Kostian Kahlaajat: Lions-klubi ojensi partiolaisille 2270 euron shekin

Äijäsinapin tuotto päätyi partiolaisille

Partiokololla oli tiivistä, kun paikalla olivat kaikenikäiset partiolaiset.

Seikkailijat saivat syyskokouksen yhteydessä uusia partiomerkkejä.

Pälkäneen kirkon kellarissa on tiivis tunnelma, kun sudenpennut, seikkailijat, tarpojat ja samoajat kokoontuvat partiokololle samaan aikaan. Istumapaikat käyvät vähiin, vaikka paikalla on vain osa Kostian Kahlaajien 120 partiolaisesta.

Lähinnä isoimmilla ja kokeneimmilla partiolaisilla on sanottavaa ja ehdotettavaa, kun syyskokouksessa linjataan ensi vuoden toimintaa. Päätökset syntyvät yksimielisesti ja Maria Aaltonen valitaan uudelleen lippukunnan johtajaksi.

Vuosittaisista kokousrutiineista tehdään pieni poikkeus, kun paikalle saapuu kaksi Pälkäneen Lions-klubin edustajaa kooltaan ja rahasummaltaan suuren shekin kanssa. Teemu Ahola ja Olli Pöllänen luovuttavat partiolaisille 2270 euron shekin, joka helpottaa tulevan partiovuoden leirien ja viikkotoiminnan järjestämistä.

– Meidän toiveemme oli, että avustus käytetään mahdollisimman tasapuolisesti kaikkien partiolaisten hyväksi, eikä esimerkiksi yksittäisten vetäjien jamboreematkaan, Punainen sulka -keräystä Pälkäneen Lions klubissa vetänyt Teemu Ahola sanoo.

 

Punainen sulka -keräyksen pikastartti

Olli Pöllänen (vasemmalla) ja Teemu Ahola ojensivat 2270 euron shekin Kostian Kahlaajien varalippukunnanjohtaja Hanna Helmikkalalle ja Ida Timperille.

Partiolaisille luovutetun lahjashekin varat kerättiin kaksi vuotta sitten käynnistetyn Punainen sulka -keräyksen avulla. Valtakunnallisen Lions-projektin tavoitteena oli kerätä viisi miljoonaa euroa nuorten elämänhallinnan, mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämiseen sekä syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Pälkäneellä keräys polkaistiin vauhdilla käyntiin. Pälkäneen lions-klubi voitti valtakunnallisen Pikastarttikilpailun, sillä se sai alkumetreillä suurimman potin, kun se suhteutetaan kunnan kokoon ja klubin jäsenmäärään.

– Teimme joulusinappina suuren suosion saanutta äijäsinappia poikkeuksellisesti myös kesäksi 2015. Sinapille saatiin Punainen sulka -leima, ja sitä myytiin muun muassa Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyssä, Teemu Ahola kertoo.

Pälkäneen klubi sai keräystavoitteensa ajoissa täyteen. Myös puolitoistakertaiseksi korotettu uusi tavoite saavutettiin, mutta sitten klubi keskittyi jo uusiin haasteisiin.

– Muun muassa Laitikkalan ryhmiksen ja Kostiakodin aitatalkoot sekä uudistetun torin soitinprojekti menivät keräyksen edelle. Siitä huolimatta olimme lopputuloksissakin kärkipäässä, Ahola sanoo.

Pälkäneeltä saatiin valtakunnalliseen pottiin reilut 9000 euroa. Tästä neljäsosa eli 2270 euroa voitiin lahjoittaa omalta paikkakunnalta valitulle avustuskohteelle. Lions-klubi ojensi shekin partiolaisille, joiden toiminta sopii hyvin sekä Punainen sulka -keräyksen että Lions-klubin aatteisiin ja arvoihin.

– Partiolaiset olivat myös yksi valtakunnallisista avustuskohteista. Partio tekee tärkeää työtä, joka tavoittaa kaikenikäisiä ja estää osaltaan syrjäytymistä, Ahola sanoo.

 

Veera Lohtander, Tobias Rauhamäki, Netta Laukkanen, Erika Tuomi, Katariina Lohtander ja Hugo Dahl ovat yhtä mieltä siitä, että hienointa partiossa ovat leirit ja retket.

 

Parasta partiossa ovat leirit ja retket

Veera ja Katariina Lohtanderesittelevät Lions-klibin lahjashekkiä.

Partio kasvattaa aktiivisia ja omatoimisia ihmisiä. Luonnossa liikkumisen ja pärjäämisen oppiminen on nykypäivänä entistä tärkeämpää, sillä jopa maaseudun ihminen voi olla metsästä niin vieraantunut, ettei uskalla lähteä sinne itsekseen.

Partiolaisille metsä ja suomalaiset olosuhteet tulevat tutuksi pienestä pitäen.

– Vohlisaaren talvileirillä nukuimme metsään pystytetyssä laavussa ja kävimme myös uimassa, 11-vuotias Veera Lohtander kertoo.

– Leirillä ruoka tehdään itse keittimellä. Pienemmät tekevät vielä pussiruokaa, mutta isommat enemmän itse, kymmenvuotias Netta Laukkanen sanoo.

Myös 11-vuotias Erika Tuomi on kokenut leiriläinen, sillä lähti partioon heti ekaluokkalaisena, kun se oli mahdollista.

– Leireillä oppii uusia asioita, hän sanoo.

Kavereiden perässä partioon innostunut Tobias Rauhamäki ei päässyt lomareissun vuoksi syksyn leirille.

– Muiden leirien aikaan on ollut sählyä ja muita menoja, ensimmäistä leiriään malttamattomasti odottava kymmenvuotias partiolainen kertoo.

Tarpojista pian samoajiin siirtyvä Hugo Dahl allekirjoittaa nuorempien partiolaisten mielipiteet.

– Viikkokokoontumiset ovat tietenkin toiminnan ydin, mutta kyllä leirit ja retket ovat niitä kohokohtia.

 

Seikkailijat saivat syyskokouksen yhteydessä uusia partiomerkkejä.

Partiolupaus itsenäisyyspäivänä

Partiolaiset eivät toimi yhtä näkyvästi kuin esimerkiksi urheiluseura, jonka menestyksestä raportoidaan jatkuvasti lehdissä. Kololle ja metsiin keskittyvä partiotoiminta tulee esiin lähinnä tapahtumien ja tempausten yhteydessä.

Itsenäisyyspäivä on partiolaisille tärkeä päivä, sillä silloin pienet sudenpennut ja seikkailijat antavat lupauksensa kirkossa. Joulukuu on muutenkin vilkasta aikaa, sillä sunnuntaina 17.12. partiolaiset kantavat järjestämisvastuuta, kun perinteiset Naisten messut järjestetään Nuijalla.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?