät kesätorin lauantaina.

Seppeletalkoiden organisoinnin hoitanut Hanna Al-Saedi jakoi kaikille hommia.

Väristyttää, mutta syynä ei ole Niitty-Seppälän peltoaukeiden poikki puhaltava länsituuli, vaan kesätorin katoksen alle sulloutunut väkijoukko. Näky nostattaa ihokarvat pystyyn.

Marraskuisessa tihkusateessa parkkipaikalla seisoo autoja kuin mansikan parhaalla satokaudella.  Lähes sata kuntalaista on kuullut kutsun ja saapunut Hanna Al-Saedin pikavauhdilla kokoamiin seppeletalkoisiin.

Pöytien äärelle kumartuneet hahmot sitovat havuoksia rautalangalla pajunoksista väänneltyyn pyöreään pohjaan. Palokuntanuoret kiikuttavat lisää oksia seppeleiden sitojille ja vievät valmiit havuseppeleet peräkärryyn.

Havuseppeletalkoot konkretisoivat sitä, miten rankasti sodat verottivat Pälkänettä ja Luopioista. Seppeleitä tarvittiin 350, jotta sellainen saadaan jokaisen kotikunnan multiin haudatulle sankarivainajalle.

 

Pikavauhdilla pystytetyt talkoot

Ismo Auraneva, Martti Soininen ja Bahaa Alsaaidi pitivät huolen, että Pälkäneen ja Luopioisten sankarihaudoille valmistuu oikea määrä havuseppeleitä.

Suomi 100 -juhlavuoden sykähdyttävimmät hetket Pälkäneellä koettiin jo reilut pari viikkoa ennen varsinaista juhlapäivää. Seppeletalkoot yhdistivät miehiä ja naisia, lapsia ja vanhuksia, Suomessa syntyneitä ja tänne muualta muuttaneita. Isänmaalliset laulut soivat taustalla, kun seppeleen sitojat muistelivat sodassa kaatunutta sukulaista ja pienen maan jättiuhrausta.

Tapahtuman koskettavuutta korosti spontaanius, jolla se syntyi. Vain reilua viikkoa aiemmin Hanna Al-Saedi alkoi huudella Facebook-ryhmässä talkooväkeä koolle. Isännät lähtivät karsimaan metsäautoteille ja koneurille kurkottavia kuusenoksia. Yrittäjät lahjoittivat rautalankaa ja talkooevästä. Paikalliset nuoret ryhtyivät puolaamaan rautalankaa ja talkoojoukon ydinporukka taivutella pajun oksista ensimmäisiä mallikappaleita.

Heidi Lindholm-Nuuttila sekä pienimmät talkoilijat Lempi ja Kerttu tekivät yhteistyötä.

Suuresta innostuksesta huolimatta suurin huoli loppuun saakka oli se, saadaanko kokoon riittävästi materiaalia ja väkeä. Talkoopäivän aamu osoitti huolen turhaksi: autot eivät meinanneet mahtua Niitty-Seppälän parkkipaikalle ja sateelta suojaava katos täyttyi nopeasti seppeleen solmijoista.

Pontevan työnjohdon ansiosta tehtävät saatiin jaettua nopeasti ja seppeleitä alkoi syntyä sellaista tahtia, että parin tunnin päästä tuotantoa piti jo jarrutella. Väki vitsaili, että samallahan olisi tehty seppeleet Kangasallekin, sillä käyttämättä oli vielä toista kärryllistä hyviä havuja.

 

Kuhmalahden seppeletalkoot maanantaina

Jukka Ollikkala ja Vesa Mellavuo pätkivät havuja sopivan mittaisiksi.

Talkoilla tehtyihin havuseppeleisiin kiinnitetään vielä sinivalkoinen ruusuke ennen kuin ne lasketaan jokaiselle Pälkäneen ja Luopioisten sankarihaudalle. Pälkäneellä laskun hoitavat Kostian koululaiset yhdessä reserviläisten kanssa itsenäisyyspäivän aattona. Luopioisissa havuseppeleet lasketaan sankarivainajien haudoille lauantaina 2.12. kello 11.

– Seppeleiden lasku tapahtuu Luopioisissa Joulunavaustapahtuman yhteydessä. Seppelenauhoja kiinnittämään ja seppeleitä laskemaan kutsutaan kaikki vapaaehtoiset joulunavaukseen osallistuvat kuntalaiset, Luopioisten Reserviupseerikerhoa johtava Jaakko Ahola sanoo.

Luopioisten seppeleidenlaskua ovat järjestämässä Kukkia-Seura, Reserviupseerikerho ja Reserviläiset. Tilaisuuden yhteydessä Luopioisten torille sytytetään joulutulet ja laskutilaisuuden jälkeen tarjolla makkaraa ja lämmintä mehua.

Kuhmalahden 85 sankarihaudalle tehdään seppeleitä maanantaina 27.11. kello 18 alkaen kirjastolla. Väen lisäksi talkoisiin tarvitaan havuja.

Seppeletalkoiden organisoinnin hoitanut Hanna Al-Saedi jakoi kaikille hommia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?