Roskajuttu 2.1

Pirkanmaan jätehuollon aluepäällikkö Tero Haapala kertoi mielipidekirjoitukseeni ”Roskajuttu 2.0” viitaten mökkiläisen mahdollisuuksista saada oma jäteastia Puutikkalanraitin varteen (SHL 22.11). Jätehuoltoyhtiön neuvonnan kertoman mukaan keräilyauto ajaa kyseistä raittia neljän viikon välein, mikä ainakin kesäkuumalla on hygieniamielessä kyllä aika pitkä tyhjennysväli.

Minusta Haapalan ehdotus toimiikin siis lähinnä teoriassa. Jos nyt uhraisi viitisenkymppiä omaan astiaan jonnekin päätien varteen (minne?), mikä estäisi siitä muodostumasta yleistä ja yhteistä jäteastiaa ja kohta olisi ympärillä minikaatsi (kenen vastuulla?). Lisäksi astian huolto (pesu) on matkan päässä hankalaa. Puutikkalanraitti on mökiltämme runsaan kilometrin päässä, eli normaalista ”vie roskat”-keikasta ei voitaisi silloin puhua.

Ajatellaanpa, että mökkiläinen investoisi jäteastiaan viisikymppiä, kustannus viisi euroa/vuosi (10 vuotta, nollakorko). Kuudenkympin vuosimaksusta jäävällä 55 eurolla saisi kymmenen tyhjennystä vuodessa! Tämä laskelma osoittaa mielestäni aivan selvästi, että mökkiläisten vuosimaksu on saatuun palveluun nähden kohtuuton.

Toinen asia on, mahtaisiko jätehuoltoyhtiökään iloita, jos tienvarret olisi ripoteltu täyteen yksityisroskiksia. Tuskinpa.

Eiköhän paras ratkaisu ole, että jätehuoltoyhtiö tarjoaa kohtuullisella, todellisiin kustannuksiin suhteutetulla maksulla riittävän tiheän verkon siistejä aluejätepisteitä, joiden tyhjennysväli vastaa kertyvän jätteen määrää.

Silloin voisimme tarvittaessa viedä pussukkamme johonkin aluejätepisteeseen, mikä lienee koko järjestelmän tarkoituskin.

Hannu Uusikartano

Valkeakoski /Puutikkala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?