Itsenäisyyspäivä: Juha Metsäperä lupailee Taikakuun esittävän Finlandian Honkalan juhlassa

Suomen-kiertäjä pääsee juhlimaan kotikulmilla

Juha Metsäperä sanoo, ettei itsenäisyys ole mikään itsestäänselvyys. ”Välillä on hyvä miettiä, mitä se on vaatinut”, hän tuumaa.

Suomi eri kolkkineen on tullut enemmän kuin tutuksi Juha Metsäperälle vuosien saatossa.

– Aika hyvin tässä on ympäriinsä koluttu, eikä varmaan ole montakaan paikkakuntaa, jossa ei olisi tullut käytyä, hän arvioi.

Tänäkin vuonna keikkoja eri puolilla maata kertyy hieman alle 130, mikä ei ole Metsäperän yhtyeelle Taikakuulle mitenkään poikkeuksellista.

Keskimäärin joka kolmas ilta lavalla on kuitenkin arjen kannalta kaksipiippuinen juttu.

– Joku saattaisi ajatella, että mitäs siinä, jos välillä käy yhden parituntisen keikan soittamassa. Se vain voi olla niinkin, että jo puolenpäivän aikaan aletaan tehdä lähtöä, illalla ollaan perillä, sitten kasataan kamoja, esiinnytään, kasataan taas kamoja ja lähdetään kotiin, jossa voi olla varhain seuraavana aamuna.

Jokin vetää esiintyjää kuitenkin lavalle.

– Kai se on sellainen kutsumusammatti. Kun saa hyvän keikan tehtyä… siinä lavalla yrittää vain nauttia, se on niin mukavaa hommaa.

Taikakuun jäsenistä suurin osa on nykyisin perheellisiä, ja bändi hyppää lomalle esimerkiksi syys-, joulu- ja hiihtoloman aikaan. Näin jäsenille jää aikaa vietettäväksi perheen kanssa.

– Totesimme yhdessä, että pitkässä juoksussa näin toimiminen on järkevintä. Nyt meillä alkaa 16.12. joululoma, joka kestää loppiaiseen asti. Siinä kerkiää tehdä vähän kotitöitä ja pihahommiakin.

 

Yhdessä

Tanssilavakulttuuri on yksi vahvasti maaseutuihin ja suomalaisuuteen liitettävistä asioista. Työnsä puolesta Juha Metsäperä on saanut tarkastella tätä kulttuuria aitiopaikalta – varsinkin, kun Taikakuun jäseniä ei yleensä kiidätetä keikan jälkeen turvamiesten saattelemana limusiiniin. Yleensä bändin jäsenet jäävät rupattelemaan yleisönsä kanssa.

– Osittain tanssilavameininki on vuosien varrella kyllä muuttunut: tanssitaito on ihmisillä kehittynyt, ja monet kiertävät tanssimassa jopa useita paikkoja viikossa. Enää tanssilavalle ei mennä vain pullo takakontissa käymään, Metsäperä miettii.

Silti nähtävää ja kuultavaa lavoilla riittää.

– Onhan tämä sellainen ammatti, että kaikista niistä voisi vaikka kirjoittaa kirjan – joka vuosi.

Soolouran jälkeen bändielämää, jossa asioita voi jakaa jonkun kanssa, osaa arvostaa eri tavalla kuin aiemmin. Yhtä lailla kilometrit tien päällä ovat saaneet Metsäperän huomaamaan, että asiat ovat Suomessa oikeastaan varsin hyvin.

– Vapaus, turvallisuus, tasa-arvo – ja se, että pystyy vaikuttamaan asioihin. On täällä mielestäni aika hyvät edellytykset onnelliselle elämälle.

 

Honkalassa

Metsäperä ja Taikakuu ovat Honkalassa pidettävissä Pälkäneen kunnan itsenäisyyspäiväjuhlissa musiikkivastaavan roolissa. Puutikkalassa asuva Metsäperä itse on erityisen innoissaan päästessään itsenäisyyspäivänä ”lähikeikalle” ihan kotikulmille. Aivan helpoimman kautta bändi ei keikalle kuitenkaan pääse, sillä edellisiltana Taikakuulle on jo merkitty esiintyminen Kiteellä.

Honkalassa Metsäperä lupaa Taikakuun esittävän monipuolista tanssimusiikkia tilanteen mukaan. Illan teemaa ei sivuuteta musiikissakaan.

– Kyllä luulen, että ainakin Finlandia soitetaan. Encorena sitä olemme juhlavuoden kunniaksi jo välillä soittaneetkin, ja onhan se ollut juhlallinen lopetus. Esimerkiksi Viking Gracella sitä soittaessamme koko laiva nousi seisomaan, joten kyllä se näköjään koskettaa edelleen suomalaisia kovasti.

Juha Metsäperä tuo Taikakuu -yhtyeensä Honkalaan itsenäisyyspäivänä.

 

Kommentit (4)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?