Lapset, mökkiläiset ja joulupukki laskivat seppeleet sankarihaudoille

Jaakko Ahola antaa Markku Riihirannan laskettavaksi yhden seppeleen.

Jaakko Ahola, Tomi Riihiranta ja muut vapaaehtoiset kiinnittivät seppeleisiin sinivalkoiset ruusukkeet.

Pälkäneellä vietettiin marraskuussa koskettavia talkoita, kun lähes sata vapaaehtoista kokoontui sitomaan havuseppeleitä sankarihaudoille. Sinivalkoisella ruusukkeella koristellut seppeleet lasketaan sankarivainajien viimeiselle leposijalle itsenäisyyspäiväksi.

Puutikkalalainen Pellervo Mattila laski havuseppeleen enonsa sankarihaudalle.

Luopioisissa seppeleiden lasku liitettiin osaksi joulun avausta. Reserviläisten lisäksi seppeleitä kävivät laskemassa lapset, mökkiläiset ja jopa joulupukki.

Osa tilaisuuteen osallistuneista asteli rivistöstä sivuun ja jatkoi sodassa kaatuneen isovanhemman tai sukulaisen haudalle.

– Ainakin pari kertaa vuodessa tulee käytyä, sankarihautausmaalla lepäävän enonsa haudalle havuseppeleen laskenut puutikkalalainen Pellervo Mattila sanoi.

Rautajärven vapaa-ajan asukas Kaija Lehtinen halusi osallistua seppeleen laskuun mökkipaikkakunnalla, koska kotikaupungissa Valkeakoskella ei järjestetty vastaavanlaista tilaisuutta.

Myös joulupukki osallistui Luopioisissa seppeleiden laskuun.

– Isänmaan asia on lähellä sydäntä, sillä toimin Hämeenlinnan maanpuolustusnaisten varapuheenjohtajana.

Muutama ylimääräinen havuseppele matkasi takaisin Pälkäneelle, jotta suku- ja perhehautoihin haudatuille sankarivainajillekin riittää seppeleet. Luopioisissa kaikki olivat mukana jo alkuperäislaskelmassa, sillä Tomi Riihiranta kiersi hautausmaan ja etsi suku- ja perhehautojen sankarivainajat.

Rautajärven vapaa-ajan asukas Kaija Lehtinen laski havuseppeleen mökkipaikkakunnalla, koska kotikaupungissa Valkeakoskella ei järjestetty vastaavanlaista tilaisuutta.

Kangasalla ja muutamalla muulla paikkakunnalla sankarihautausmaalle koottiin itsenäisyyspäiväksi vartiota, jossa jokaisella haudalla seisoo saman ikäinen mies kuin haudassa lepää. Sotien jälkeen nopeasti kasvaneilla paikkakunnilla vartioiden kerääminen onnistui, mutta Luopioisissa väestönkehitys on käynyt päinvastaiseen suuntaan. Siksi sankarihaudoille ei löytyisi riittävästi nuoria miehiä.

Jouluna sankarihaudoilla sen sijaan on vartio totuttuun tapaan.

– Se kuuluu jouluperinteisiin. Joulu alkaa siitä, Arto Tyrni sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?