Kulttuuri on yhteydessä turvallisuudentunteeseen

Tilastojen mukaan Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Moni kuitenkin kokee, että Suomi on muuttunut aiempaa turvattomammaksi. Terrori-iskut Euroopassa ovat siirtyneet lähemmäksi Suomea. Maahanmuuttokriisi lisäsi epävarmuutta. Tilastoidun ja koetun turvallisuuden välillä voi olla suuria eroja.

Keskustelukulttuurimme on muuttunut kärkevämmäksi. Sosiaalisessa mediassa sivistynyt vuorovaikutus jää usein tahallisen väärinymmärtämisen ja suoranaisen vihapuheen jalkoihin. Huomiota saa varmimmin huutamalla ja haukkumalla. Jopa vastuullisiksi mielletyt tiedotusvälineet palkitsevat tahdittomuudesta antamalla käyttöön sekunteja tai palstamillimetrejä.

Valemediat ajavat omaa utuista agendaansa pyrkimättä aina totuuteen. Digitalisoituminen ja sosiaalinen media ovat muuttamassa kirjoitus- ja lukutaidon olemusta. Merkkejä luku- ja kirjoitustaidon heikentymisestä on nähtävissä. Medialukutaidon arvo on kuitenkin entistä suurempi.

Valtion ensi vuoden talousarviossa tehdään merkittäviä satsauksia esimerkiksi poliisille, suojelupoliisille ja rajavartiolaitokselle. Turvallisen ympäristön ylläpitämiseksi tämä on välttämätöntä. Myös pehmeämpien lähestymistapojen rooli on muistettava.

Kulttuuri luo yhteisöllisyyttä, merkityksellisyyttä ja hyvinvointia. Sen terveydelle myönteiset vaikutukset ovat tieteellisesti todistettuja. Sisäisen turvallisuuden strategian mukaan kulttuuri vaikuttaa myös siihen, miten hyvin yhteiskuntamme kestää vastakkainasettelua ja informaatiovaikuttamista. Kulttuurilla laajasti ymmärrettynä on siis myös turvallisuusnäkökulma hyvinvointinäkökulman lisäksi.

Eduskunnan täysistunnossa on tiistaina 12. joulukuuta ajankohtaiskeskustelu suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä. Teimme asiasta keskustelualoitteen yhdessä Pia Viitasen (sd) kanssa. Muita allekirjoittajia oli 113.

Pauli Kiuru (kok)

Kansanedustaja

Hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?