Viime huhtikuussa Sari ja Pekka Pohjoismäki viettivät keväistä lauantaipäivää Kangasalan Havisevanlahdella sijaitsevalla mökillään. Lumet olivat jo sulaneet, ja tamperelaispariskunnan oli tarkoitus tehdä mökillä kevätpuuhia. Töiden lomassa Pohjoismäet panivat merkille miehen, joka ajoi Vesijärven jäällä mönkijällä.
– Jää oli alkanut jo sulaa, ja mielessä kävi, onko jäälle meneminen enää kovin viisasta, Pekka Pohjoismäki muistelee.
Ykskaks mönkijän ääni loppui kuin seinään, ja järveltä alkoi kuulua avunhuutoja. Sari Pohjoismäki oli hetkeä aikaisemmin lähtenyt sisälle, ja hän soitti välittömästi hätäkeskukseen. Pekka Pohjoismäki puolestaan nappasi köyttä mukaansa ja lähti auttamaan jäihin uponnutta miestä.
– Heti sen tajusi, ettei paikalle kannata lähteä tyhjin käsin. Jotenkin tiesin välittömästi, että jotain kättä pidempää pitää ottaa mukaan, Pekka Pohjoismäki sanoo.
Pohjoismäen saavuttua paikalle oli paikalle saapunut toinenkin mökkinaapuri, ja hän oli jo saanut nostettua uponneen miehen airon avulla jäälle.
– Pelastettava oli luonnollisesti pelästynyt, ehkä hieman shokissakin. Vaikea järvestä olisi ollut omin avuin päästä pois. Onneksi tilanteesta selvittiin lopulta isolla säikähdyksellä, Pekka Pohjoismäki sanoo.
Yhdessä miehet saattoivat jäihin vajonneen rannalle hänen omaan mökkiinsä. Paikalla kävi pelastuslaitoksen ja ensihoidon yksikköjä tarkastamassa jäihin pudonneen miehen kunnon.
Pekka Pohjoismäki kertoo pohtineensa onnettomuuden jälkeen erityisesti sitä, kuinka yllättäviin tilanteisiin voi varautua simuloimalla mielessään, mitä voisi missäkin tilanteessa tehdä. Mökkirannastaan hän on nähnyt, kuinka syys- ja kevätjäillä otetaan turhan suuria riskejä vuodesta toiseen.
– Jäiden kanssa tulisikin olla tosi tarkkana. Kannattaa välittää itsestään ja omasta turvallisuudestaan ihan kaikkialla, mies lisää.
Ensitoimet ovat tärkeitä
Pohjoismäen pariskunta ja 11 muuta henkilöä palkittiin viime perjantaina Tampereen keskuspaloasemalla. Tilaisuudessa palkittiin kansalaisia, jotka olivat toimineet neuvokkaasti erilaisissa onnettomuuksissa Pirkanmaalla.
Pirkanmaan pelastuslaitoksen tarkoituksena on – valtakunnan linjausten mukaan – korostaa kansalaisten omaa varautumista onnettomuuksiin. Pirkanmaan pelastuslaitos haluaa huomioimisellaan tuoda esille kansalaisten omatoimisen toiminnan tärkeyden erilaisissa
onnettomuuksissa. Kun pelastuslaitos saa hälytyksen, se pelastaa hätään joutuneita ja estää lisäonnettomuuksien syntymisen. Onnettomuuksien suuruuteen ja mahdollisten uhrien määrään vaikuttavat hyvin paljon tehdyt ensitoimet, joihin pystyvät vaikuttamaan vain paikalla olevat. Siksi onkin tärkeää, että toiminta onnettomuuden alussa olisi tehokasta.
Myös naisnelikko palkittiin
Perjantaina pelastuslaitoksen huomionosoituksen saivat myös kangasalalaiset Tytti Eromäki-Heino, Marjaana Rosenqvist-Valaja, Elina Hurme ja Katri Frilander. Naisnelikko osui paikalle, kun paikkakuntalainen mies oli saapumassa kotiin pyörälenkiltä Kangasalla toukokuun loppupuolella. Yhtäkkiä mies kaatui pyöränsä kanssa ja päätyi maahan vasemmalle kyljelleen makaamaan. Naiset aloittivat elvytyksen ja soittivat hätäkeskukseen, josta neuvottiin, miten toimia. Paikalle saapui paloautoja, ambulanssi ja Medi-Heli. Sairauskohtauksen saanutta miestä elvytettiin koko ajan. Mieshenkilö selvisi hengissä, mutta ilman maallikkoelvytystä tilanne olisi voinut olla kohtalokas.
– Onneksi ikävä tilanne sai onnellisen lopun. Teimme kansalaisvelvollisuutemme, kuten jokainen olisi tehnyt, Tytti Eromäki-Heino sanoo koko auttajaporukan puolesta.